Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
08 Nisan 2015
DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ’NDE GÜVENİLİR GIDA

Her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü (DSG) olarak kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2015´deki DSG için ´gıda güvenilirliğini (food safety)´ tema olarak belirlemiş. Bu temanın yeryüzündeki tüm kişi ve kurumlan ilgilendirdiği açıktır.

DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ’NDE GÜVENİLİR GIDA

Her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü (DSG) olarak kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2015’deki DSG için ‘gıda güvenilirliğini (food safety)’ tema olarak belirlemiş. Bu temanın yeryüzündeki tüm kişi ve kurumlan ilgilendirdiği açıktır.
Gıda güvenilirliği (güvenirlik de deniliyor) ile ‘gıda güvenliği (food security)’ kavranılan birbirine kanştmlmaktadır. Gıda güvenilirliği ya da başka bir deyişle güvenilir gıda, gıda güvenliği için bir ön gerekliliktir.
Güvenilir gıda, tüketicilerin gıda zehirlenmelerinden, gıda kaynaklı ani veya süreğen hastalıklardan korunmasına ilişkin bir kamu sağlığı politikası ve eylem alanıdır. Güvenilir olmayan gıda, birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir. Örnekse, ishal, virüs kökenli hastalıklar, üreme ve gelişme soıunlan, kanserler vb.
Gıda güvenilirliği konusunda yeni(ce) tehdit unsurları var: gıda üretimi, dağıtımı ve tüketimi konusundaki değişiklikler, örneğin yoğun tip -entansiftanm, gıda ticaretinde küreselleşme, kitlesel yemek hizmetleri, sokakta satılan gıdalar vb.; çevre koşullanndaki değişiklikler; yeni gündemimize giren bakteriler ve toksinler; mikroplara karşı kullanılan ilaçlara direnç.
Tüm bunlar gıdalarla mikropların ve hastalıkların bulaşması (kontaminasyon) riskini arttırmakta, artan seyahat ve ticaretler de bu bulaşmanın yayılmasına yol açmaktadır. Bu bağlamda ülkelerin DSÖ ve Dünya Gıda ve Tanm Örgütü FAO’nun ortak komisyonu tarafından hazırlanmış gıda standartlannı içeren Gıda Kodeksi’ne uygun bir gıda yasal düzenleme dizgesine sahip olması önerilmektedir.
Bizim de bir Gıda Kodeksi’miz var. DSÖ’nün örütbağında güvenir olmayan gıdaların neden olduğu sonuçlara ait çok irkiltici bilgiler mevcut (bkz. WHO Fact Sheet).
Sadece birini alıntılayalım, gıda ve su kökenli ishal hastalıklan nedeniyle yılda çoğu çocuk 2 milyon kişi ölüyormuş. Bu sonuçlardan kaçınmak için hem bireysel hem de kurumsal düzeyde yapılacak çok şey var.
DSÖ, bu bağlamda beş kritik hususa dikkat çekiyor: gıdayı temiz tutmak; çiğ ve pişmiş gıdayı ayrı korumak; düzgünce pişirmek; doğru ısıda muhafaza etmek; güvenilir gıda ve su kullanmak, (bkz. DSÖ’nün örütbağındaki Five Keys to Safer Food Manual).

DSÖ’NÜN GÖR(E)MEDİĞİ
Gıda, kimya, biyoteknoloji ve sağlık tekelleri hem DSÖ’yü hem de geniş kitleleri ve kurumlan etkileri altına alabilmektedir. Bu bağlamda salt yukanda özetlediğimiz beş önlemle insanlık sağlıklı beslenemez. İşin ekonomi-politiğine girmek gerekir.
Size birkaç kaynak önereceğiz: ‘Dünyada Gıda Terörü’, İsmail Tokalak; Ekolojik Felaket ve Meta Olarak Gıda’, Der. Hakan Tanıttıran; ‘Yemezler’, Yavuz Dizdar, ‘GDO ve Yapay Tatlandırıcılar’, İstanbul Barosu Yayını; Ulusal Kanal’ın ‘Akıllı Beslenme’ izlencesinin DVD seti.

GIDA GÜVENİLİRLİĞİ BÜTÇE VE ENFLASYON
En düşük gelirli yüzde 20’lik hane halkının bütçelerinde gıda harcamaları düşüyorsa (2009’da yüzde 34 iken 2013’de yüzde 28), Mart 2015 itibariyle en yüksek enflasyon gıda ürünlerinde (yüzde 14) ise, yoksullar güvenilirliği düşük gıdaya yöneliyorlar desek yanlış olmaz herhalde! Bu arada fiziksel açlık olmayabileceği, işlevsel açlık ve beslenme dengesizliği olabileceği meselesini de anımsatalım.
Sonsöz olarak ölüm yıldönümü (8.4.1959) nedeniyle gazetemizin kumcusu Dr. Şefik Hüsnü Değmer’i de bir sözüyle analım. ‘Yoksulların sefaletinin, onları soyarak bir eli yağda bir eli balda ömür sürenlerin umurunda bile olmadığı henüz yeteri kadar anlaşılamadı’.
Not: Ayrıca Gıda Güvenliği Derneği için bkz. http://www.ggd.org.tr/

DİĞER HABERLER
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI

TÜGİS (Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası) tarafından organize edilen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi bugün itibarıyla gerçekleştirildi. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren zirveye Genel Başkanımız İbrahim ÖREN katılım sağladı.

BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Örgütlü olduğumuz işyerlerimizdeki baştemsilcilerimize yönelik düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi Eskişehir sosyal tesislerimizde Firuz Kanatlı Konferans salonunda gerçekleştirildi.

İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK
İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Komisyonu’nun ikinci toplantısı öncesi, ilk toplantıya katılmayan Türk-İş’e ayrıca bir davet yapılıp yapılmayacağı sorusuna “Sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Sendikaların görüşlerini alacağım. Mutlaka istişarede bulunacağız” yanıtını verdi.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.