DÜNYA BANKASI’NDAN ÇİN’E TUHAF UYARI
Devlet şirketlerini desteklemeyin!
Dünya Bankası’nın raporunda, 30 yıl boyunca yapılan reformların Çinli girişimcileri ihracatı esas alan imalatta dünya lideri haline getirdiği, devlet şirketlerinin halen çelikten, hava yollarına, petrole ve telekomünikasyona kadar yerli sanayiye hakim durumda olduğuna ilişkin saptamalara yer verildi
2008’de özel sektörün trilyonlarca dolarlık zararlarını üstlenerek kamulaştıran Batılı merkezlerden Çin’e ‘Devlet şirketlerini desteklemeyin’ uyarısı geldi! Dünya Bankası tarafından hazırlanan Çin’in 2030 yılına kadarki kalkınmasına ilişkin bir raporda, Çin’e gerekli reformları vakit geçirmeden hayata geçirmesi tavsiye edildi.
Raporda, ülkedeki büyümeyi sabit tutmak ve potansiyel krizlerden kaçınmak için devlet şirketlerinin ekonomideki hakimiyetinin azaltılması ve serbest piyasaların gelişmesine yardımcı olunması istendi.
Raporun Dünya Bankası tarafından açıklanan özetinde, devlet şirketlerinin, özel şirketlerle rekabet etmeye zorlanması, banka kredilerinin pazar güçlerine dayanması, kırsal kesimdeki göçmenlerin kentlerde çalışmasını sınırlayan mevcut ev kayıt sisteminde değişiklikler yapılması da dahil olmak üzere bir dizi siyasi güçlükler içeren reformlar yapılması tavsiyesinde bulunuldu.
Raporda, 30 yıl boyunca yapılan reformların Çinli girişimcileri ihracatı esas olan imalatta dünya lideri haline getirdiği, devlet şirketlerinin halen çelikten, hava yollarına, petrole ve telekomünikasyona kadar yerli sanayiye hakim durumda olduğuna ilişkin saptamalara yer verildi.
Devlet şirketlerinin devlet bankalarından temin edilen düşük bedelli kredilerle desteklendiği ve Pekin hükümetinin pazar açmaya ilişkin verdiği tüm sözlere rağmen bazı iş gruplarının, rakip yabancı ve özel şirketlere karşı ülkedeki denetim makamlarınca kendilerine perdeleme yapıldığı yönündeki şikayetleri raporda değinilen diğer bir husus oldu.
Çinli liderler ülkedeki istihdamın ve sermayenin büyük bir kısmını oluşturan girişimcilere destek vaat ediyor. Ancak banka kredilerinin büyük bir kısmı devlet şirketlerine gidiyor.