EĞİTİM DE YOK, İSTİHDAM DA
AKP hükümeti, eğitim sisteminin sorunlarını tablet ve akıllı tahta gereksinimine indirgeyedursun, veriler, eşitlik ve kalite açısından durumun vahim olduğunu ortaya koyuyor. OECD´nin raporuna göre Türkiye, lise terk rakamında şampiyon, üniversiteli istihdamında ise gerilerde.
Türkiye lise terk ve çalışmayan üniversite mezunu sayısında OECD ülkeleri arasında birinci. Yetişkin vatandaşlarının yüzde 58’inin lise eğitimini tamamlamadığı Türkiye, bu oranla OECD sonuncusu oldu. Üniversite mezunlarının yüzde 71 ‘i istihdam edilebilen Türkiye, bu rakamla da OECD ülkeleri arasında son sırada bulunuyor.
OECD’nin "EĞİTİMde Eşitlik ve Kalite: Dezavantajlı-Mağdur Okul ve Öğrencilerin Desteklenmesi" başlıklı raporunda insanın ruhsal ve zihinsel gelişiminin en önemli aşamalarından lise eğitimi, özellikle yoksul öğrenciler açısından incelendi. Okullardaki başarısızlık sorunuyla tüm OECD ülkeleri karşılaşıyor. OECD genelinde 25-34 yaşındakilerden lise eğitimini terk ortalaması yüzde 20.
"Liseye bitirmeyen yetişkin sayıları" ile ilgili tabloya göre bu konuda en iyi durumdaki ülke Kore olurken Türkiye 34 OECD ülkesi arasında sonuncu. Yaş grubu 64’e uzatıldığında Türkiye’de liseyi bitirmeyenlerin oranı yüzde 70’e çıkıyor. Raporda "Öğrencilerin okuldan ayrılmaları sorunu bir gecede meydana gelmedi. Okuldan ayrılma, öğrencilerin okulla ilişkilerinin uzun süreçte çözülmesi sonucu" denildi.
OECD ülkelerinde 25-64 yaş grubundaki "üniversite mezunlarının" istihdamı sıralamasında ise Türkiye 34 ülke arasında sonuncu oldu. OECD birincisi Norveç’te, üniversite mezunlarının yüzde 90’ı istihdam ediliyor. İsviçre’de üniversite mezunlarının yüzde 89’unun, Slovenya’da yüzde 88’inin işi var. OECD ortalaması yüzde 84 olurken, sonuncu Türkiye’de üniversite mezunlarının yüzde 71 ‘i istihdam ediliyor. Raporda "Azgelişmiş insani sermaye verimlilik artışım engelliyor ve kaynakların etkin ve tam kullanımını sınırlıyor" denildi.
Dünya Bankası’nın internet sitesinde Türkiye’deki kadın emek gücünün durumunu ele alan bir makale yayımlandı. DB Türkiye Temsilciliği’nin hazırladığı makalede görüşlerine yer verilen Türk iş kadınları, kadınların iş hayatına katılmasının toplumu olumlu yönde etkilediğini, ancak dirençler bulunduğunu belirttiler. Makalede, "Türkiye dünyanın 16’ncı büyük ekonomisi olmakla övünse de kadınlarının sadece dörtte biri ev dışında çalışıyor" denildi.
Makalede Türkiye’de ilköğretimde kız-erkek öğrenciler arasındaki uçurumun kapanmaya yakın olduğu, eğitim düzeyleri yükseldikçe kadınların çalışma olasılıklarının da yükseldiği belirtildi. KAGİDER Genel Başkanı Gülden Türktan "Şirketlerde lider konumunda daha fazla kadına ihtiyacımız var. Türkiye kadınlarının yüzde 29’unu işgücüne dahil ederse yoksulluğu yüzde 15’e kadar azaltmış oluyor" değerlendirmesini yaptı.
Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı da kadınların iş yaşamında daha fazla yer almalarının kendilerini gelecekte yaşanabilecek zorluklara karşı daha donanımlı kılacağını belirtti.