ELBİSELERİMİZ NE KADAR TEMİZ!..
Çalışanların dilleri, dinleri, eğitimleri farklı olsa da son dönemde küresel krizle birlikte iyice zorlaşan çalışma koşulları ve hak kayıplarında yaşadıkları sorunlar ortak…

30 Avro asgari ücret, kotları beyazlatmaya çalışırken hayatları kararanlar, Bangladeş’te ücretlerin arttırılması için aylardır süren işçi grevleri… “Modern köle” olarak adlandırılan tekstil işçileri için başlatılan “Temiz Elbise Kampanyası”na ilgi artıyor. Elbiselerini Bangladeş’te üreten Avrupa’nın en büyük elbise mağazası H&M ise eylemlerin faturasını tüketiciye kesiyor.
Çalışanların dilleri, dinleri, eğitimleri farklı olsa da son dönemde küresel krizle birlikte iyice zorlaşan çalışma koşulları ve hak kayıplarında yaşadıkları sorunlar ortak…
Tişört 1.99, gömlekler 7.99 ve pantolonlar 14.99 Avro… Tekstil ürünleri Avrupa ülkelerinde son yıllarda deyim yerindeyse “sudan ucuz.” Ancak uzmanlar ve işçi hakları organizasyonlarına göre, bu ucuzluğun nedeni, ucuz iş gücü nedeniyle Avrupalı markaların Asya’ya açılması. İşçi hakları savunucuları tekstil sektörünün bütün alanlarında kadınların emeğinin sömürüldüğüne dikkat çekiyorlar.
Temiz Elbise Kampanyası, başta Asya ülkeleri olmak üzere dünyanın değişik coğrafyalarında, ağır koşullar altında çalışan ve gündelikleri neredeyse 1 Avro’yu bulan işçilerin haklarına dikkat çekmek için başlatıldı. Kampanyanın başında da Almanya’nın tanınmış kadın hakları savunucusu Dr. Gisela Burckhardt var.
“Her sabah elbiselerimi giyerken o işçileri düşünüyorum” diyen Burckhardt’ın, kampanyanın öncülüğünü yapması tesadüfi değil. Çünkü özellikle Bangladeş ve Hindistan gibi ülkelerde tekstil fabrikalarında çalışanların yüzde 80’i kadın. Aynı zamanda Terre des Femmes adlı kadın kuruluşunun yöneticisi olan Burckhardt’ın öncülüğünde Avrupa’nın değişik ülkelerinde çeşitli etkinlikler yapılıyor.
Örneğin Alman Federal Meclisi’nin önünde beyaz maskeli kadınlar, dikiş makineleriyle tekstil işçilerinin çalışma koşullarına dikkat çekmişlerdi. Protestocular özellikle tüketiciyi bu konularda duyarlı kılmayı ve politikacıları harekete geçirmeyi amaçlıyor.
Eylemler zaman zaman sert geçiyor. Geçen hafta polisle çatışan 4 işçi hayatını kaybetti. Dakka ve Gazipur gibi büyük şehirlerde artan eylemlere 5 binden fazla işçi katıldı.
CUMHURİYET – EMEK