DOWN SENDROMLU GENÇLER İŞ HAYATINDA
Down Sendromu Derneği, Down sendromlu bireylerin iş hayatına katılımlarının mümkün olduğunu daha geniş kitlelere duyurmak amacıyla ´Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum´ projesiyle yola çıktı. Proje sayesinde 34 genç iş hayatına atıldı
DOWN Sendromu Derneği’nin 3 yıldır başarıyla uyguladığı "Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum" projesi, Temmuz ayından bu yana Sabancı Vakfı Hibe Programları desteğiyle devam ediyor.
3 yıldır 34 Down sendromlu gencin iş koçları ile özel sektörde istihdam edilmesinin sağlandığı, seçilen işyerlerinde çalışanlara farklılıklarla bir arada olmaya yönelik eğitimlerin verildiği proje kapsamında daha çok Down sendromlu bireyin iş hayatında yer alması hedefleniyor.
"Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum" projesinin koordinatörü, Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fulya Ekmen, "Daha fazla Down sendromlu gencin istihdam edilmesini hedefliyoruz" diyerek asıl amaçlarının altını çizerek şunları söyledi: "Biz Down sendromlu gençlerin ve ileride tüm zihinsel engelli gençlerin iş koçlarının desteğiyle aktif bir çalışma hayatı sürdürebileceğine inanıyoruz. Bu yüzden de iş koçları yetiştirmeyi ve bunun ülke genelinde yaygınlaşmasını çok önemsiyoruz, tş Koçluğu Programının Türkiye’de bir zihinsel engelli istihdam politikası olarak uygulanmasını istiyoruz."
PROJE 4 BİN KİŞİYİ ETKİLEYECEK
İstihdamın engelli bireylerin hayatın her alanına eşit şekilde katılımını sağlamadaki önemini vurgulayan Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan da "Sabancı Vakfı olarak, engellilerin çözüm bekleyen öncelikli sorunlarından istihdam, eğitim ve hak temelli mücadele konularını gündeme getiriyoruz. Bu alanda yapılan projeleri de Hibe Programlarımız aracılığıyla destekliyoruz. Dovvn Sendromu Derneği ile beraber de zihinsel engelli gençlerin iş hayatına katılımı için ömek teşkil eden bir model üzerinde çalışıyoruz. Derneğin bu konudaki uzmanlığının yanına hibe desteğimizi ve proje danışmanlığımızı koyarak bu yıl 20 gencin istihdamına ve îş Koçluğu modelini Türkiye’ye duyurmaya katkıda bulunacağız" dedi.
20 Dovvn sendromlu gencin istihdam edilmesi, bu yolla onların aileleri ve onlarla beraber çalışacak yaklaşık 4 bin kişinin projeden doğrudan etkilenmesinin hedeflendiği proje şimdiden Türkiye’de bir örnek olma yolunda ilerliyor.