Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
22 Kasım 2020
ÇİFTÇİYE DESTEK ATA TOHUMA CAN SUYU

Orta Anadolu Kalkınma Ajansının destek programıyla, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için hayata geçirilecek projelere toplam 15 milyon lira destek sağlanacak.

ÇİFTÇİYE DESTEK ATA TOHUMA CAN SUYU

Orta Anadolu Kalkınma Ajansının (ORAN) "Kırsal Kalkınmanın Desteklenmesi MALİ Destek Programı" kapsamında, Kayseri, Sivas ve Yozgat bölgesinde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, katma değerli ürünlerin, yenilikçi uygulamaların ve örgütlenmenin yaygınlaştırılması, kırsal turizme yönelik destinasyonların oluşturulması için üretilecek projelere 15 milyon lira destek sağlanacak.

Gıdanın öneminin daha iyi anlaşıldığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde özellikle ata tohumlarının ortaya çıkarılması ve korunmasına yönelik projeler de söz konusu destekten pay alacak. Program sayesinde, kırsalda yaşayan vatandaşların sosyoekonomik gelişimlerine katkı sağlanması amaçlanıyor. ORAN Genel SEKRETERİ Ahmet Emin Kilci, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 2010 yılından beri bölge illerinin kalkınması için çeşitli hibe destekleri verdiklerini söyledi. Kilci, 10 yıldır verilen desteklerin cari fiyatlarla 300 milyon lirayı aştığını, bölgedeki toplam yatırım tutarının ise 550 milyon lirayı bulduğunu belirtti. Kilci, "2020 yılı içinde kırsal kalkınma alanında mali destek programı ilan ettik. Bu programla amacımız, bölge illerimizdeki tarım ve hayvancılık odaklı kırsal kalkınmanın desteklenmesi, kırsal turizmle beraber buradaki ögelerin pazarlanması ve ülkemizin ulusal ve uluslararası anlamda değerinin artırılmasıdır."
 
KADIN KOOPERATİFLERİ ÜRÜNLERİNE PAZARLAMA DESTEĞİ
 
Programda birkaç önceliklerinin olduğunu dile getiren Kilci, şöyle devam etti: "Bunların başında, özellikle kırsal alanda tarım ve hayvancılık odaklı kadın örgütlenmesinin artırılması, kooperatifleşmenin desteklenerek kurumsal yapılara kavuşturulması geliyor. Aynı zamanda en önemli eksiklik kadın kooperatiflerinin ürettiği ürünlerin pazarlanması. Dolayısıyla pazarlama aktivitelerinin de desteklenmesini düşünüyoruz. Bir diğer önceliğimiz ise kırsalda tarım ve hayvancılığın katma değerli bir yapıya kavuşturulması. Bunun gerek teknolojik tarım ve hayvancılık imkanlarının kullanılması gerekse de tıbbı ve aromatik bitkiler gibi daha katma değerli ürünlerin ortaya çıkarılmasıyla olacağını düşüyoruz. Bu anlamda gelecek projeleri bekliyoruz."

DEĞERLENDİRİLMEYİ BEKLEYEN ATIKLAR
 
Özellikle pandemi sürecinde gıdanın öneminin daha iyi anlaşıldığını söyleyen Kilci, şunları söyledi: "Ülkemizdeki tüm kesimler gıda üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdı. Biz de Ajans olarak tarım ve hayvancılık odaklı çalışmalara önem verdik. Ata tohumlarının geliştirilmesini önemsiyoruz. Ülkemizde binlerce yerel ata tohumu var. Bunların tekrar ortaya çıkarılması ve kaybedilmemesi, bunlar için gerekli pazarlama ağlarının kurulması, üretim, paketleme ve çiftçiyle buluşturma ağlarının kurulması bir diğer önceliğimiz."
 
Kilci, tarım ve hayvancılık alanında birçok atığın ortaya çıktığına dikkat çekerek, "Bu atıklar hem çiftçiler için sorun oluşturuyor hem de değerlendirilmeyen potansiyel. Bu atıklar konusunda da projeleri bekliyoruz" dedi.
 
PROJE BAŞINA EN AZ 250 BİN LİRA
 
Proje başvurularında son tarihin 31 Aralık olduğunu belirten Kilci, proje başına en az 250 bin, en fazla 1 milyon lira destek vermeyi planladıklarını kaydetti. Kilci, toplamda 15 milyon liralık destek verileceğini dile getirerek, proje sahiplerine her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
 
‘Tarıma hibe’ hususları belirlendi
 
Tarımsal ürünlerin işlenmesi, yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, faal olan mevcut tesislerin kapasite artırımı ile teknoloji yenileme veya modernizasyonu konularına verilecek hibe desteklerinin detayları belirlendi.
 
Tarım ve Orman Bakanlığının, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ, 1 Ocak 2021-31 Aralık 2025 tarihlerinde, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak amacıyla, kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin tarıma dayalı ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımları için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin hususları kapsıyor. Buna göre, tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması, yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, faal olan mevcut tesislerin kapasite artırımı ile teknoloji yenileme veya modernizasyonu konuları hibe destekleri kapsamında değerlendirilecek. Tarımsal üretime yönelik sabit yatırım konularında, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı da hibe desteği dahilinde olacak.
 
Program çerçevesinde 81 ilde, belirtilen yatırım konularından tümü veya bir kısmı, illerin sektörel önceliklerine göre Bakanlıkça belirlenerek her yıl ekim ayında yayımlanacak başvuru ve güncel uygulama rehberiyle başvuru öncesinde ilan edilecek. Başvurular, hibe desteği kapsamında kabul edilecek.
 
BAŞVURU KOŞULLARI
 
Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin, Bakanlıkça oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) veya diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekecek. Tüm yatırımlara yönelik proje konularında başvuran tüzel kişiler, idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olacak ve bağımsız olduklarına dair taahhütnameyi başvuru ekinde sunacak.
 
Ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı, başvuruda bulunanların gerçek kişiler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve birlikler veya tüzel kişiler olması halinde, belirtilen yatırım konularında, yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda 3 milyon lira, yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda 2 milyon lira, yatırım niteliği kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon olan başvurularda 1.5 milyon lirayı geçemeyecek. Hibeye esas proje tutarı alt limiti ise 250 bin lira olarak belirlendi. Başvuruların kabul edilmesi halinde hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe desteği verilecek.
 
Öte yandan, Bakanlığın Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliği de Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu tebliğ, 1 Ocak 2021-31 Aralık 2025 tarihlerinde, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak amacıyla; kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin kırsal ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımları için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin hususları içeriyor.
DİĞER HABERLER
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Barry Callebaut Türkiye arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR

Açlık sınırı altında aylıklarla yaşamaya mahkûm edilen emekliler, çalışma yaşamına geri dönmek zorunda kalıyor. Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışan emekli sayısı son 4 yılda 1 milyon 125 bin 131 kişi arttı.

HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM
HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM

Politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakan TCMB, liraya geçişi özendirmek için bankaları mevduat faizini artırmaya zorluyor. Bankalar mevduat faizini düşük, kredi faiz oranını ise daha yüksek hızda artırıyor.

İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR
İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR

5 yıldır özel bir iş yerinde çalışıyorum. Geçen hafta iş sözleşmesi verip imzalamamı istediler. Anlayabildiğim kadarıyla şartlar hep işverenin lehinde. Sözleşmeyi imzalamazsam ne olur, işveren işten çıkarabilir mi?