DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN
Dünya emek gündeminden.
DANİMARKA:
CEZA TEHDİDİNE GREVLİ YANIT
Danimarka’da hemşireler, Danimarka Hemşireler Konseyi (DSR) sendikasının emirlerine ve ulusal iş Mahkemesinin para cezası tehditlerine karşı çıkarak sendikadan habersiz bir saatlik, izinsiz grevler düzenlemeye devam ediyor.
6 bin hemşire, yetersiz personel ve iş yükü nedeniyle on hafta boyunca iş bıraktı. Daha sonra Danimarka’daki ve uluslararası işçilerin desteğiyle sendikadan habersiz, izinsiz grevlere başladılar.
Silkeborg kasabasında geçen çarşamba, bir grup sağlık ve sosyal bakım yardımcısı da hemşirelere destek veren bir sempati grevi düzenledi. Roskilde Üniversitesi’nden bir işgücü piyasası araştırmacısı, gazeteye sempati grevlerinin Danimarka’da “tamamen benzeri görülmemiş” olduğunu söyledi.
FRANSA:
ÖĞRETMENLER ÜLKEDE HAYATI DURDURDU
Öğretmenler, geçen perşembe dört sendika tarafından devam eden yetersiz personel sayılarına, düşük ücret ve koşullara karşı ulusal bir greve katıldı. Bir günlük eylem, hükümetin eğitim bütçesini gözden geçirmesiyle aynı zamana denk geldi. Sendikalar daha fazla öğretmen ve diğer personelin işe alınmasını ve sürekli test gibi çalışma ve eğitim koşullarını kötüleştiren önlemlere son verilmesini talep etti. Sendikalardan biri 2018’den bu yana 7 bin 490 iş kaybını gösteren bütçe rakamları açıkladı.
Angers’deki Çocukluk Eğitimi Departmanı çalışanları da aynı sorunlar nedeniyle geçen salı greve ve protestoya katıldı.
Şiddete karşı direniş dalgası
Geçtiğimiz iki hafta boyunca, Fransa genelinde toplu taşıma işçileri, özellikle sürücülere yönelik şiddete ve kötü çalışma koşullarına karşı grevler düzenledi.
Pazartesi günü, Lyon’daki toplu taşıma çalışanları, 1 Eylül’de birinin bir otobüse silahla ateş açması olayının ardından ikinci bir iş durdurma gerçekleştirdi. Bu hafta tramvay sürücüleri de eyleme katıldı.
Ayrıca Paris ve Le Havre arasındaki hatta otobüs şoförlerinin, yolcular tarafından saldırıya uğramasının ardından geçen hafta salı günü bir günlük grev yaptı. Toplu taşıma işçileri, yalnızca hijyen önlemlerini uygulamak zorunda oldukları için salgın sırasında bir şiddet dalgasıyla karşılaştı. Bayonne’da sürücü Phillipe Monguillotün Temmuz 2020’de maske takma tartışmasında öldürülmesi, Fransa’da ve uluslararası alanda yaygın bir öfkeyle karşılanmıştı.
İTALYA:
FLORANSA’DA ON BİNLER MEYDANLARA AKTI
Floransa kentinde cumartesi günü, 25 bin kişi GKN otomobil parçaları fabrikasının kapatılmasına ve 422 işçinin tamamının işten çıkarılmasına karşı yürüdü.
GKN çalışanlarına Temmuz ayında e-posta ile hepsinin işten çıkarılacağı bildirilmişti. Protesto için fabrikayı işgal ettiler. Pazartesi günü, Floransa iş Mahkemesi, sendikaların karar alma sürecine dahil olmaması nedeniyle toplu işten çıkarmaların yasa dışı olduğunu duyurdu, işten çıkarma bildirimleri geri çekildi ve sendikalar şimdi şirketle görüşüyor ve hükümet müdahalesi çağrısında bulunmak için yerel politikacılarla güçlerini birleştiriyor.
GKN, 519 iş kaybıyla İngiltere’nin Birmingham kentindeki sitesini kapatacağını açıklayan İngiliz risk sermayesi fonu Melrose’a ait. Birmingham’daki işçiler 27 Eylül’den itibaren süresiz greve başlayacak.
BELÇİKA:
ÜCRETLERİ KISITLAYACAK YASAYA KARŞI GREV
Toplu taşıma işçileri, Cuma günü ücret artışlarını düzenleyen yasada değişiklikler talep etmek amacıyla greve katıldı.
Mart ayında sendikalar, 1996 yılında çıkarılan ve özel sektörde ortalama maaş artışlarının yıllık yüzde 0,4 un üzerine çıkmasını engelleyen yasaya karşı bir günlük genel grev çağrısında bulunmuşlardı. Bu yasanın belirtilen amacı, Belçikalı işçilerin ücretlerinin Almanya, Fransa ve Hollanda’dakinden daha fazla artmasını engelleyerek Belçika şirketlerinin “rekabet gücünü” korumak.
Brüksel’deki toplu taşıma şirketi, otobüs, tramvay ve metro sistemlerinin “hiç değilse çok az” çalışmasını beklediğini söyledi. Belçika Genel Çalışma Federasyonu (GLFB) da Brüksel’de ulusal bir gösteri yapılması çağrısında bulundu.
ALMANYA:
KLİNİK İŞÇİLERİ HAKLARINI İSTİYOR
Brandenburg kentinde Salı günü, üç özel psikiyatri kliniğinden işçiler, toplu pazarlık müzakerelerinin bir parçası olarak dört günlük bir uyarı grevi başlattı. Birleşik Hizmetler Sendikası (VERDİ), diğer şeylerin yanı sıra Almanya’nın doğusundaki ve batısındaki çalışanlar arasındaki ücret farklılıklarının kapatılmasını talep etmek için Asklepios ile müzakerelerinde grev çağrısında bulundu.
Verdi ayrıca Asklepios’un çalışanlarını kamu sektörü sağlık çalışanları ile aynı toplu sözleşmeye dahil etmesini istiyor.
İSKOÇYA:
ÜCRET KESİNTİLERİNE KARŞI PROTESTO
Başkent Edinburgh’da İskoç demiryolu sendikaları ücret kesintilerine karşı protesto eylemi düzenledi.
RMT,Aslef,TSSA ve Ünite sendikaları çarşamba günü İskoç Birinci Bakanı’nın resmi konutunun önünde protesto gösterisi düzenledi.
İskoç hükümetinin İskoçya’nın “Net Sıfır Ulus” haline gelmesiyle ilgili tartışmasıyla aynı zamana denk gelen protesto, ScotRailin hizmet kesintilerini zorlama planlarına karşı çıkıyor. Kesintiler, günde yaklaşık 300 tren seferinin kaybedilmesine, bilet gişelerinin kapanmasına ve iş kayıplarına yol açacak. RMT, Acil Durum Önlemleri Anlaşması kapsamında ScotRail markası kiralama sistemini (franchise) yöneten SNP-Green koalisyon hükümetinden kesintileri iptal etmesini talep ediyor.