Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
28 Ocak 2020
ÇÖPE GİDEN 14.5 MİLYAR DOLARLIK GIDAYA FREN

Marketten ve mutfaktan çöpe giden gıdanın parasal değeri 14.5 milyar doları buluyor.

ÇÖPE GİDEN 14.5 MİLYAR DOLARLIK GIDAYA FREN

Yönetim Kurulu Başkanlığını Ali Kopuz’un yürüttüğü İstanbul Ticaret Borsası (İTB), geçen yıl nisan ayında yönetim kurulu üyelerinden oluşan bir çalışma grubu kurdu:

– Gıda İsrafı Komisyonu.
 
10 bine yakın üyesinin tamamı gıda sektöründe faaliyet gösteren İTB’nin kurduğu Komisyon, 6-7 aylık çalışmanın ardından projesini ortaya koydu:
 
– Gıda İsrafı Projesi.
 
Tanıtımında ve eyleme geçilmesine dönük adımlarda İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral’ın etkin rol aldığı projede öncelikle şu saptama yapıldı:
 
– 2018 yılında ülkemizde toplanan atık miktarı 33 milyon ton oldu. Atıkların 14.5 milyon tonunun gıda olduğu biliniyor. Marketten ve mutfaktan çöpe giden gıdanın parasal değeri 14.5 milyar doları buluyor.
 
Çalışmalar sırasında gıda kayıp ve israflarının yaşandığı 5 aşama saptandı:
 
* Gıda Kayıpları: Tarlada, taşımada (lojistik) ve gıda sanayinin üretimi sırasında yaşanıyor.
 
* Gıda İsrafı: Marketlerde, evlerde (restoran ve oteller dahil) yaşanıyor.
 
Komisyon, bu saptamanın ardından İTB yönetimine kararını sundu:
 
– Öncelikle gıda israfını frenlemeye dönük çalışmalara odaklanacağız.
 
Komisyon, mevzuatla ilgili ilk olarak “Sıfır Atık Yönetmeliği”nin taslak metnine görüş hazırladı. Hazırlanan görüşlerin etkisi 12 Temmuz 2019’da yürürlüğe giren yönetmelikte görüldü:
 
– Hazırladığımız ana başlıklar, orijinal cümlelerimizle yönetmeliğe girdi.
 
Komisyonun çalışmaları çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin gıda israfını önleme adımları incelendi:
 
• AB ülkelerinde 33 bin dolayında “gıda bankacılığı” faaliyeti gösteren vakıf ve kurum var. Bu vakıflar, marketlerde tarihi geçmek üzere olan gıdaların toplanıp yoksullara ulaştırılmasını sağlıyor.
 
Fransa örneği dikkatlerini çekti:
 
– Fransa’da marketlerin tarihi geçmiş gıda ürünlerini üreten veya dağıtımını yapan şirketlere iade etmesi yasak. Tarihi geçmesine kısa süre kala “gıda bankacılığı” yapan vakıflara, kurumlara teslim ediliyor.
 
İngiltere ve İtalya’da da bu yönde uygulamalar olduğu anlaşıldı:
 
– İngiltere’de marketlerin gıda ürünü iadesi konusunda kota uygulanıyor. İtalya’da da bazı bölgelerde marketlere “gıda ürünü iadesi” izni verilmiyor.
 
Komisyon, Avrupa ülkelerindeki örneklerin incelenmesinin ardından iddialı bir hedef koydu:
 
– Mevzuatı hazırlayalım. Bürokrasiye “Bunu çıkarın” diyelim.
 
Hakkı İsmet Aral, bize Komisyon’un çalışmalarını anlatırken şu noktanın altını çizdi:
– Aslında belediyelerin çöpleri ayrıştırılmış şekilde toplamasını öngören kanun 2015’te çıktı. Yani, çöpü ayrıştırılmamış şekilde toplamak, şu anda kanuna aykırı davranışa giriyor.
 
Bu noktada Avrupa’dan örnek verdi:
 
– Avrupa’dan çöplerde geri dönüşüm oranı yüzde 70’leri aşıyor. Ülkemizde bu oran yüzde 20’lerde kalıyor.
 
Ardından ekledi:
 
– “Gıda israfı”nı azaltmak için ilk adımlarımızdan biri belediyeleri göreve çağırmak olacak.
Sonra da kısa vadeli hedeflerini paylaştı:
 
– 2-3 milyar dolarlık gıdayı çöpe gitmekten kurtarmak, bu konuda başarının ilk ayağı olacak.
14.5 milyar dolarlık gıda ürününü marketten ve mutfaktan çöpe göndermek Türkiye’ye yakışıyor mu?
 
Dünyada gıda kayıp ve israfı 1.2 trilyon dolar
 
İstanbul Ticaret Borsası (İTB) Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine dikkat çekti:
 
– Dünya genelinde tarımsal kayıplar dahil, çöpe giden ve israf olan gıda miktarı yıllık 1.6 milyar tonu buluyor. Bunun parasal değeri 1.2 trilyon dolara ulaşıyor.
 
Gıda kayıp ve israfının önlenmesinin yaratacağı olumlu etkiye işaret etti:
– Dünya genelinde ortaya çıkan gıda kayıp ve israfının 4’te biri önlenebilse, açlık çeken 830 milyon insanın beslenmesine yeter.
 
Gıda bankası kolay kurulsun, iadeler için adres olsun
 
İTB Başkan Yardımcısı Hakkı İsmet Aral, hazırlanan rapordan gıda israfının önlenmesine dönük bazı adımları sıraladı:
 
• Mahalli idarelerin, vakıfların gıda bankası-aş evi kurmasını, bağış toplamasını kolaylaştırıcı mevzuat değişikliği yapılsın.
 
• Perakende sektörünün tarihi geçmek üzere olan ürünleri gıda bankalarına yönlendirirken karşısına çıkan KDV sorunu çözülsün.
 
• Restoranlar tabakta kalan yemeği, paketleyip sahibine vermeye alışsın.
 
Açık büfeden vazgeçilsin diye emsal karar çıkacak
 
İstanbul Ticaret Borsası (İTB) “Gıda İsrafı Komisyonu”, turistik tesislerdeki açık büfe uygulamasından vazgeçilmesi için pilot bölge olarak Kaş’ı seçti.
 
Kaş Belediyesi’ne şu öneri götürüldü:
 
– Belediye meclisiniz turistik tesislerde öğlen ve akşam yemeklerinde açık büfe uygulamasından vazgeçilmesi yönünde karar alsa “emsal” olur.
 
Gıda İsrafı müfredata girer mi?
 
İTB “Gıda İsrafı Komisyonu”, Milli EĞİTİM Bakanlığı’na bir teklif planladı:
 
– İlk öğrenim olan 4 yıllık eğitime “Gıda İsrafı” mecburi ders olarak müfredata alınamaz mı?
 
Komisyon, bu konuda şu kararı aldı:
 
– AB standartlarını baz alarak yönetmelik hazırlayıp, Milli EĞİTİM Bakanlığına sunalım.
DİĞER HABERLER
SOSYAL GÜVENLİK REFORMU TARTIŞMALARI VE TİSK
SOSYAL GÜVENLİK REFORMU TARTIŞMALARI VE TİSK

Türkiye’de çalışma hayatında 1993-1999 döneminin en önemli konularından biri, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun mali sorunlarının çözümü amacıyla gündeme getirilen çözüm önerileriydi.

ENFLASYON HALKIN SOYULMASIDIR!
ENFLASYON HALKIN SOYULMASIDIR!

Pahalılık en önemli toplumsal sorun. Enflasyon, emme-basma tulumba gibi halktan alıyor zenginlere aktarıyor.

İŞ KAZALARINDA DÜNYADA 11. SIRADAYIZ
İŞ KAZALARINDA DÜNYADA 11. SIRADAYIZ

ILO verilerine göre 2023 yılında Türkiye, ölümcül olmayan mesleki yaralanmalar bakımından dünyada 11. sırada, ölümlü iş kazası sayısı bakımından ise 15. sırada yer alıyor.

ASGARİ ÜCRETE ZAM KAÇINILMAZ
ASGARİ ÜCRETE ZAM KAÇINILMAZ

Enflasyon, yıl ortasında asgari ücretlinin her 4 lirasından 1 lirasını elinden alacak. Asgari ücrete, temmuzda en az yüzde 25.4 zam yapılması gerekiyor.