Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
16 Temmuz 2013
DİSK-AR:GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK YÜZDE 15.13

DİSK-AR, Nisan 2013 dönemi için umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle (mevsimlik çalışanlar dahil) son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranının yüzde 9.3 değil, yüzde 15.3

DİSK-AR:GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK YÜZDE 15.13

DİSK-AR, Nisan 2013 dönemi için umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle (mevsimlik çalışanlar dahil) son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranının yüzde 9.3 değil, yüzde 15.3, işsiz sayısının da 2 milyon 641 bin değil, 4 milyon 625 bin kişi olarak gerçekleştiğini bildirdi.



-DİSK-AR’a göre, kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 23, gençler için yüzde 29 oldu. Gizli işsiz olarak görülen eksik ve yetersiz istihdam edilenler de ilave edildiğinde genel işsizlik oranı yüzde 18.3, işsiz sayısı ise 6 milyon 548 bin düzeyinde gerçekleşti.



ANKARA- Nisan 2013 dönemi için umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle (mevsimlik çalışanlar dahil) son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 9.3 değil, yüzde 15.3, işsiz sayısı da 2 milyon 641 bin değil, 4 milyon 625 bin kişi olarak gerçekleşti.



Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Nisan 2013 dönem sonuçlarını değerlendirdi. DİSK-AR’ın İşsizlik Verilerini Değerlendirme Raporuna göre, mevsimlik etkilerden arındırılmış işsizlik verilerine bakıldığında Ocak-Ağustos 2012 dönemi ile Eylül 2012-Mart 2013 dönemleri arasında işsizlik oranı ortalamalarda 0.3 puan artarak, yüzde 9.1’den, yüzde 9.4’e çıktı. Ekonomik büyüme oranlarında yaşanan düşüşün etkisiyle işsizlik verileri yukarı hareketini bu dönem için bu şekilde gösterdi. Ekonomik göstergelerin hızla bozulması, artan kur etkisi, Mayıs ve Haziran dönemleri için işsizlik verilerinde yeni bir sıçramanın gündemde olduğunu gösterdi. İnşaat ve turizm sektörünün bu süreci karşılayabilme kapasitesinin bu açıdan son derece önemli olduğu belirtildi. Bunun yanında işsizlik gerçeğinin özellikle eğitimli, genç ve kadınlar için can yakıcı boyutlarda olduğunu söylemek mümkün.



-6 MİLYON 548 KİŞİ İŞSİZ-



Nisan 2013 dönemi için umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle (mevsimlik çalışanlar dahil) son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 9.3 değil, yüzde 15.3, işsiz sayısı da 2 milyon 641 bin değil, 4 milyon 625 bin kişi olarak gerçekleşti. Kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 23, gençler için yüzde 29 oldu. Gizli işsiz olarak görülen eksik ve yetersiz istihdam edilenler de ilave edildiğinde genel işsizlik oranı yüzde 18.3, işsiz sayısı ise 6 milyon 548 bin düzeyinde gerçekleşti.



-KAYIT DIŞI ÇALIŞAN KADIN SAYISI 200 BİN KİŞİ YÜKSELDİ-



Kadınlar çalışma hayatında en dezavantajlı kesimlerden birini oluşturuyor. Kadınların işgücüne katılım oranı Nisan 2013 döneminde yüzde 31.2 düzeyinde oldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre işgücüne katılım oranı 2 puan artarken, kayıtdışı çalışan kadınların sayısı 200 bin kişi yükseldi. Aynı dönemde erkeklerde kayıtdışı çalışanların sayısı 104 bin kişi azaldı.



-YÜKSEKOKUL MEZUNU KADINLARDA İŞSİZLİK, ERKEKLERİN 2 KATINDAN FAZLA-



Yüksekokul mezunu kadınlarda işsizlik Nisan 2013 dönemi için yüzde 13.4 ile erkeklerin yüzde 6.2’lİk oranının iki katından fazladır. Bu kategoride yer alan kadınların işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 63 bin kişi artış göstererek 210 binden 273 bine yükseldi. Buna göre geçen yıldan bu yana ilave resmi işsizlerin yaklaşık olarak üçte biri yüksekokul, yaklaşık olarak yarısı lise ve üzeri eğitimli kadınlardan oluşuyor. Meslek veya teknik lise mezunu kadınlarda işsizlik yüzde 19.9 ile meslek veya teknik lise mezunu erkeklerin yaklaşık 3 katı. Başta umudu kesik olanlar olmak üzere son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmadığı için işsiz sayılmayanların yüzde 57’si kadın. Resmi olarak yüzde 10.9 olarak açıklanan ve geçtiğimiz yıla göre yüzde 1.1 puan artış gösteren kadın işsizliği, geniş tanımlı işsizlik verilerinde yüzde 23 oranına çıkıyor. Tarım dışı kadın işsizliği ise yüzde 16. İş aramadığı için işsiz sayılmayan ve işe başlamaya hazır kadın sayısı, resmi olarak işsiz sayılan kadınlardan daha fazla olarak kayda geçti.



-TOPLAM İŞSİZLİKTEKİ ARTIŞIN ÜÇTE BİRİNDEN FAZLASINI GENÇLER OLUŞTURDU-



Genç işsizliği ise tehlike sinyalleri vermeye devam ediyor. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre resmi işsizlik oranı 0.8 puan artarak yüzde 17.5’e yükseldi. Umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayan gençler dahil edildiğinde bu oran yüzde 26’ya ulaşmaktadır. 789 bin işsiz gence karşı 508 bin çalışmaya hazır ancak umutsuzluk başta olmak üzere çeşitli nedenlerle iş aramayan genç bulunmaktadır. Eksik ve yetersiz istihdam edilenlerle genç işsizliği yüzde 29’a ulaşmıştır. 18-24 yaş arası genç işsiz sayısındaki artış 80 bin kişi ile toplam işsizlikteki artışın üçte birinden fazlasını oluşturdu.



-20-24 YAŞ ARASINDAKİ İŞSİZLERİN YÜZDE 27’Sİ ÜNİVERSİTE MEZUNU-



EĞİTİMli genç işsizlerin durumu ise çok daha kötü olarak görülüyor. 20-24 yaş arası üniversite ve yüksekokul mezunu kadınlar, aynı yaş grubundaki işsiz kadınların yüzde 41’idir. Yine 20-34 yaş aralığındaki üniversite ve yüksekokul mezunu kadınlar, aynı yaş aralığındaki toplam kadın işsizlerin yüzde 37’sini oluşturmaktadır. Genelde ise 20-24 yaş arası genç işsizlerin yüzde 27’sini üniversite ve yüksekokul mezunları oluşturdu.



-GEÇİCİ ÇALIŞAN SAYISI 1 MİLYON 925 BİN-



Güvencesiz çalışma hızla yaygınlaşıyor. 2009 yılı Nisan dönemi ile karşılaştırıldığında geçici çalışanların sayısı yüzde 58 artarak, 1 milyon 220 binden, 1 milyon 925 bine yükseldi. İstihdama yeni katılan her dört kişiden biri geçici bir işte çalışma hayatına dahil oldu. Genelde sadece 10 kişiden biri geçici bir işte çalışıyor. Bu durum artık geçici çalışmanın temel istihdam biçimlerinden biri haline geldiğini gösteriyor. Geçici çalışmanın yaygınlaştırılması hükümetin istihdam stratejisi açısından bir amaç olarak değerlendiriliyor. Geçici bir işte çalışan işçiler için işsizlik oranı ise yüzde 29 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında kısmi süreli çalışanların sayısı 278 bin, geçici bir işte çalışanların sayısı 250 bin kişi arttı. İstihdam ise aynı dönemde 1 milyon 61 bin kişi artış gösterdi. Kısmi süreli çalışanların yüzde 83’ü, geçici bir işte çalışanların yüzde 62’si kayıtdışı çalışıyor.

DİĞER HABERLER
ÇALIŞMA BAKANLIĞINA ÇAĞRI
ÇALIŞMA BAKANLIĞINA ÇAĞRI

Ürdünlü şirketin 2021’de satın aldığı Polonez fabrikasında, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hiçe sayıldı. Önce sendikalı 13 işçi, sonra ona destek olan 100 işçi ekmeklerinden edildi. Emekçiler, bu kanunsuzluğa göz yumulmamasını istedi.

POLONEZ’DE İŞÇİ KIYIMI
POLONEZ’DE İŞÇİ KIYIMI

İstanbul Çatalca’da Polonez fabrikasında Tekgıda-İş’e üye olmalarının ardından 22 Temmuz’da 13 kişiyle başlayan işten çıkarmalar önceki gün 100’ü aştı.

İŞ GÜVENCESİ VE İŞTEN ÇIKARMADA GEÇERLİ NEDENLER
İŞ GÜVENCESİ VE İŞTEN ÇIKARMADA GEÇERLİ NEDENLER

İşyerimizde yaşı ve özel durumu itibariyle işten ayrılmak isteyen bir kadın çalışanımız var. İşverenimiz bu kişiye tazminatlı olarak çıkış yapmak istiyor ve ödediği tazminatı kanuni olarak da göstermek istiyor. Bu durumda iş kanununun hangi maddesine istinaden çıkış işlemini yapabiliriz?

BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRI
BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRI

İstanbul Çatalca’da kurulu bulunan Polonez Fabrikasında işveren, daha iyi bir ücret alabilmek ve insana yaraşır koşullarda çalışabilmek için sendikaya üye olan işçilerden 13’ünü işten çıkardı.