Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
09 Aralık 2011
DELEGE NASIL KONTROL EDİLİR?

Delegeler kongreden günlerce önce toplanır, belirlenen otellere alınır ve başka kimseyle temas kurmamaları için özel tedbirler alınır. Kongreye kadar baş döndüren lüks ağırlamalar içinde, kime hangi sebeple oy vermeleri gerektiğini sorgulayamaz hale getirilir.

DELEGE NASIL KONTROL EDİLİR?

Dört yıl önce bir sendikanın Genel Kurulunu izliyorum. O sıra sendikanın örgütlü olduğu kimi işletmelerde özelleştirmeler yapılıyordu. Bazılarında sözleşmeler sürüyor, ama anlaşmazlık sonucu uyuşmazlıklar tutulmuş, grevin eşiğine gelinmiş.
Sendika, bir önceki döneme de göre çok sayıda üye kaybetmiş, küçülmüş. Önemli tartışmalar olacak ve mücadele kararları alınacak diye bekliyorum. Açış konuşması, divandan yapılan konuşmalar ve yöneticilerin söyledikleriyse, özelleştirmelerin yapıldığı yerlerde işçilerin işten atılmasını görüşmelerle engellemeye çalısmalarından ibaret idi. Grev aşamasına gelmiş yerler için ise, ‘ilgileniyoruz’ dediler sadece.
Umudum delegelerde. Ateşin içinden, sorunların ortasından geliyorlar, onlar dile getirir hiç olmazsa diye. Dilek ve temenniler’ bölümüne kadar pür dikkat oldum. Hayret, delegelerden de ses yok. Kongre sanki bu sorunların yaşandığı yerlerin sendikasının değildi.
Yok haksızlık etmeyeyim. Bir delege oturduğu yerden gür sesle haykırdı sonlara doğru: Olmaz böyle Başkan, kabul etmiyoruz bunu’ dedi. Ama hayır, itirazı sendikanın çalışma tarzı ve işçiye sahip çıkmadaki yetersizliği değildi.
İtiraz ettiği delegelerin harcırah miktarıymış meğer. Üstelik 2. Gün akşama doğru, seçimlere geçilmek üzereyken ‘olmaz’ dediği konu, 1. gün öğleden hemen sonraki saatlerde görüşülmüş, oylanmış, kabul edilmiş ve hükümet komiserinin de önünde karara bağlanmıştı. 150 lira olan kişi başı günlük harcırah oylama ile 250 TL günlük miktara çıkarılmıştı. Beğenmiyor, 600 lira istiyordu. Genel Başkan gündem dışı söz aldı ve arabulucu oldu. Tatlıya bağlayalım, 400 lirada anlaşalım’ dedi, salon böylece sakinleşti.
Misafir olama rağmen dayanamadım, yanımdaki delegeye çıkıştım. ‘Utanmıyor musunuz, işçi sizi, gidin sorunlarımıza çare bulun diye gönderiyor, siz bir tek kelime konuşmuyorsunuz sorunları. Sendika bütün masrafınızı karşılıyorken bir de cebinize harçlık koyuyor, hiç para almamanız gerekirken, az buluyorsunuz. Bu nasıl vicdansızlıktır’ dedim’ Kızardı, başını çevirdi.

Delege nasıl uyuşturulur
Fabrikada tezgahını ve yağlı tulumlarını bırakarak gelen işçi delege, 3 gün boyunca hayal edemeyeceği bir dünyada tatil yapıyordu. 3 günlük için bile olsa sınıf atlama idi bu. Kongreye geldikleri için 1200 TL para alacaklardı. Bu çoğunun o dönemdeki maaşından fazla para. Lüks otellerde kalıyor, yemek dahil bütün masrafları sendika bütçesinden karşılanıyordu. Ayrıca çanta, saat, kalem gibi hediyeler de veriliyordu.
İşçinin, sorunların tartışılması için seçerek gönderdiği işçi delege, kongre sırasında aldığı’ avantalarla uyuşmuş ve ne olduğunu merak dahi etmediği kararlara el kaldırır hale gelmiş. Gördüğüm bu şoke edici durum, ne yazık ki sadece o sendikaya mahsusu değildi. Hele Üsteler yarışacaksa eğer kongrede ve yönetime başka adaylar varsa, delegeler üç gün değil, bir hafta öncesinden ağırlanır, hatta gece klüplerine, pavyonlara götürülür. Bu sürede delege, arkada bıraktığı işçiyi, sorunları unutur, yöneticilerin gösterdiği yere oy veren uyuşmuş kuklalar haline gelir.
Konfederasyon kongresinde ise delegeler tam bir kuşatma yaşarlar. Kongre raporları, sendikanın ve işçi sınıfının sorunlarının kongreye gelmeden önce işyerlerinde, delegeler arasında tartışılmasına izin verilmez. Biri açmaya kalksa bunlar, harala gürele arasında diKkatler dağıtılır. Delegeler kongreden günlerce önce toplanır, belirlenen otellere alınır ve başka kimseyle temas kurmamaları için özel tedbirler alınır. Kongreye kadar baş döndüren lüks ağırlamalar içinde, kime hangi sebeple oy vermeleri gerektiğini sorgulayamaz hale getirilir ve Genel Başkan neredeyse oraya sorgusuz sualsiz oy veren robotlar haline getirilmeye çalışılır.

Delege nasıl kontrol edilir? (2)

Delegenin kendi aklı ve özgür iradesini kuşatma altına alma çabaları ile Türk-İş Perşembe günü Genel Kurula başlıyor. Pancara kota ile üretim yüzde 35 azaltılmış, fabrikalara herhangi bir yatırım yapılmasına, bir çivi bile çakılmasına izin verilmemişti. Toplam 4 milyar dolarlık kurulu yatırımı bulunan, 2.5 milyon ton şeker üretme kapasitesine sahip fabrikalar, çürümeye terk edildi.
2004 yılında Amasya ve Kütahya, 2005 yılında ise Adapazarı Şeker Fabrikası’nı satmışlardı. Ardından teknolojisi yüksek Bor, İlgın ve Ereğli fabrikalarını satmaya kalktılar. İşçilerin mücadelesi ile geri adım attılar.
Şimdi, 3. kez satış planı hazırladılar. Bu kez satmayı düşündükleri, tam 10 fabrika. Elazığ, Malatya, Erzincan, Elbistan, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarını 11 Kasım’da satacaklarını ilan ettiler.
AKP yöneticileri, uğruna Cumhuriyet’le özdeşleşmiş, Türkiye sanayisinin kurulmasında motor rolü oynamış, tarıma dayalı sanayinin en önemli sektörü olan şeker fabrikaları ve pancar tarımını yıkıma uğrattıkları Cargill için neler yaptılar, önce ona bakalım:

Bütün kanunlar çiğneniyor
Cargill, 61 ülkede faaliyet yürüten, yıllık cirosu 71 milyar dolar, aktifleri 48.3 milyar dolar ve 2005 faaliyet kazancı 2.1 milyar dolar olan bir ABD tekeli. Baba Bush, yönetim kurulu üyesi…
Dr. Mete Turgut’un "Cargill, Bush, Ülker, Erdoğan, Unakıtan ve Oğullar" başlıklı yazısından bir özet aktarıyorum:
"1998 yılında, Cargill’in İznik Gölü’ne yakın yerde fabrika kurması üzerine, Bursa 2. İdare Mahkemesi firmaya yapı ruhsatı verilmesini durdurur ancak karar uygulanmaz. 1999’da ikinci yürütmeyi durdurma kararı verilir. Buna rağmen Cargill faaliyete geçer. 2004’te Bursa 2. İdare Mahkemesi, valiliğin verdiği yapı ruhsatını iptal eder. Mahkeme kararını uygulamayan vali hakkında soruşturma açmak için İçişleri Bakanlığından izin istenir. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu soruşturmaya izin vermez. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 2006’da Vali Köksal’ın savunmasını ister. AKP Hükümeti mahkeme kararına karşı çare arar. Başbakanlık, 6 Haziran 2003 tarihli yazısında, Bakanlar Kurulu prensip kararına atfen uygulama yapılmasını Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan rica eder. Konu yine de çözülememiştir. 2004’te, Erdoğan’ın ABD ziyaretinde, Cargill için nelerin yapıldığı hakkında rapor verdiği basında yer alır. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası çıkarılarak Cargill’in işgalci fabrikasına af getirilir. Ancak hükümet, Anayasa Mahkemesinin geri çevirme ihtimaline karşı Temmuz 2005’te, kararname ile Cargill fabrikasına ait araziyi özel endüstri bölgesi ilan eder ve mahkeme kararlarını etkisiz hale getirir."

DİĞER HABERLER
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR

Açlık sınırı altında aylıklarla yaşamaya mahkûm edilen emekliler, çalışma yaşamına geri dönmek zorunda kalıyor. Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışan emekli sayısı son 4 yılda 1 milyon 125 bin 131 kişi arttı.

HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM
HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM

Politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakan TCMB, liraya geçişi özendirmek için bankaları mevduat faizini artırmaya zorluyor. Bankalar mevduat faizini düşük, kredi faiz oranını ise daha yüksek hızda artırıyor.

İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR
İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR

5 yıldır özel bir iş yerinde çalışıyorum. Geçen hafta iş sözleşmesi verip imzalamamı istediler. Anlayabildiğim kadarıyla şartlar hep işverenin lehinde. Sözleşmeyi imzalamazsam ne olur, işveren işten çıkarabilir mi?

FAİZİ ARTIRMAK İYİ OLURDU DA, ANLAYIN İŞTE!
FAİZİ ARTIRMAK İYİ OLURDU DA, ANLAYIN İŞTE!

Bizler, yani kamuoyu, enflasyonda buzdağının su üstündeki kısmını görürüz. Merkez Bankası ise suyun altında kalan kısmı da görür, görmelidir, zaten gördüğünü de dile getiriyor.