ÇİĞ SÜTTE DESTEK OYUNU
Fiyatı artıramayan iktidar, primi önce düşürüp sonra yükselterek algı yaratıyor.
Yetiştiriciler süt ineklerini kesime gönderdiklerini söylerken iktidar, süt desteğinde yaptığı oyunlarla algı yaratıyor. Tarım sektöründeki krize günlük çözümlerle çare bulmaya çalışan iktidar, çözüm bulamayınca önce verdiği desteği kesip sonra birazını yeniden vererek “müjde’ler açıklıyor. Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin süt desteğini 2.5 kat artırdıklarını söylediği açıklamasına CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, tepki gösterdi.
Kirişci’nin 2.5 kat artışla 20 kuruştan 50 kuruşa çıkarılan desteği müjde gibi sunduğunu hatırlatan Bakırlıoğlu, “Bu destek geçtiğimiz Mart ayında 1 liraydı. Dört ay içerisinde üreticiye verilen süt desteğinin 1 liradan 20 kuruşa düşürülüp sonra 50 kuruşa çıkarılmasını müjde olarak duyurdular. 20 kuruştan 50 kuruşla çıkınca müjde veriyorlar da, peki, çiğ süt desteğini 1 liradan 20 kuruşa düşürdüğünden neden hiç bahsetmiyorlar” dedi. Bakırlıoğlu şöyle konuştu:
“Üreticinin ürettiği süt fiyatı 5.70 TL iken litre başına verilen destek 1 liraydı. Süt fiyatı 7.5 lira oldu, destek 20 kuruşa düşürüldü. Ulusal Süt Konseyi süt fiyatını sabit tuttu. Şimdi destek 50 kuruşa çıkarılıyor. Çiğ süt fiyatının belirlenmesindeki en önemli kriter süt/yem paritesidir. Yani bir litre süt parasıyla ne kadar yem alınabileceği. Sürdürülebilir bir hayvancılık için bu paritenin 1.5 olması gerekiyor. Maalesef ülkemizde halen bu parite 1 civarında”
Sektör mensuplarına göre bu desteğin en az 1.5 lira olması gerektiğini söyleyen Bakırlıoğlu, “Süt ürünlerinin raf fiyatlarının artmaması için desteklerin artırılması gerekiyor. Çünkü zamlar market raflarına yansıdığı için tüketiciyi de mağdur ediyor. Yem fiyatlarının artması yüzünden süt üretiminden para kazanama yan üretici mecburen süt hayvanlarını kesime gönderiyor. Doğacak buzağıların azalması hem süt verecek dişi hayvanların hem de kasaplık et olacak erkek hayvanların sayısını azalmasına neden oluyor. Sayı azalınca bu sefer ithalat kapısı açılıyor. Maalesef bu tür geçici tedbirler hayvancılığın temel sorunlarını çözmeye yetmiyor” diye konuştu.
Türkiye’nin gıda güvenliği alarm verir çiftçi sayısı her geçen gün düşerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yine pembe tablolar çiziyor. Önceki gün Sakarya’da gençlerle buluşan Erdoğan, Sakarya için yaptıkları yatırımları anlatırken tarımsal desteklere de değindi. Erdoğan son 20 yılda Sakaryalı çiftçilere 2 milyar TL yatırım yaptıklarını söyledi.
Sakarya Ziraatçiler Derneği Başkanı Suat Gümüşeli ise söylenen rakamların gerçeği yansıtmadığını belirterek “Süt hayvanları kesilirken biz neyi konuşuyoruz ki? İki ay sonra marketten 30 liraya süt alacaksınız ne desteğinden bahsediliyor? Çiftçi perişan halde mazotla gübre ile cebelleşiyor. Çiftçiye destek vermeyin maliyetlerini düşürün. Kış geldi, çiftçi kendi evini nasıl ısıtacağını bilmiyor bir de serayı mı ısıtacak?” diye konuştu.