ELEKTRİĞE ‘ÖNCÜ ZAM’
Elektri TETAŞ´ın dağıtım şirketlerine sattığı elektriğe yüzde 6.1 oranında zam yapıldı. ESM Samsun Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, bu zammın ilerleyen dönemde faturalara daha yüksek oranlarda yansıyacağını kaydetti.
Hükümet, 30 Mart’tan önce askıya aldığı zamlar için düğmeye bastı. Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ), dağıtım ve görevli tedarik şirketlerine sattığı elektrik enerjisinin kilovatına zam yaptı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararına göre; TETAŞ tarafından, dağıtım ve görevli tedarik şirketlerine bugünden geçerli olmak üzere aktif elektrik enerjisi bedeli 16.32 kuruş yerine 17.32 krş/kWh olarak uygulanacak.
Buna göre dağıtım şirketlerine satılan elektriğe yüzde 6.1 oranında zam yapılmış oldu.
Şimdilik faturalara yansımadı
EPDK kararında, enerji tarifelerinde değişiklik yapılması konusunda TETAŞ’a değişiklik teklifi verme yetkisi de tanındı. Buna göre, dağıtım ve görevli tedarik şirketleri açısından makroekonomik göstergelerde meydana gelebilecek değişikliklerden veya sair nedenlerden dolayı TETAŞ tarafından EPDK’ya tarife değişikliği teklifinde bulunulması durumunda, EPDK tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme sonucu alman kurul kararı çerçevesinde tarife değişikliği yapılması yönünde karar alındı. Haberin basında "elektriğe zam yapıldı" şekilde yer alması üzerine açıklama yapan EPDK, elektrik tarifelerine ilişkin nihai tüketici fiyatlarında herhangi bir değişim olmadığım ve elektriğe zam yapılmadığını bildirildi.
Havaların ısınması bekleniyor
Dağıtım şirketlerinin satın aldığı elektriğe yapılan zammın nihayetinde tüketiciye de yansıtılacağını kaydeden Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, konuya ilişkin Aydınlık’a bilgi verdi. "Siz bir özel şirketsiniz 10 liraya aldığınız bir malı 8 liraya satamazsınız. Bu zam eninde sonunda tüketiciye de yansıtılacaktır" diyen Erdoğan, elektik ve doğalgaz zammı peş peşe yapılacağı için özellikle doğalgaz kullanımının olmadığı Mayıs ayının beklendiğini kaydetti. Hükümet kanadından gelen "Nisan’da zam yok" açıklamasının buna işaret ettiğini kaydeden Erdoğan, "Türkiye enerjide dışa bağımlı bir politika izliyor. Dolar kuru yükselince maliyetler arttı. Elektrik üretiminin de büyük bir kısmı doğalgazdan elde ediliyor. Dolayısıyla bu zammı tedarikçi şirketler vatandaşa yansıtacaklardır. Bu zam da seçim için ertelendi. Mayıs ayında hem elektrik hem de doğalgaza ciddi oranlarda zam yapılmasını bekliyoruz" diye konuştu.




















































































