ÇOCUKLARIMIZIN YÜZÜNÜ GÖREMİYORDUK
Kingtom konserve ve salça üreten, bunu 40 ülkeye ihraç eden dev bir gıda fabrikası. Fabrikayı bu duruma getiren işçilerin, sendikal haklarını kullanmasına ise tahammül edilmiyor.
Çocuklarımızın yüzünü göremiyorduk
ASSAN İŞÇİSİ YALNIZ DEĞİL YORSAN DİRENİŞİ ÖĞRETTİ
Gökhan Çetin ASSAN Gıda, Kingtom konserve ve salça üreten, bunu 40 ülkeye ihraç eden dev bir gıda fabrikası. Fabrikayı bu duruma getiren işçilerin, sendikal haklarını kullanmasına ise tahammül edilmiyor.
Tekgıda-iş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçilerin fabrika önündeki direnişi sürüyor. Patronun artan baskılarına da direnen işçiler, toplusözleşmeli düzene kavuşana kadar mücadelelerini sürdürmekte kararlı. 11 yıldır Assan’da formen olarak çalışan ve sendikalaştığı için işten atılan bir işçi kendilerini örgütlenmeye iten koşullan anlattı: "Hayatımız fabrikayla ev arasına sıkıştı.
Çocuklarımızın yüzünü göremiyoruz. Yasal haklarımızı kullanmak için sendikaya üye olduk. Ve işten atıldık. Şimdi içerideki işçiler üzerinde çok baskı var. Yıllardır aynı sokakta yaşadığım aynı işyerinde çalıştığımız arkadaşlarımız selam vermekten korkar hale getirdiler."
ROBOT GİBİ OLDUK
6 yıllık bir işçi de çocuklarının yüzünü göremediklerini ve iş dönüşü eve gittiklerinde tek yaptıklarının telefonu şarja takmak olduğunu söyledi. Bir başka işçi ise 3 aydır günde 14 saat çalıştıklarını belirterek "Ertesi gün çalışmak için uyumamız lazım çünkü. Haftalık iznimiz bile yok, artık robot gibi yaşıyoruz, insanca çalışmak ve yaşayabilmek için sendika üyesi oldum" diye konuştu. 3 yıllık başka bir işçi ise şunları söyledi: "Biz fabrikanın önünde direnişe başlayınca daha önceden olmayan kameralar takıldı. Arkadaşlarımız arasında içeri girerken el sallayanları tespit ederek tehdit ediyorlar." BALIKESİR Emek Gençliği, Assan işçilerini ziyaret ederek destek verdi, işçiler, yaptıkları konuşmalarda haklarını alana kadar mücadele edeceklerini bildirdiler.
Emek Gençliği adına konuşan Ali Oğan da, her zaman direnişteki işçilerin yanında olacaklarını bildirdi.
SENDİKALI İŞÇİ İŞARETLENİYOR
İşçiler yasal hakları olan sendikalaşma hakkını kullanırken gizi saklı çalışma yapmak zorunda kalmalarına tepkililer. Fabrikada çay içmelerinin bile yasak olduğunu, mola diye bir haklarının olmadığını anlatan işçiler, "Müdürler tarafında baskı yapılıyordu. Şimdi de kadın arkadaşlarımızın dolapları işaretleniyor. Sendika üyesi olduklarından şüphelenilen kadın işçilerin dolapları kırmızıyla işaretleniyor. Bazılarının ise yeşille… Fakat tüm bunlara rağmen arkadaşlarımızın direncini kıramıyorlar" dediler. Sendikalı olarak sosyal haklarını alarak işe geri döneceklerini anlatan işçiler, diğer gıda fabrikalarının işçilerinden ve bu fabrikalara ürettiklerini satan çiftçilerden destek beklediklerini söylediler.
TAZMİNAT HAKKI
Sendikalaşmadan önce Türkiye ve dünyada neler oluyor bilmediklerini ifade eden işçiler, şimdi sadece sendikalaşmayı değil ülkedeki diğer sorunları da tartışıyor. Bu konulardan biri de kıdem tazminatı, işçiler "Kıdem tazminatlarının kaldırılmak istendiğini duyuyoruz, niye hükümet ve patronlar kıdem tazminatından rahatsız?" diye soruyorlar. Anayasa referandumu tartışmalarına ilişkin olarak ise "İki taraf da bize dair bir şey söylemiyor gibi geliyor, bir oyun oynanıyor gibi görüyoruz" diye konuştular.
ON BİNLERCE İŞÇİ VAR
Susurluk, Bandırma, Karacabey arasında pek çok gıda fabrikası bulunuyor. Bunların arasında daha önceden sendikalaşma mücadelesi verilen Yörsan’ın yanı sıra Nestle, Şeker Piliç, Banvit, Fide, Ascon, Assan, Vatan, Tat gibi büyük ve ünlü firmalar bulunuyor. On binlerce işçinin çalıştığı bu fabrikalarda mevsimlik işçilik yaygın ve çalışma şartları oldukça ağır. Bir ikisi hariç sendikanın adı bile anılmıyor. Tarımsal üretimin yaygın olduğu bölgede mevsimlik işçilerin büyük çoğunluğunu köylerden gelen gençler oluşturuyor. Sigorta primleri dahi ödenmeyen binlerce işçi için birkaç ay çalışmanın ardından uzun işsizlik dönemi başlıyor.
Susurluk’ta bulunan fabrika önündeki direniş, Susurluk’un yabancısı olduğu bir durum değil. Daha önce Susurluk’ta, yine Tekgıda-iş Sendikasfnın örgütlendiği Yörsan’da uzun süreli büyük bir direniş yaşanmıştı. Direniş tam olarak başarıya ulaşmasa da, bu sürede verilen mücadele ve mücadelede sendikanın tutumu süreci yakından takip eden Assan işçilerinin Tek Gıda-iş’i seçmelerine neden olmuş. Yorsan direnişini nasıl izlediklerini sorduğumuz işçiler, Yorsan işçilerinin mücadelesine, cesaretlerine ve verilen desteğe imrendiklerini anlattılar. Daha önce sendika çalışması başlatmanın kendileri için imkansız göründüğünü dile getiren işçiler, Yorsan işçilerinin kendilerini yüreklendirdiğini söylediler. ‘Yörsan’da 400 işçi fikri birdi, patronun fikri onlara karşıydı. Şimdi de Assan’da aynı şekilde işçiler bir arada ve patron bize karşı" diyen işçiler, şöyle devam ettiler: "Bu memlekette sadece bu 10 patron mu korunuyor. Bölgedeki gıda fabrikalannın patronlan yetkililer tarafından sömürünün büyümesi için destekleniyor." Susurluk Jandarma Karakolu’na da tepkili olan işçiler, jandarma yüzbaşısının direnişe başladıklarında yanlanna geldiğini ve "Yorsan işçileri kazandı da ne oldu, sendika üyesi olacaksınız da ne olacak" dediğini anlattılar, işçiler "Sendika üyesi olmayacağız da ne olacak? Böyle yaşamaya devam mı edelim?" diye sordular.