Türki·ye’de gıda sektörü denince akıllara hemen iki isim gelir. Ülker ve ETİ. Ülkemizin sanayileşmesinde ve gıda sektöründe dünya ile yansır konuma erişmesinde, öncü görevler üstlenen bu iki kuruluştan biri olan ETİ’nin kurucusu Firuz Kanatlı, 18 Ekim 2017 Çarşamba günü hayata gözlerini yumdu. 85 yaşında hayatmı kaybeden, gıda sektörünün, Türk iş dünyasının ve Eskişehir’in simge ismi, ETİ Şirketleri Onursal Başkam ve ETİ Makine Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Kanatlı’nın kaybı, başta ETİ camiası ve Eskişehir halkı olmak üzere tüm Türkiye’de derin üzüntü yarattı.
YOĞUN KATILIM OLDU
Firuz Kanatlı dün ise, Eskişehir’deki cenaze töreninde sevenleri ve Eskişehir halkı tarafından son yolcuğununa uğurlandı. Eskişehir Gümülcine Camii’nde kılınan öğle namazını müteakiben Eskişehir Seyit Gazi Yolu Asri Mezarlığında bulunan aile kabristanına defnedilen Kanatlı’nın cenaze töreninde, iş dünyası ve devlet erkânından birçok isim de yer aldı. Cenazede Firuz Kanatlı’nın çocukları Gülden Kanatlı Derbil, Aydan Kanatlı ve Firuzhan Kanatlı ile torunları taziyeleri kabul etti. Binlerce ETİ çalışanı ve Eskişehirli vatandaşın katıldığı cenaze sırasında yollar trafiğe kapatıldı. Eskişehirliler, yaşadıkları kente büyük katkılar sağlayan Kanatlı’ya son görevlerini yerine getirdiler.
SEKTÖRÜ İLERİYE TAŞIDI
Yaşamıyla ve gerçekleştirdikleriyle bir öncü olan, Anadolu topraklarına milli bir sanayici ruhuyla hizmet eden Firuz Kanatlı, Cumhuriyet Türkiyesi’nin ekonomik gelişiminde öncü isimlerden biri oldu. Onun yaşam öyküsü aynı zamanda Türkiye’de unlu mamuller ve çikolata sektörünün gelişim serüvenini, markalaşmanın önemine ilişkin bilinç ve farkındalığı güçlenme sürecini anlatıyor. 1961 yılında temellerini attığı ETİ fabrikası ile bisküvi ve çikolata sektörünün modern makinalarla üretim yapmasında, fırın ve tesis teknolojisinin gelişiminde büyük ve değerli bir rol oynayan Firuz Kanatlı, Türkiye’de modern bisküvi makine üretimi teknolojisinin ileri seviyelere ulaşması için öncülük etti. Firuz Kanatlı, bugün büyük bir üretim sektörü haline gelmiş olan sınai kek üretimini de başlatarak unlu mamul sektörünün gelişimine büyük katkı sağladı.
ESKİŞEHİR’E BÜYÜK HİZMET
Firuz Kanatlı, doğduğu ve büyüdüğü, çalışma yaşamına ilk kez katıldığı kent olan Eskişehir’e hep bağlı kaldı. Kanatlı, yıllar boyunca Eskişehir’in en büyük istihdam yaratıcılarından biri oldu.
Firuz Kanatlı, Eskişehir’de istihdama sağladığı katkı, Hacı Ahmet Kanatlı Anadolu Lisesi, ETİ Sosyal Bilimler Lisesi ve Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi’nin yeniden kente kazandırılmasına yönelik yaptığı çalışmalarından dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.
Firuz Kanatlı, Gümülcineli Ahmet ve Hanife Kanatlı’nın oğlu olarak 1932 yılında, Eskişehir’de doğdu. İlköğretimini Galatasaray Lisesi’nde tamamlayan Kanatlı İsviçre Cenevre üniversitesi’nde işletme eğitimi aldı. EĞİTİMin tamamlayıp Türkiye’ye döndü, sonra iş hayatına babasın olan Gümülcineli Un Fabrikası başladı. Fabrikanın ismi sonrada ailenin soyadını alacak ve Kanatlı Un Fabrikası olarak faaliyet gösterecekti. Kendi işini yapma hayali, Firuz Kanatlı’yı iş dalı aramaya yöneltti. Anadolu’nun merkezinde yer alan Eskişehir’de Türkiye’nin en büyük şeker fabrikası, Kanatlı ailesinin de un üretim tesisi vardı. Bir dostunun önerisiyle bisküvi üretmeye karar verdi. "Küçük mutluluklar yaratan bir fabrika" hayali ve kendi elleriyle çizdiği ilk tesisin temellerini 1961 yılında atan Firuz Kanatlı, 1962 yılında üretime başladı. O dönemde sadece istanbul’da gerçekleştirilen bisküvi üretimi, ETİ ile birlikte Anadolu’ya taşınmış oldu.