DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN
Dünya emek gündeminden.
FRANSA:
Özelde ücretler devletten düşük
Salgın nedeniyle sağlık sisteminde ciddi krizler yaşanan Fransa’da özel hastanelerde çalışan sağlıkçılar bir süredir ulusal çapta grevler düzenliyor. Ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı yapılan grevlere Vannes kasabasındaki özel Oceane hastanesi de katıldı. Bir ebe, Oceane hastanesindeki ebelerin devlet hastanelerindekilere göre yüzde 25 daha az kazandığını ve hastalarıyla ilgilenmek için yeterli zaman bulamadığını söyledi. Oceane hastanesi, 2020’de 2,2 milyar avro ciroya sahip olan ve 137 hastaneyi işleten Elsan grubu tarafından yönetiliyor.
İTALYA:
Toplu sözleşme hakkını savundular
Büyük ulaşım sendikalarına üye işçiler, 14 Ocak’ta, yeni toplu sözleşme görüşmelerine başlanması için ulusal çapta dört saatlik iş bırakma eylemi yaptı. Grevler sabah Roma’da, öğlen Bologna’da ve akşam Floransa’da gerçekleşti. Bir önceki toplu sözleşme 2017 yılında imzalanmıştı.
İNGİLTERE:
Yöneticiye zam var, işçiye yok
Sheffield ve Blackpool’daki UK Just Eat hazır yemek dağıtıcılarının grevi sürüyor. Büyük Britanya işçi Sendikası üyeleri, McDonalds gibi zincirlere fast food dağıtmak üzere taşeronluk yapan Stuart Teslimat ekibi tarafından kuruldu. Stuart Teslimatın ilk grevi 6 Aralık’ta Sheffield’deydi. Bunu hem Sheffield’de hem de Chesterfield ve Huddersfield gibi günümüzdeki başka grevler izledi. Grevciler teslimat başına 6 sterlin talep ediyor. Stuart’ın kârı 2020’de yüzde 30 arttı ve en yüksek yöneticisine yüzde 1.000 zamlı 2 milyon sterlin maaş veriyor.
LÜBNAN:
Öğretmenler haklarını istiyor
Beyrut’taki öğretmenler pazartesi günü süresiz greve gitti. Öğretmenlerin üç talebi var; yeterli ve eşit sağlık sigortası, ücretlere zam yapılması ve ulaşım giderlerine destek verilmesi.
GANA:
Öğretim görevlileri zam talep etti
Üniversite öğretim görevlileri, düşük ücret ve koşullar nedeniyle pazartesi günü ülke çapında bir greve başladı. Gana Üniversite Öğretmenleri Derneği (UTAG) üyeleri, hükümetin 2013 yılından beri uyguladığı politikalar nedeniyle maaşlarının eridiğini söylüyor. Ağustos ayında, UTAG, Gana Üniversite Yöneticileri Derneği (GAUA), Gana Üniversiteleri Kıdemli Personel Derneği (SSAUG) ve Öğretmenler ve Eğitim işçileri Sendikası (TEVVU), hükümetle bir mutabakat zaptı imzaladı. Ancak hükümet verdiği sözleri tutmadı.