DÖRT DÖRTLÜK YANIT
Kesintisiz eğitimi 4 4 4 olarak kademeli hale getiren yasa tasarısına dev protesto.
Kesintisiz eğitimi 4 4 4 olarak kademeli hale getiren yasa tasarısına dev protesto
EĞİTİM-İş Sendikası, 4 4 4 yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda görüşülürken yurt çapında iş bıraktı. Dün illerde yapılan eylemlere yoğun katılım olduğu gözlenirken, eğitimciler "Gerici eğitim yasasına hayır" sloganlarıyla tepkilerini haykırdı.
AKP’li milletvekillerinin Milli EĞİTİM Komisyonu’nda kürsüyü işgal ederek geçirdiği, zorunlu ve kesintisiz eğitimi 4 4 4 olarak kademeli hale getiren yasa tasarısına tepkiler artarak devam ediyor.
Yasa tasarısı dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülürken Birleşik Kamu-Iş’e bağlı EĞİTİM-lş Sendikası 25 bine yakın üyesiyle tüm yurt genelinde iş bırakarak meydanlara çıktı.
Türkiye genelinde 78 ilde örgütlü olan EĞİTİM-lş Sendikası bulunduğu tüm okullarda iş bırakırken demokratik kitle örgütlerinden de eylemlere yoğun katılım vardı.
Gençliğe Hitabe okudular
İstanbul’da Şişli Atatürk Evi önünde bir araya gelen ve 2 bin 500’e yakın okulda iş bırakan bin 500’e yakın EĞİTİM-İş üyesi, "Parasız eğitim parasız sağlık", "Mustafa Kemal’in öğretmenleriyiz" ve "Laik Bilimsel Demokratik EĞİTİM" sloganlarıyla Taksim’e yürüdü. Eyleme, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, TGB, ADD ve içerisinde 37 kitle örgütünü barındıran Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği de katıldı.
Taksim’de toplanan eğitimciler, AKP Aydın Merkezde bulunan 55 okulda 600 EĞİTİM-lş üyesi iş bı- 110’unda 150’ye yakın öğretmenin iş bıraktırken Bursa’da da rakırken Konya’da ise 250 okuldan yaklaşık 100’ün üzerinde 220 okulda 6 bin 300 imza toplandı ve 200den fazla okulda iş üye öğretmenler iş bıraktı. Gaziantep’te de 139 okulun bırakıldı. Hükümeti’nin Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni kaldırma girişimine tepki göstererek Gençliğe Hitabe’yi okudular. Ardından basın açıklamasını okuyan EĞİTİM-lş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Erkan Aksoy, AKP’nin bilimsel, demokratik, laik ve kamusal eğitimi yok saymasına, gericileştirmesine ve piyasalaştırmasına karşı, iş güvencelerine, geleceklerine ülkelerine sahip çıkmak için iş bıraktıklarını söyledi.
Daha sonra İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal bir konuşma yaptı. Kocasakal, AKP’nin halkı kandırdığını ve eğitimi 12 yıla çıkarmadığını 4 yıla düşürdüğüne dikkat çekerek "Sağlıkta dönüşümde nasıl rant sağladıysalar bunda da rant sağlayacaklar. Çocuklarımız bir siyasi projeye kobay olamaz" diye konuştu.
Meclis kapısına dayandılar
Ankara’da ise EĞİTİM-lş üyeleri yasa tasarısını Meclis’in Dikmen Kapısı önünde protesto ettiler.
"4 4 4 yıkım yasasına hayır", "Ucube eğitimine hayır", "Amerikan Kopyası AKP Projesine Hayır" yazılı pankartlar taşıyan EĞİTİM-lş üyelerine CHP Milletvekilleri, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve İşçi Partisi de destek verdi. EĞİTİM-lş üyeleri eylemin ardından Atatürkçü Düşünce Derneği, Birleşik Kamu-lş Konfederasyonu,"Cumhuriyet Kadınları Derneği, Engelliler Federasyonu, Müzik EĞİTİMcileri Derneği, Türkiye Gençlik Birliği ve Ulusal EĞİTİM Derneği’nin de aralarında bulunduğu demokratik kitle örgütleri ile birlikte teklifin geri çekilmesi talebiyle topladıkları imzaları TBMM Başkanlığı’na sundular.
‘Ortaokullar imam hatip haline getirilecek’
Türkiye genelinde yapılan iş bırakma eylemlerinde yapılan açıklamalarda, teklifin yasalaşması halinde, Öğretim Birliği Yasası’nın ortadan kalkacağına ve mektep medrese ikileminin yeniden yaratılacağna dikkat çekilerek kamusal eğitimin sermayenin emrine sunularak paralı hale getirilerek eğitimin yükünün velilerin sırtına yükleneceği, ikinci kademeye tefsir, fıkıh gibi dini seçmeli dersler konularak tüm ortaokulların imam hatip haline getirileceği ifade edildi. Süreç içerisinde kız ve erkek öğrencilerin sınıflarının ayrılarak karma eğitimden vazgeçileceği, beşinci sınıfların kaldırılmasıyla on binlerce sınıf öğretmeninin norm fazlası durumuna düşürüleceği, çocuk işçi sayısının artacağı kaydedilen açıklamalarda, eğitimde program bütünlüğünün bozularak bilimsel, laik ve demokratik eğitim ilkelerinden vazgeçileceği vurgulandı.
EĞİTİM-lş Sendikası Denizli’de 140 okulda iş bırakırken alanlara 900 üyesi ile çıktı.
Tekirdağ ve Çorlu’daki 89 okulun 46’sında iş bırakma eylemi gerçekleşti.
EĞİTİM-lş Hatay Şube-ı si üyesi 150 öğretmen | iş bıraktı. İskenderun’da ise 250 öğretmen alanlara indi. 1200 okula sahip olan Antalya’da EĞİTİM-lş üyesi 800 öğretmen iş bırakarak okula gitmedi.
Mersin’de de 1200 öğretmen iş bıraktı. EĞİTİM-lş Sendikasına bağl Öğretmenler Sendika binasından Atatürk Evine yürüdüler.
EĞİTİM-lş’in Çankaya kapısındaki tasarı protestosuna Kadın Platformu üyeleri de destek verdi.
İzmir’de 500’e yakın okulda iş bırakan 2 bin 500’e yakın EĞİTİM-lş üyesi, eski SGK binasında toplandı ve izmir Büyükşehir Belediyesi’ne yürüdü.