Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
17 Ekim 2011
COCA COLA İŞÇİSİNE AÇIKLAMA

Coca Cola da çalışan sevgili kardeşim;

Hepinizin bildiği üzere, tüm Coca Cola da çalışan arkadaşlarımızın (Ankara, Mersin, Elazığ, İzmir, Bursa ve Çorlu) talep ve istekleri doğrultusunda bir çalışma başlattık.

COCA COLA İŞÇİSİNE AÇIKLAMA

Coca Cola da çalışan sevgili kardeşim;

Hepinizin bildiği üzere, tüm Coca Cola da çalışan arkadaşlarımızın (Ankara, Mersin, Elazığ, İzmir, Bursa ve Çorlu) talep ve istekleri doğrultusunda bir çalışma başlattık.

Yaklaşık 3 dönemdir örgütlü olduğunuz Özgıda-İş Sendikasından duyduğunuz rahatsızlık Özgıda-İş Sendikası Yöneticilerine karşı oluşan güvensizliğiniz, size yapmış oldukları haksız ve adaletsiz
uygulamalara son vermek adına biz evimize Tekgıda-İş Sendikamıza dönmek istiyoruz, dediniz.

TEKGIDA-İŞ Sendikası ailesi olarak bizlerde siz Coca Cola çalışanlarına kucak açtık. Çok uzun sayılmayacak bu geçen süreyi kısaca bir hatırlayalım.

Tekgıda-İş Sendikası olarak bizler neler dedik;

1.  Sendika değiştirmek kişinin kendi anayasal hakkıdır, istediği sendikaya üye olabilir, istemediği sendikadan istifa edebilir dedik.
2. Sadece sendika değişimi yüzünden hiçbir kurum yada kişi telkinde bulunamaz, herhangi bir baskı yapamaz dedik.
3. Ekmeğin aslanın midesinde olduğu böyle bir zamanda hiçbir kardeşimiz hiçbir Coca Cola çalışanımız işinden korkmasın görevini düzgün yapmaya devam ettiği müddetçe işine asla bir zeval gelmez dedik.
4. Yaklaşık yarım asırdır örgütlü olduğumuz Anadolu Grubu, çalışanlarının hak ve hukukuna sonuna kadar saygılı bir kurumdur, kesinlikle o sendika yada bu sendika diye taraf olmaz dedik.
5. Bağıtlanmış ve devam eden mevcut bir toplu iş sözleşmeniz var, istifa edersem hak kaybı olur diye korkmayın, hiçbir çalışanın bir kuruş kaybı olmaz dedik. (Özgıda-İş’ten istifa edip Tekgıda-İş Sendikasına geçenlerin hiçbir hak kaybı olmadığı gibi)
6. Tekgıda-iş Sendikası olarak yetkiyi aldıktan sonra yapacağımız Toplu iş sözleşmesi her üyemizin mevcut hakkı ne ise onun üzerine konulacak kazanımlar olacaktır dedik.
7. Toplu İş Sözleşmesini taslak aşamasından bitiriliş aşamasına kadar tüm üyelerimizle birlikte takip edeceğiz, bitmeyecekse de birlikte, bitirilecekse de birlikte karar vereceğiz dedik.
8. İşyerleriniz de sizi temsil edecek yönetici ve temsilci arkadaşlarınızı sizler belirleyeceksiniz.Bizler, belirlediğiniz arkadaşlarımızla birlikte çalışacağız dedik.
9. Özgıda-İş Sendikası bizi ekmekle korkutuyor Algida da ve Ünilever de kardeşlerimiz eşlerimiz var onları işten çıkartırlarsa dediniz, asla böyle bir şey olmaz tüm yakınlarınızın da güvencesi Tekgıda-İş olarak bizleriz dedik.
10. Bir sendikanın toplu iş sözleşmesi yapması için o iş yerinde çalışan tüm SGK’lıların yarıdan bir fazlasının aynı sendikada üye olması gerekmektedir, dedik.
11. Tekgıda-iş Sendikası olarak biz sizlere söz veriyoruz eğer bu sürecin sonunda Coca Cola işyerinin tüm fabrika çalışanlarının çoğunun tercihi Özgıda- İş Sendikası olursa, Marmara Birlikte, Et ve Balık Kurumunda Unmaş unlu mamullerinde (UNO Ekmek) yaptığımız gibi sizlerin mağdur olmaması için hukuki sürece müdahil olmayız.Sizleri yıllarca Toplu iş sözleşmesi yapma hakkından mahrum bırakmayız dedik.

Kısaca kardeşler kitabın ortası ne diyorsa yasa, kanun, hak, hukuk, adalet ve doğru neyse onu
söyledik.

Peki ÖZGIDA-İŞ sendikası neler söyledi ve neler yaptı:

1. Özgıda-İş Sendikasından istifa ederek Tekgıda-İş Sendikasına geçiş süreci başlar başlamaz en iyi bildikleri işi yaparak Mersin fabrikasının Baş temsilcisi Yusuf Ziya Yamaç isimli arkadaşınızı 2 genel yönetici imzası ile disiplin kuruluna sevk ederek işten atılmasını sağladılar.(Tekgıda-İş Sendikasının Genel Başkanının çalışmalarıyla bu arkadaşımız işine geri dönmüştür.)

2. Tüm fabrikaların Baş temsilcilerini Ankara ya toplayarak Anayasal hakkın kullanımı (yani sendika  değiştirmek) ahlaksızlıktır, provokasyonluk yapmaktır diyen bu ceberrut anlayış  utanmadan bu söylemi bile baş temsilcilerine zorla imza altına aldırmıştır.

3. Özgıda-İş Sendikasının bazı işyeri temsilcileri şu tarihte görün bakın kaç kişi işten çıkarılacak söylemleri ile insanları korkutarak ekmeği ile terbiye etmeye çalıştılar.
4. Genel Yönetici makamına oturmuş vatandaş fabrika fabrika gezip toplantılar yaparak çalışanları tehdit boyutunda konuşmalarla sindirmeye çalıştı.
5. Özgıda-İş Sendikasının yapmış olduğu bir toplu iş sözleşmesi var, istifa eden bundan yararlanamaz hak kaybınız olur dediler.
6. Kasım 2011 itibariyle hangi sendikanın üyesi fazla ise işveren onunla sözleşme yapar, çoğunlukta bizde İşverenle masaya biz oturacağız diyerek olmayan bir yasa icat ettiler.
7. Tekgıda-İş Sendikasına geçenler tekrar geri dönmeye başladı toplu istifalar var yalanını diyerek çalışanların kafasını karıştırmak istediler.
8. Üye sayıları hakkında o kadar yalan yanlış bilgi verdiler ki  bir verdikleri rakam bir sonrakini tutmadı.yani kendi yalanlarını kendileri bile takip edemediler.
9. Özgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin 480 tane üyemiz var,üye listesini de göndereceğim dedi. Coca Cola işçisi hala Özgıda’dan liste bekliyor.

Yetmedi;

ÜLKER A.Ş. de yönetici iken işveren kontenjanından sendikacı olan Genel Başkan sıfatlı Mehmet Şahin fabrikaya gelerek yalan çıtasını o kadar yükseğe çıkartmıştır ki sanki, konuşması kayıt altına alınmayacak gibi bir daha hatırlanmayacak gibi bir evvel cümlede söylediği yalanı bir sonraki cümlesinde kendisi yalanlamıştır.

Özgıda-İş Sendikasının 2 genel yöneticisinin imzasıyla disiplin kuruluna sevk ettirilerek işten çıkartılmasına sebep oldukları Yusuf Ziya Yamaç’ı unutarak “Biz kişilerin hakkına ve sendikal tercihine saygılıyız” demiştir.

Çaykur’da 9300 Tekgıda-İş sendikası üyesine rağmen, 4200 Özgıda-İş üyesi ile yargıya giderek tam 4 yıldır Toplu iş sözleşmesi yapmayı bekleyen Çaykur işçisini unutarak, biz Coca Cola işçisinin mağdur olmaması için sürecin sonunda çoğunluk üye Tekgıda-İş Sendikasında olursa itiraz etmeyiz demiştir.

Genel Başkan olduğunu unutarak sokak jargonu ile sanki kayıtlarda yokmuş evraklar bulunmuyormuş gibi iş akitlerini karşılıklı fesih ettikleri eski çalışanlarına dahi “paralı ajan bunlar adam olsalardı biz çalıştırırdık, beğenmediğimiz için işten çıkardık” diyecek kadar küçülmüştür.

Tekgıda-İş Sendikası herkesle davalı herkesle kavgalı bunlar mı size umut vaat ediyor diyerek hedef saptırmayı seçmiştir. İşveren kökenli olduğu için Sendikacılığın özünün bu olduğunu bilemez.

Doğrudur,

Tekgıda-İş Sendikası yöneticilerinin davalı olduğu yerler vardır. Bunlardan biride kamudaki
işyerleri özelleşti diye 4-C gibi kölelik koşullarında çalıştırılmak istenen Tekel de çalışan üyelerimizle birlikte 78 gün Ankara da direniş yaptığımız için hakkında dava açılan 111 kişiden birisi olarak Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanına sadece bu davayla gurur duymak düşer.

Haksızlığı kabul etmiyor diye üyelerinin hak ve hukukunu koruduğu için hakkında açılmış davaları olan Tekgıda-iş sendikası Genel yöneticilerinin mi yada hayatında 1 gün bile eylem yapmamış hiçbir hak mücadelesinde görülmemiş dolayısıyla pek davaları olmayan Özgıda-İş Sendikası yöneticilerinin mi doğru sendikacı olduğu takdirini siz çalışanlar yapar.

Temsilcileri vasıtasıyla söylettiği yetki bizde söylemlerini, unutarak 480 üyemiz var ama yetki hiçbir sendikada değildir diyerek kendi temsilcilerini bile yalanlamıştır.

Tekgıda-İş Sendikasının mali müşavirlerce denetlenen ve raporlarını İnternet sitesinden yayınlayan tek sendika olduğunu, daha evvel yönetiminde olduğu eski Genel başkanı Salim Uslu’nun resmi belgede sahtecilik suçlamasıyla Ankara 18.Asliye ceza Mahkemesinde devam eden mahkemesini,hatta şimdiki genel başkan olarak kendisinin Trabzon’da yargılandığı resmi belgede sahtecilik davalarını unutarak diline Tekgıda- İş Sendikasının davalarını dolaması abesle iştigaldir.

4 yıla yakındır devam eden ÇAYKUR yetki davasında bilirkişi olarak, Sayın Doç. Dr. Aydın BAŞBUĞ mahkemeye sunduğu raporda ÖZGIDA-İŞ Sendikasının başvurduğu öyle sahtekarlıkları belgelemiştir ki sadece bu rapor bile Özgıda-İş Sendikasının gerçek yüzünü göstermeye yeter.

Şöyle ki;
 
1. ÖZGIDA-İŞ Sendikası hayatı boyunca ÇAYKUR da hiç çalışmamış 1.392 kişiyi kendisine üye olarak göstermiştir.
2. Hayatında bir gün dahi sigortalı çalışmamış,hiçbir SGK kaydı olmayan 451 kişiyi ÖZGIDA-İŞ sendikası üyesi olarak göstermiştir.
3. ÖZGIDA-İŞ sendikası 918 kişiyi kendi sendikasına mükerrer olarak 2 sefer üye olarak göstermiştir.
4. Emekli olmuş ve kendisine emekli tahsis numarası verilmiş 125 kişiyi yine ÖZGIDA-İŞ Sendikası kendi üyesi olarak göstermiştir.
5. Hatta yazarken bile utanç duyduğumuz ama gerçek olan bir şey daha vardır ki,yorum sizindir.Özgıda-İş Sendikası ÇAYKUR da müracaat tarihinde hayatta olmayan, rahmetli olmuş kişileri bile kendi üyeleri göstermişlerdir.

İşte eski ÜLKER A.Ş. yöneticisi bugünün sendikacısı Mehmet Şahin’in yetkiyi alacağız, nasıl düşünürseniz düşünün, ister siyasi baskı deyin, ister başka bir şey Coca Cola’yı Tekgıda-İş’e bırakmayacağız lafının altında yatan yüzsüzlük ve cüret tam buradadır.

Ama unuttuğu veya yok saydığı bir şey vardır, ANADOLU GRUBU’nun Türkiye’nin en saygın şirketlerden biri olduğu ve bu usulsüzlüğe asla ortak olmayacağıdır.Yani bu söylemi de anlattığı masallardan biridir.

Özgıda-İş sendikasının 2010 yılında aldığı çoğunluk ve yetki belgesindeki rakamlar baz alındığında

Toplam Çalışan sayısı  :1019
Özgıda-İş Sendika üyesi  :528

 

Coca Cola’da 13 Ekim 2011 itibariyle tüm fabrikalarda 311 kişi Tekgıda-İş üyesi, 217 kişi ise Özgıda-İş üyesidir. Bu 217 kişi arasından emekli olan ve işten ayrılanları düşersek Özgıda-İş Sendikasına üye kaç kişi kalır takdir sizindir.

Bu tabloya göre Özgıda-İş Sendikası şimdiye kadarda hiç olmadığı gibi Coca Cola işçisinin sendikacılığına talip değil,1 Nisan 2012 ye kadar devam edecek aidatlarının peşindedir.

Şimdiye kadar Özgıda-İş Sendikası yönetici ve temsilcilerin sizlere anlattığı yüzlerce masala karşı gerçekten ve hakikatten asla ayrılmayan, her söylediğimizi evraklarla belgeleyen Tekgıda-İş Sendikası olarak diyoruz ki;

13.10.2011 tarihi itibariyle tüm Coca Cola işyerlerinde Tekgıda-iş sendikasına üye çalışanlar Özgıda-İş Sendikasına üye çalışanlardan fazladır.

Yine aynı tarih itibariyle her 2 sendikanın üye sayısı da toplu iş sözleşmesi yapabilecek yetkiye yetmemektedir.
Değil son 120 gün 120 yıl geçse de bu rakamlarla 2 sendikada bakanlığa müracaatta bulunamaz.

SÖZDE SENDEDİR, KARARDA SENİNDİR COCA COLA ÇALIŞANI KARDEŞİM…

Bu yazılanları ve geçmişindeki tüm olayları değerlendirerek geleceğin hakkında karar verme
şansın vardır.

Toplu iş sözleşmesi bağıtlamak için gerekli olan %51 üye çoğunluğu sağlaman için bugün 311 üyesi
olan ve her gün bunu daha da arttıran TEKGIDA-İŞ Sendikasını mı yetkili kılmak daha kolaydır yoksa, şimdilik 217 üyesi kalan ve her gün üye kaybetmeye devam eden Özgıda-İş Sendikasını mı yetkili kılmak daha kolaydır bu takdir de sizlerdedir.

Sendikacılığın özü olarak sizlere diyoruz ki ne karar verirseniz verin önemli olan birlik olmanız birlikte karar vermenizdir.

                                                                                       TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
                                                                                                BASIN BÜROSU
 
 

DİĞER HABERLER
FAZLA ÇALIŞMANIN İSPATI
FAZLA ÇALIŞMANIN İSPATI

Fazla çalışma ücreti, kanunun veya sözleşmelerin öngördüğü haftalık çalışma süresinin üzerindeki çalışmalar için ödenecek ücreti ifade etmektedir.

GELİR DAĞILIMINDA BOZULMA ZİRVEDE
GELİR DAĞILIMINDA BOZULMA ZİRVEDE

İktidarın neoliberal politikaları gelir dağılımı adaletsizliğinde ülkeyi Avrupa’nın zirvesine taşıdı. En zengin %1’lik kesim ülkedeki servetin %40’ına sahip oldu. Halkın %71’inin 10 bin dolardan az serveti bulunuyor.

MAZERETSİZ DEVAMSIZLIKTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ
MAZERETSİZ DEVAMSIZLIKTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi sürdürülürken, işçi tarafından yapılan devamsızlıkların geçerli bir mazerete dayanması gerekmektedir.

BEDELLİ ASKERLİK VE TAZMİNAT HAKKI
BEDELLİ ASKERLİK VE TAZMİNAT HAKKI

Bedelli askerlik ve tazminat hakkı.