Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
19 Şubat 2010
DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN ULUSLARARASI DESTEK

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN ULUSLARARASI DESTEK

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN ULUSLARARASI DESTEK

Gıda, Tarım, Turizm İşçileri Sendikaları Avrupa Federasyonu (European Federation of Food Agriculture and Tourism Trade Unions EFFAT) Genel SEKRETERİ Harald Wiedenhofer imzalı TEKGIDA-İŞ Sendikası’na gönderilen mektupta  Hükümetin tutum ve eylemlerinin demokrasiyi bir adım geriye götürdüğü belirtilerek, sendikalarla geliştirilen diyaloğun çok zayıf olduğu kaydedildi.

EFFAT’dan TEKGIDA-İŞ’e gönderilen mektupta şu ifadelere yer verildi: 

TEKEL fabrikalarını kapatarak, işçilerinin ücretlerini yarıya indirerek, sosyal faydaları  keserek  ve onları her yıl iki ay maaşsız bırakan Hükümete karşı  15 Aralık 2009’dan bu yana Ankara’da sürdürdükleri eylemlerinde TEKEL işçilerini destekliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin geçen yıl Aralık ayından itibaren  devam eden Tekel işçilerinin eylemlerini şiddet uygulayarak engellemesi demokrasi ve gösteri özgürlüğünün ciddi bir ihlali, işçi güvenliğini zorlaştırıcı  ve sendikal niteliklere zarar verici davranışlardır. Avrupa ve uluslararası düzeydeki herhangi bir demokratik sistemde olduğu gibi, siyasi liderlik ve karar alma süreci insanların yararı gözetilerek oluşturulmalıdır Fakat Hükümetinizin  tutum ve eylemleri demokrasiyi bir adım geriye götürüyor  ve sendikalar ile  ise çok zayıf bir diyalog gösteriyor.TEKGIDA-İŞ sendikasının sayısız iş kaybına ve devam eden olumsuz koşullara karşı  giriştiği bu protestoyu destekliyoruz.Ve Türk Hükümetinden TEKEL işçileri için daha iyi çözüm bulmaları için  sendika ile daha fazla diyaloga girmesini talep ediyoruz

 AMERİKALI İŞÇİLERDEN TEKEL İŞÇİLERİNE DESTEK-

 

Amerika Birleşik Devletleri Portland, Oregon’daki fabrika işçileri Brad Forrest, Shamus Cooke, Crytal Geyer, Mark Vorpahl  Tekel işçilerine bir selam mektubu gönderdiklerini belirterek, şunları kaydettiler:

“Hükümetinizin uyguladığı kapitalist politikalara karşı mücadelenizde sizin yanınızdayız.Hükümet çok  küçük karlar uğruna fabrikaları küçültmekten ve halkın geçim kaynakları olan kamu işletmelerini özelleştirmekten yanadır.  Daha iyi bir yaşam için kahramanca mücadelenizi Amerika’dan hayranlıkla izliyoruz. Sizin mücadele sebebiniz bizim de sebebimizdir ve beraber bu savaşta üstün geleceğiz.. Zafere doğru ileri cesur savaşçılar.”

Amerika Birleşik Devletleri Uluslar arası İşçi Birliği Minneapolis ve Minnesota ve Philadelphia eyaletlerinden Kevin Nance gönderdiği mektupta şunları kaydetti:

 Burada Philadelphia kentinde Amerika Birleşik Devletlerin’de  mücadelenizden esinleniyoruz. Birleşen Işçiler Asla Yenilmezler! Haklı mücadelenize devam edin, kazanmanız an meselesidir. Zafer için tam yol ileri!”

İngiltere’den PCS Sendika Efra Grup Sekreter Yardımcısı Matt Wells şu mesajı gönderdi:

“İşçilerin kaderi Dünya Çapında birbirine bağlıdır.Mücadele kırmızı sınırlar tarafından bizi bölenlere karşı bizi birleştirir.Sizin mücadeleniz; İngiltere işçileri için iş kesintilerine, özelleştirme ve işçi haklarına  ve çalışma koşullarına karşı yapılan saldırılar ile mücadele etmek için  bir ilham kaynağı olacaktır.Birleşirseniz kazanırsınız. Dayanışma içinde…”

 -İNGİLTERE’DEN TEKEL İŞÇİLERİNE DESTEK-

 Londra Merkez Ulusal Gazeteciler Sendikası Başkanı Rob Sewell ve Sayman Steve Jones gönderdikleri mesajda işçilerle dayanışma içinde olmak istediklerini ifade ederek, işçilerin haksızlığa karşı savaşmak dışında bir alternatifleri olmadığını kaydettiler. Mesajı, “Haklılığınız zafere doğru” diyerek bitirdiler.  
 
IMT ve İşviçre Bölümü-Spark’tan Jonas Gerber-Sendikalar “Unia” bölgesel komite, Winterthur Daniel Flückiger- Sendikalar “Unia” bölgesel komite, Winterthur Moritz Fischer-Ticaret Birliği “Unia” Gençlik Kurulu, Zürih/Schaffhausen Joachim Lictenhahn- Sosyalist Gençlik Başkan, Winterthur Hannes Brühlman-Sosyalist Gençlik Kurulu, Winterthur Magnus Meister-Sendikalar “Unia” Bölge Komitesi, Cenevre, eş başkanı Sosyalist Gençlik Cenevre Clara Curchod Loi-Sosyalist Gençlik Kurulu, Cenevre’den TEKEL işçileri için gönderilen mesajda şunlar ifade edildi:

Biz, İsviçre sendika ve gençlik aktivistleri olarak vahşi devlet baskısına rağmen sürdürdüğünüz mücadelenize tüm yoldaşça dayanışma dileklerimizi gönderiyoruz. Sizin kararlılığınız bizim için ve tüm dünya işçileri için ilham kaynağıdır. Ankara sokaklarının soğuk olduğunu duyduk, ama kalplerimiz sıcak ve inanın soğukluk Ankara sokaklarından kaybolacaktır ve Hükümetin Ofisine doğru kendi yolunu bulacaktır. Zaten onların koltuklarında da titremeler vardır! Bizler  İsviçre işçi hareketi içinde mücadelenizi kıvılcım kıvılcım yaymaya devam edeceğiz.Yaşasın İşçi Mücadelesi! Yaşasın Uluslararası Dayanışma! Adalet yerini bulacaktır!”

Avusturya Başkan Vorarlberg’in Sosyalist Gençliği adına Lucas Riepler, TEKEL işçilerinin mücadelelerinin kendi mücadeleleri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
 
“Bizler TEKEL fabrikasının kapatılmasına karşı ve sonrasında özlük haklarınızın korunması için verdiğiniz cesur mücadeleyi duyduk. Bilmenizi isteriz ki yalnız değilsiniz  dünyanın her yerinde işçiler  sosyal kazanımlarını, haklarını ve işlerini savunmak zorunda kalıyor.Dünyanın bilmesini istiyoruz. Burada Avusturya’de Türkiye’de dünayda heryerde bu böyle. Vorarlberg ‘in Sosyalist Gençliği olarak(Avusturya) dayanışma için sıcak tebriklerimizi göndermek ve en büyük desteğimizi ifade etmek istiyoruz. Mücadeleniz bizim mücadelemizdir.”

 Norveç’te yaşayan İran asıllı bir işçi olarak Tekel işçileri ile dayanışma dileklerimi paylaşmak istiyorum. Dayanın ve kapitaslizme karşı savaşın. J.M.
 
Sevgili kardeşlerim, yoldaşlarım, mücadelenizde ve onurulu direniş ve cesaretinizde sizlerle birlikteyiz. Pakistan Öğrencileri, Asad Rehman

Sol Öğrenciler Birliği üyesi Södertörn Koleji’nden Erik Andersson ve  Sol Gençlik İsveç Üyesi Muhammed Mahmud TEKEL işçileri için gönderdikleri dayanışma mesajında, işçilerin mücadelesinin İsveç genelinde yankı bulduğuna dikkat çekerek kazanılacak bir kazanımın bütün işçiler için bir kazanım olacağını ifade ettiler. Mektupta şu ifadeler yer aldı:

“Sizin  mücadeleniz hakkında okudum ve gerçekten bir ilham kaynağı olduğunu düşünüyorum. Lütfen şunu bilin ki mücadeleniz İsveç ve dünya genelinde  tüm işçi hareketlerine yayılacaktır. İşçilere karşı yöneltilen ;sosyal haklarda ve güvenceli yaşamda ‘’Esneklik" burjuvazi hükümetlerin küresel saldırısı haline gelmiştir. Fakat onlar ;biz işçilerin kavgayı zafere ulaşmadan hiç bir zaman bırakmayacağımızı anlamazlar. Biri için kayıp herkes için kayıptır, ama birimiz için zafer de hepimiz için bir zaferdir. Şimdi bu zor zamanda birleşmeli ve dimdik ayakta durmalıyız.”

Frankfurt’ta Tekel işçileri ile dayanışma için oturma eylemi duzenleniyor;

Düzenleyen:     Sultan Atıcı (Frankfurt polisinin izni ile)

ATCKD Avrupa Türkiye Cumhuriyet Kadınları Derneği

Tarih:                20.02.2010, saat 16:00 – 20:00

Yer:                  Almanya, Frankfurt am Main,

                        Hauptwache merkezi, Zeil caddesi

                        (Kaufhof alışveriş-merkez’inin karşısı)

 20 Şubat Türkiye eylemlerine paralel olarak Köln’de açlık grevi ve miting düzenleniyor. Bu mitinge Federal Almanya Parlamenteri Ulle Jelpke de katılıyor. NGG, VER.DI sendikalari ve temsilcileri de mintigde yer alacak. Dortmund’da büyük bir dayanışma toplantısı örgutleniyor. Stuttgart, Berlin, Hamburg’da çarşılarda bilgilendirme masaları açılıyor ve siyah kurdeleler, "Tekel ile birlikteyiz" pankartları eşliğinde ve geceleri meşaleler yakılarak uyarı nöbetleri yapılıyor.

Önümüzdeki hafta Almanya sol partisi olağanüstü Kongre düzenliyor. Yönetime sunulacak ilk önerge Tekel işçileri ile dayanışma ve oybirliği ile kabul edilmesi bekleniyor.

 Almanya’da Berlin Kottbusser Tor’da "Tekel işçileri ile dayanışma çadırı" kurulmuş. 4 gündür kurulu olan çadırda direnişle ilgili fotoğraf sergisi var ve direniş videoları da gösteriliyor. Çadır dışında direnişe destek olmak için imza ve yardım toplanıyor. Bugün Berlin işçileri ve Tekel dayanışma komitesi çadırda bir basın açıklaması düzenledi. Delegasyonun bu akşam Ankara’ya uşması ve direnişteki tekel işçilerini yarın ziyaret etmesi bekleniyor. Çadırda bugün önce hip-hop müzikleri daha sonra sazlı türkülü müzikler çalınarak daha fazla halkın dikkati çekilmeye çalışılacak. 

TEKEL İŞÇİLERİNE KANADA’DAN DESTEK

Sevgili Kardeşlerimiz,

3200 üyesi bulunan  Kanada Vancouver Posta Birliği adına  sizlerle dayanışmak için  selamlarımızı gönderiyoruz.. Sizlerin özelleştirmeye karşı mücadeleniz dünyanın her yerinde ilham kaynağıdır. Patronlar ve hükümetleri tüm dünyada işçilere saldırmaktadır.İşçiler bir ülkeden diğerine, birbiri ardına özelleştirmeler, iş ücretlerinde kesintiler, yağmalarla karşı karşıyadır. Kanada Postacılar Sendikası olarak yıllardır özelleştirmeye karşı mücadele ediyoruz ve TEKEL İşçileri ile olmaktan gurur duyuyoruz.

Şubatın 4’ünde gerçekleşen GENEL GREV aslında hükümeti nelerin beklediğine dair küçük bir adım. Dünyada birleşmiş ve tek yürek olmuş işçilerden daha güçlü bir kuvvet yoktur.

Başlarınızı dik ve dayanışmanızı sağlam tutun.

Dünyanın tüm işçileri sizle beraber

Dayanışmayla

Kanada Postacılar Sendikası

Robert Mulvin,

President – CUPW Vancouver C. Vancouver Local Executive lh/cuPE-3338

 

DİĞER HABERLER
CARGİLL’DE İMZA TÖRENİ
CARGİLL’DE İMZA TÖRENİ

Sendikamızın kısa bir süre önce toplu iş sözleşmesi görüşmelerini anlaşma ile tamamladığı Cargill’de işveren heyetinin ve yönetim kurulumuzun katılımı ile imza töreni düzenlendi.

İŞSİZLER ÖDENEĞE ERİŞEMİYOR
İŞSİZLER ÖDENEĞE ERİŞEMİYOR

Koşulların ağır olması ve kaynakların amacı dışında kullanılması nedeniyle işsizlik ödeneğinden yararlananların sayısı azılıyor.

EMEKÇİNİN GREV HAKKI İADE EDİLDİ
EMEKÇİNİN GREV HAKKI İADE EDİLDİ

AYM, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkını engelleyen düzenlemeyi iptal etti.

YABANCI GİRİŞİNDE UMUT VERİCİ GELİŞME
YABANCI GİRİŞİNDE UMUT VERİCİ GELİŞME

Merkez Bankası’nın dün açıkladığı menkul kıymet istatistikleri seçimden sonraki haftada yabancıların hem hisse senedi, hem devlet iç borçlanma senedi alarak döviz getirdiklerini gösteriyor.