DEVLETTEN TAŞERON HİLESİ
İşverenlerin sömürdüğü taşeron işçilere bir darbe de devletten geldi.

İşverenlerin sömürdüğü taşeron işçilere bir darbe de devletten geldi. Karayolları Genel Müdürlüğü’nde 6 bin 500’ü açtıkları davaları kazanan toplam 8 bin 761 taşeron işçisi kadro beklerken, davalardan kurtulmak isteyen idare İş Yasası’ndaki asıl işte taşeron çalıştırılmasını yasaklayan sınırlama ve yaptırımları aşmak için işleri "anahtar teslimi ihale" etmeye başladı.
Yol-İş Sendikası Başkanı Ramazan Ağar’ın anlattığı uygulamaya göre, Karayolları ihale açıyor. Müteahhitler ihaleye girerek işi alıyor. Bu işlerde de yine aynı taşeron işçiler çalıştırılıyor. Böylece "bu işler asıl iş değil, yardımcı işler" denilerek İş Yasası’ndaki "asıl işte taşeron işçilerin çalıştırılamayacağı" kuralı aşılıyor.
Ağar, bunun hukuk dışı bir yol olduğunu vurguladı. İş Yasası’na göre uygulamanın muvazaa yani hileli sözleşme olduğuna dikkat çeken Ağar, "Daha önce kısmen asıl işi ihaleye veriyorlardı. Şimdi anahtar teslimi ihaleye verirsek muvazaayı ortadan kaldırırız diye düşünüyorlar. Ancak bu mümkün değil" dedi.
Ayrıca hükümet taşeron işçileri kadroya almak için bazı kazanılmış haklarından vazgeçmelerini de dayatıyor. Karayollarında, hükümetin işçilerden vazgeçmelerini istediği kazanılmış hakların geriye dönük 5 yıllık maaş farkları olduğu ortaya çıktı.
Yol-lş Sendikası’nın verdiği bilgiye göre, kadroya alınma karşılığında bir işçiden geçmişe yönelik 38 bin liralık maaş farkı alacağından vazgeçmesi talep ediliyor.
Karayolları’nda 8 bin 761 taşeron işçi bulunuyor. Hükümetin dayatması geçerli olursa taşeron işçiler toplamda 332 milyon 918 bin liradan vazgeçmiş olacak. Sendika pazartesi günü Karayolları Genel Müdürlüğü önünde geniş kapsamlı eylem yapacak. Eyleme Türk-İş yöneticileri de katılacak. Sendika Başkanı Ramazan Ağar, "Hükümet bize kesin bir yanıt versin. Eğer işçileri kadroya almayacaklarsa AIHM’ye kadar gideceğiz. Davaları kazanan işçilerin kadroya alınmamaları anayasaya açıkça aykırı. Artık sabrımız kalmadı" dedi.