DÜNYA EMEK MÜCADELESİNDEN
Dünya Emek Mücadelesinden…
MEKSİKA: Grevle sosyal güvenceye kavuştular »MİCHOACAN Sağlık Hizmetleri Emekçileri Sendikası’na üye sağlık emekçileri eyaletteki 7 hastane, klinik ve sağlık merkezinde ı-n Ekim tarihleri arasında aralıklarla grev yaptı. 4500 civarındaki sağlık emekçisi, taraflar arasında varılan anlaşmaya göre sosyal güvenlik sistemi (SSM)’ne dahil edildi.
HONDURAS: Sağlıkçılar ödenmeyen maaşlarını istedi »BAŞKENT Tegucigalpa’daki özel bir hastanenin güvenlik görevlileri ile bakım-onarım teknisyenleri ödenmeyen maaşlarını almak için 9 Ekim’de iş bırakü. Hastanedeki hastabakıcılar da greve destek verdi.
ŞİLİ: 12 bin işçinin grevi sürüyor »ŞİLİ anaokullarındaki 12 bin işçi, geçen haftadan bu yana grevdeler. İşçiler, yardımcı öğretmen sayısı arttırılmaksızın sınıf mevcutlarını 12’den 22’ye çıkaracak uygulamaya karşı çıkıyor. Bunun yanında maaşlarına ve ikramiyelerine zam yapılmasını, İş güvenliğinin sağlanmasını istiyorlar. 8.Ekim’de 5 işçi açlık grevine başladı.
KANADA: 22 parkta 700 işçi grev yapıyor »YAKLAŞIK bir yıldır sözleşmesiz çalıştırılmayı protesto etmek için Quebec eyaletindeki 22 parkta çalışan 700 işçi Şükran Günü’nde greve devam etti. İşveren 5 yıl boyunca yüzde 4 zam öneriyor. İşçilerin sendikası (SEPAQ) ise, her yıl yüzde 2 zam istiyor. Park işçilerinin saat ücretleri ortalama 14 ABD Doları. İşçiler çocuklara sahip çıkıyor »ONTARİO’nun Hamilton kentindeki Çocuklara Yardım Kurumu (CAS)’na bağlı merkezlerin liberal eyalet yönetiminin yeterli fon ayırmayarak kapatmasına Kanada Kamu Emekçileri Sendikası (CUPE)’na üye işçiler karşı çıkıyor. 250 işçi, bu nedenle n Ekim’de iş bıraktı. Aynı gün "Kapatmaya Son", "Çocukların Refahı İçin Fon" pankartları altında yürüyüş yaptı. Ülkedeki en yüksek yoksulluk oranına sahip olan Hamilton’da en az 6 bin çocuk gıda bankalarından aldığı yiyeceklerle yaşama tutunuyor.