ÇOCUK İŞÇİNİN PAYINA ÖLÜM DÜŞÜYOR
Çocuk işçilerin iş cinayetlerinin kurbanı olduğuna dikkat çeken İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, mart ayında en az 55 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı Ahmet Yıldız iş cinayetlerinin sembolü.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, mart ayında en az 55 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Rapora göre mart ayında meydana gelen 55 iş cinayetinden 15’i inşaat, 6’sı metal, 6’sı madencilik ve 5’i kimya sektörlerinde yaşandı. İstanbul’da 10, Muğla’da 5, İzmir ve Sakarya’da ise 4’er işçi iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdi.
ADANA da 14 Mart tarihinde pres makinesine sıkışarak can veren 13 yaşındaki Ahmet Yıldız’ın bir milyon çocuk işçinin sembolü olduğu belirtilen raporda, 4 4 4 eğitim sistemi ile 9,5 yaşından itibaren çocuk işçi çalıştırılmasının meşrulaştırıldığı vurgulandı. Raporda, "Erdoğan’ın önce 3 şimdi 5 çocuk ısrarının nedeni anlaşılıyor" denildi. »4’teİş cinayeti çocuk dinlemiyor in hayatını kaybettiğini açıkladı.
Çocuk işçi sömürüsüne dikkat n’ın önce 3 şimdi 5 çocuk ısrarının nedeni anlaşılıyor" dedi ‘3 çocuğu anladık’ Çocuk işçiliğin yolu açıldı İSİG martta 55 işçin çeken İSİG, "Erdoğa İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) mart ayında en az 55 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Dün İstanbul Kadıköy İskele Meydanı’nda açıklanan raporda çocuk işçilerin ölümüne ve sömürülmesine de dikkat çekildi.
İNŞAATLAR YİNE EN BAŞTA
Yazılı, görsel, dijital basından ve emekmeslek örgütlerinden gelen bilgiler ışığında hazırlanan rapora göre mart ayında meydana gelen 55 iş cinayetinden 15’i inşaat, 6’sı metal, 6’sı madencilik ve 5’i kimya sektörlerinde yaşandı.
AHMET SEMBOL OLDU
Raporda, Adana’da 14 Mart tarihinde pres makinesine sıkışarak can veren 13 yaşındaki Ahmet Yıldız’ın yurdumuzdaki bir milyon çocuk işçinin sembolü olduğu belirtilerek, "Ülkemizde birileri dolar milyarderi olup televizyonlarda boy gösterirken onun payına ölmek düştü" denildi.
TEHLİKELİ İŞLERİ ÜSTLENİYOR
Raporda çocuk işçiliğini güvencesizliğin kaynağı haline getiren nedenler ise, "Ailelerin yoksulluğu, köyden kente göç, eğitime ulaşamama ve eğitimin paralılaşürılması süreci ile kapitalizmin duyduğu ucuz emek gücü ihtiyacı" şeklinde sıralandı. Adana’da pres mkinesine sıkışarak yaşamını yitiren 13 yaşındaki Ahmet Yıldız, çocuk işçi cinayetlerinin sembolü oldu Çocuk işçiliğinin bir biçimininde tarım ve inşaat gibi mevsimlik işler olduğuna dikkat çekilen açıklamada, tarım sektöründe toplayıcılık başta olmak üzere birçok işi yüklenen çocuk işçilerden özellikle kız çocukların sektörün görünmez gücünü oluşturmakta ve daha fazla yıpranmakta olduğu, evlerinde de çalışürıldıkları vurgulanarak kaydedildi.
İnşaat işlerinde ise erkek çocukların, sadece hafif, yardımcı işler yapmadığı, bizzat tehlikeli işleri de üstlendiği belirtildi. Raporda, meslek liselerinde okuyan öğrencilerin her yıl sanayide ve fabrikalarda uzun çalışma saatlerinde, çok düşük ücretlerle çalıştırıldıkları ifade edildi. Raporda, "Rahmi Koç’un da dediği gibi ‘Meslek lisesi memleket meselesi’dir.
Çocukların sağlık koşulları da göz ardı edilmektedir. Organize sanayi bölgelerinde kesilme, patlama, ezilme ve zehirlenmelere, mesleki hastalıklara maruz kalmaktadırlar. Başbakan Erdoğan’ın önce üç sonra da beş çocuk ısrarı şimdi anlaşılıyor. Ucuz emek ihtiyacını karşılamak için milyonlarca Ahmet’e gerekli"denildi. Raporda, 4 4 4 eğitim sistemi ile 9,5 yaşından itibaren çocuk işçi çalıştırılması meşrulaştırıldığı da vurgulanarak, yıllık staj günü 120 günden 150 güne çıkarılmasının ve son olarak 17 Şubat’ta Çalışma Bakanlığı’nın 16 yaşından büyük çocukların tuğla, kiremit, parafin, plastik, selüloz gibi işlerde çalıştırılmasına izin veren yönetmeliğiyle sömürünün derinleştirildiğine dikkat çekildi.
Raporun açıklanması, "Mevsimlik tarım işçilerini taşıyan traktör kaza yaptığında ölen Ayşelerin, inşaattan düşen Serkanların ve pres makinesine sıkışan Ahmetlerin haberlerini her geçen gün alıyoruz. Çünkü sermaye ve devlet maliyet her ne pahasına olursa olsun azalmalı diyor. Coğrafyamızın çocuk işçi ölümlerine sahne olmaması için mücadelemizi yükselteceğiz" denilerek bitirildi.