‘ÇOCUĞUNU DOĞUR EVİNDE OTUR’ PAKETİ
Hükümetin dün Meclis´e gönderdiği yeni torba yasadan çalışan kadınları çocuk yapmaya teşvik eden hükümler çıktı. Buna göre doğum yapan kadına izin bitiminde yarı zamanlı çalışma imkanı sunulacak

HÜKÜMET, Meclis’e dün sevk ettiği yeni bir torba yasa düzenlemesiyle kamuda veya özel sektörde çalışan kadınların çocuk doğurmalarını teşvik etmek amacıyla, izinde geçen süreleri derece ve kademe intibakına dahil edip, izin süresi bitiminde de yarı zamanlı çalışma imkanı vermeye hazırlanıyor.
TASARIDA ÖNE ÇIKAN UNSURLAR ŞÖYLE:
Memurların doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri süreler kademe ve derece intibakında değerlendirilecek. Kadın memurlara, analık izni sonrasında birinci doğumda 2, ikinci doğumda 4, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışma imkanı tanınacak. Çoğul doğumlarda söz konusu sürelere birer ay ilave edilecek.
Kadın işçilere doğum sonrası yarım çalışma ödeneği verilecek. Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar süreyle çalışan kadın işçilerin ücretleri ve çalıştıkları süreye denk gelen kısmı prim ve ücretleri işveren, çalışmadıkları süreye ilişkin kısmı İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak.
Ödenecek ücret, günlük asgari ücretin brüt tutarmın yüzde 80’i oranında olacak. Bu oran evli, eşi çalışan ve 3 çocuklu işçi için tespit edilen günlük asgari net ücret tutarına denk olacak.
Analık izni ve yarı zamanlı çalışma sonrasında çocuğun mecburi ilköğretim çağma gelmesine kadar ebeveynlere tanınan kısmi süreli çalışma hakkı verilmesi ve bu durum iş sözleşmesinin feshinde geçerli sebep sayılmayacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının açılış izniyle faaliyet gösteren kreş ve gündüz bakımları gelir vergisinden istisna olacak.
Modern köle pazarına mevzuat zırhı
KADINI eve hapsetmeyi amaçlayan paketin içinde çalışma yaşamına büyük darbe vuracak hükümler de yerleştirildi. Modern kölelik sistemi olarak da nitelenen işçi kiralama bürolarına ilişkin mevzuatta kritik değişiklikler yapılıyor. Düzenlemenin bu şekliyle yasalaşması halinde özel istihdam büroları ile kiralanacak işçiler arasında sözleşme imzalanabilecek. Bu durumda kurulacak iş ilişkisi, işçi ile işçi kiralama bürosu arasında olacak. Böylece, kiralık işçinin çalışmak üzere gönderildiği yerdeki patronun hukuki sorumluluğu da büyük oranda ortadan kaldırılmış olacak. Düzenleme, taşeron işçilerini de yakından ilgilendiriyor. Çünkü bu yolla muvazaa sorunu, patronlar lehine aşılmış olacak. Artık işverenler, asıl işlerde rahatlıkla kiralık işçileri çalıştırabilecek.