Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
21 Şubat 2018
ÇOCUKTAN İŞÇİ OLMAZ

Türkiye’de sendikaların yaptığı araştırmalara göre çocuk işçi sayısı 2 milyona yaklaştı. Her geçen yıl da sayı artıyor.

ÇOCUKTAN İŞÇİ OLMAZ

Türkiye’de sendikaların yaptığı araştırmalara göre çocuk işçi sayısı 2 milyona yaklaştı. Her geçen yıl da sayı artıyor. Çocuk işçilerin yüzde 80’e yakını ise kayıt dışı çalıştırılıyor. Buna karşın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, dün yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye’nin çocuk işçiliğiyle mücadele politikalarında dünya ülkelerine örnek olduğunu savundu. Hükümet de dün Resmi Gazete’de yayımlayarak 2018 yılını “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” ilan etti.

1 yıldır yürürlükte ama!
 
Başbakan Binali Yıldırım yayınladığı genelgede, çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda geçen yıl hazırlanan “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı”nın (2017-2023) yürürlüğe girdiğini anımsattı. Geçen yıl yürürlüğe giren program kapsamında çocuk işçiliğini önlemeye yönelik temel stratejiler, faaliyetler ve bu faaliyetlerden sorumlu olan ve işbirliği yapılacak kurum ve kuruluşlar ile faaliyetlerin tamamlanma sürelerinin belirlendiğine dikkat çekilen genelgede, programda yer alan faaliyetlerin takibinin yılda iki kez düzenlenen İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantıları aracılığıyla gerçekleştirildiği belirtildi. Genelgede, toplumun çocuk işçiliği ile mücadeleye ilişkin duyarlılığının artırılması ve programın politika ve hedeflerine en üst düzeyde katkı sağlanması amacıyla 2018 yılının “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” olarak ilan edildiği vurgulandı. Bu kapsamda ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak tüm çalışmalarda çocuk işçiliği ile mücadele konusuna öncelik verileceği, programda yer alan faaliyetlerin etkin ve verimli şekilde yerine getirilmesi için tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca gereken her türlü destek ve yardımın titizlikle sağlanacağı bildirildi.
 
‘Dünyaya örneğiz!’ Sendika ve çocuklarla ilgili sivil toplum kuruluşlarının araştırmasındaki çocuk işçiliği rakamları günden güne artarken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’ndan farklı bir yorum geldi. Sarıeroğlu, dünya üzerinde çocuk işçiliği ile mücadelede kararlı adımlar atan ülkelerin başında gelen Türkiye’nin, çocuk işçiliği ile mücadelede kendi politikalarını oluşturduğu ve bu politikaları başarıyla yaşama geçirerek dünya ülkelerine örnek olduğunu savundu.

Minik eller çalışıyor
 
DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın “Türkiye’de Çocuk İşçi Olmak” başlıklı ve Nisan 2017 tarihli raporundaki dikkat çeken veriler şöyle:
 
Türkiye’de çocuk işçilerin sayısına ilişkin güncel veriler sadece 15-17 yaş grubu çocuk işçiler için mevcut. 15 yaş altı ve tarımda mevsimlik olarak çalışan çocuklara ilişkin veri yok.
 
Özellikle turizm sektöründe uzun saatler çalıştırılan stajyerler ve çıraklık eğitimi alanlar resmi olarak çocuk işçi sayılmıyor.
 
2012’de 601 bin olan 15- 17 yaş arası çocuk işçi sayısı, 2016’ya gelindiğinde 709 bin oldu.
 
2015’te 17 yaşına kadar çalıştırılan çırak sayısı 401 bin 464 olarak açıklandı. Aralık 2016 verilerine göre çırak işçi sayısı 1 milyon 170 bin. Çırak ya da çocuk işçi ayrımı yapmadan genel olarak Türkiye’de çalışan çocuk sayısının yaklaşık 2 milyona yaklaştı.
 
Çocuk işgücü, kır ve kent ayrımında farklı biçimlerde istihdam edilse de çocuklar kentlerde de kırlarda da kayıt dışı çalıştırılıyor. 2016 TÜİK verilerine göre çocuk işçilerin yüzde 78’i kayıt dışı. 2016 yılında 15-17 yaş arası çocuk işçi sayısı 708 bin. Bu çocukların 558 bini kayıt dışı çalıştırılırken, 150 bini sigortalı. Yani çalışan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı.
 
Türkiye, AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında çocuk yoksulluk oranı en fazla olan ülke. Türkiye’de çocukların yoksulluk oranı yüzde 25.3. AB sıralamasında Türkiye birinci sırada. Bu rakam İspanya’da 23. 4, Yunanistan’da ise 18.7
 
İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre 2012’de 32 çocuk “iş cinayetlerinde” hayatını kaybetmişken, 2016’da 56 çocuk “iş cinayetleri” sonucu yaşamını yitirdi.
DİĞER HABERLER
PEK FOOD’DA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
PEK FOOD’DA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Pek Dondurulmuş Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ (Pek Food) işyeri arasında aralık ayı sonunda başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

TÜİK BU NASIL ENFLASYON HESABI!
TÜİK BU NASIL ENFLASYON HESABI!

Çarşı pazarda fiyatlar uçmuşken, TÜİK’in enflasyonu bu kadar düşük çıkıyorsa ortada ciddi bir hesap sorunu var.

GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULUMUZ TÜRK-İŞ KONFEDERASYONU’NU ZİYARET ETTİ
GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULUMUZ TÜRK-İŞ KONFEDERASYONU’NU ZİYARET ETTİ

Türk-İş Genel Başkanı Sayın Ergün Atalay’ı ziyaret eden Yönetim Kurulumuz, çalışma hayatında özellikle özel sektörde yaşanan sorunlara ilişkin görüş ve değerlendirmelerini kendisine aktarmış, karşılıklı fikir alışverişinde bulunmuştur. Oldukça verimli geçen görüşmede, emekçilerin karşı karşıya kaldığı güncel sorunlar ve çözüm önerileri ele alınmıştır. Ziyaretin ardından Yönetim Kurulumuz, Genel Başkan Yardımcısı Sayın İrfan Kabaloğlu’na da bir nezaket […]

DAR GELİRLİ ETE HASRET KALACAK
DAR GELİRLİ ETE HASRET KALACAK

Dar gelirlinin mutfağına giren et her geçen yıl azalıyor. 2 yıl önce asgari ücretle 42 kilogram dana eti alınabilirken, yeni asgari ücret ancak 32 kilogram et alınabiliyor.