Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
TavsanliUn
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
Sibaş
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Doğuş Cips
Dr Oetker
Agthia
03 Kasım 2021
EKMEKTE ZAM KAVGASI

Dövizdeki artış sofradaki ekmeği bile vurdu. Maliyet artışlarıyla baş edemeyen fırıncılar hem gramaj düşürmek hem de fiyatı artırmak için izin bekliyor.

EKMEKTE ZAM KAVGASI

Fırıncıların talebi 230 gramı 2 TL olan ekmeği 210 grama düşürerek 2.5 TL’ye satmak.

Döviz artışlarıyla uçuşa geçen doğalgaz ve elektrik zamları iğneden ipliğe tüm ürünlere yansımaya başladı. Uzun zamandır ekmeğe zam talebinde bulunan fırıncılar da artık undan susama kadar artan maliyetlere dayanamadıklarını belirterek hem fiyat artışı hem de gramajdan eksiltme istiyor.

Valiliğe başvuran fırıncıların talebi gramı 230’dan 210’a düşürürken fiyatı da 2 TL’den 2.5 TL’ye çıkarmak. Tüketici dernekleri ise yurttaşın sofrasında et, sebze gibi gıdalar eksilirken sıranın ekmeğe geldiğini belirtiyor ve maliyet artışlarının sübvanse edilmesini istiyor.

Fiyatlar her hafta artıyor

Yurttaş ekmek alırken TL kullansa da fırıncının birçok maliyet kalemi dövizle alınıyor. Son günlerde artış hızına yetişilemeyen un da ithalat nedeniyle döviz artışlarından etkilenen ürünlerden biri. Halkın temel gıdalarından biri olan ekmeğin maliyetindeki payı yüzde 33 olan unun bir çuvalı haziranda 135 TL iken bugün 200-250 TL arasında satılıyor. Sadece un fiyatının son bir haftada yüzde 20 zamlandığını söyleyen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, taleplerini ilettiklerini belirterek şunları söylüyor:

“Eskiden herhangi bir üründe fiyat artınca 3-4 ay o fiyatla devam ederdik, biz de ona göre planlamamızı yapardık ama şimdi zamlar haftada bir geliyor. Doğalgaz ve elektrik zamlarıyla birlikte işletme giderlerinde toplamda yüzde 60 artış oldu. 230 gr ekmek 2 TL’ye satılıyor. Biz 210 gr ekmeğin 2.5 TL olması için bakanlıkla görüşmeler yapıyoruz.”

‘İş yapamaz olduk’

Unun her ay yüzde 15 zamlandığını söyleyen İmrahor Petek Fırını yetkililerinden Murat Güney de fiyatların sabit kalmamasından yakınıyor. 2 ay önce 163 TL’ye aldığı bir çuval unun şu an 227 TL olduğunu söyleyen Güney, “Bunun yanı sıra susam da zamlanıyor. Biz yerli susam kullanamıyoruz, ithal susam kullanabiliyoruz, onu da iki ay önce 17 TL’den alıyorken şu an 25 TL’ye alıyorum. Bana elektrik 6 bin TL’nin altında gelmiyor, doğalgaz 4 bin geliyordu, son zam hariç. Gerçekten işi yapamaz durumdayız” yorumunu yapıyor.

Gözden çıkarılan işçi

Maliyet artışları karşısında işini kaybetme korkusu yaşadığını söyleyen fırın işçisi Kazım Şimşek ise “210 TL’ye un alacaksın, içinden 260 tane ekmek çıkacak, bunun içinde dünya kadar maliyet var. Çalışan da düşünülmüyor. Doğalgaz ve elektrik zamları malum. Un ve susamda da muazzam zamlar var. Kiralar zamlandı, Asgari ücret zamlanacak ama bu fırın ekmek fiyatına zam yapamıyor. Maliyetten kısmak için ilk gözden çıkarılacak kalem de her zaman işçi olur. Ben işsiz kalacağım, diğer arkadaşım da benim iş yükümü de çekmek zorunda kalacak. Olan işçiye olacak” diyor.

Un Sanayicileri Federasyonu, konu ile ilgili sorularımızı yanıtsız bırakırken sektör içinden isimler 350-400 dolar bandında satılan buğday ve artan döviz kurlarını işaret ederek krizin önümüzdeki yıl daha da büyüyeceğini söyledi.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Kocal, ekmeğe zammın önlenmesi için devletin devreye girmesi gerektiğini söyledi. Fırıncıların maliyet kalemlerindeki KDV’lerin sıfırlanmasını öneren Kocal, “Bir tarım ülkesiyken buğday ithal ediyor olmamız başlı başına bir facia. Çiftçinin üretime yönlendirilmesi ve dışa bağımlılığın sonlanması yönünde bir tarım politikası gerekiyor” diye konuştu.

BUĞDAY FİYATLAR 110 YILIN ZİRVESİNDE

Kuzey Amerika ve Karadeniz Bölgesi’ndeki kuraklıkla arzın azalması ve ithalattaki artış, buğday fiyatlarının yükselişinde etkili oluyor. En aktif kontrat olan aralık vadeli kontrat, yüzde 3.2 ile bir ayın en büyük artışını kaydetti. Suudi Arabistan’ın yüksek miktarlı alımı fiyatlardaki artışta etkili oldu. Geçen hafta ülke 1.3 milyon tonla tahminlerin neredeyse iki misli alım yaptı. En büyük ithalatçılardan olan Mısır da Rusya’dan 18 bin ton buğday aldı. Buğday fiyatlarında yaşanan bu artış, halihazırda on yılın en yüksek seviyesindeki küresel gıda maliyetlerinde daha fazla yükselişe neden olabilir.

KAYNAK Cumhuriyet
DİĞER HABERLER
AÇLIK SINIRI 7.667 LİRAYA YÜKSELDİ
AÇLIK SINIRI 7.667 LİRAYA YÜKSELDİ

İktidarın, geçen yıl eylül ayında Merkez Bankası’na faiz indirterek Türkiye’yi içine soktuğu yüksek enflasyon döngüsü yoksulluk ve açlık sorununu hızla büyütmeye devam ediyor.

REEL KESİM HEM YAKINIYOR, HEM GİDİŞAT İYİ DİYOR!
REEL KESİM HEM YAKINIYOR, HEM GİDİŞAT İYİ DİYOR!

Reel kesim güven endeksi iki yıl aradan sonra yeniden 100’ün altına indi. 2020’de pandemi vardı, ya şimdi?

ÖZELLEŞTİRME KONUSUNDA TÜRK-İŞ’İN AÇIKLAMALARI  (1998-2003 DÖNEMİ)
ÖZELLEŞTİRME KONUSUNDA TÜRK-İŞ’İN AÇIKLAMALARI (1998-2003 DÖNEMİ)

Özelleştirme sürecinin başladığı ve hızlandığı dönemde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilerin çok büyük bölümü Türk-İş’e bağlı sendikalarda örgütlüydü.