ÇİFTÇİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETİLMİYOR
Hatay’da Bakan Pakdemirli’yle görüşen ziraat odalarının başkanları, önerilerine ilişkin geri dönüş alamadıklarını açıkladılar. Çiftçiler Bakanlık yetkililerinin sorunlara çözüm noktasında yeterli çabayı göstermediğini iddia ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Hatay’da ziraat odalarıyla görüştü. Toplantıya katılan oda başkanları detayları ve çözüm önerilerini Aydınlık’a anlattı. Toplantıda Bakan Pakdemirli’nin notlar aldığını ancak çözüm önerilerinde yetersiz kaldığını düşündüklerini söyleyen ziraat odası başkanları, elektrik sorununa ilişkin öneri sunulmadığına dikkat çekti.
Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, toplantıda fikirlerini söyleme imkânı bulduklarını belirtti. Reyhanlı Barajı’nın tamamlanmasının çiftçiyi sevindirdiğine değinen Okay, kanalların bitirilmesi ve arazilerin toplulaşması gerektiğini söyledi.
Okay şöyle konuştu:
“Arazisi olanların bir yerde toplanması hem sulama hem de biçme ve nakliyatta kolaylık sağlayacaktır. Bu son derece önemli. Buğday taban fiyatı uygun ancak destek fiyatı artırılmalı. Destek fiyatı artırılırsa, buğday fiyatları una, ekmeğe yansımayacak. Halkımız zamlı ekmek yemek zorunda kalmayacak. Destek ödemeleri ise hemen verilmeli, yaralarımızı saralım ve borçlarımızı ödeyelim.”
SÜT SORUNUNA İLİŞKİN ÇALIŞMA YAPILIYOR
Arsuz Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal, Bakan Pakdemirli’nin hayvancılıkta yaşanan sorunlara değindiğini şöyle anlattı:
“Özellikle salgın döneminde süt üretiminin fazlalığına dikkat çekti, elde kalan sütlerin değerlendirmesi çalışmalarının yapıldığını söyledi. Ayrıca Amik Ovasına daha çok önem vereceğini açıkladı. Çiftçilerle yakından ilgileneceğini söyledi.”
Kırıkhan Ziraat Odası Başkanı Hasan Bilgili, Pakdemirli’nin çözüme ilişkin fikirlerini yeterli bulmadığını söyledi. Bilgili, “Üretim alanlarının artışı fikri doğru ama çiftçinin eline geçenin yeterli olmadığını düşünüyorum” dedi.
BUĞDAY TÜCCARA KALDI
Buğday fiyatlarının belirlendiğini hatırlatan Bilgili, şöyle konuştu:
“Buğdayı Toprak Mahsulleri Ofisinden önce tüccar almaya başladı. Yani taban fiyat yeterli olmadı, en az tonu 2 bin 500 lira olmalıydı. Tüccar aldıktan sonra bu fiyatın üzerine çıkacak. Bu sene verim yüksek. Dönüm başı 600 ile 800 kilo verim var. Saman zaten kapış kapış gidiyor. Samanın tonu 500 liranın üzerinde.”
Reyhanlı Barajı ve Tahta Köprü Barajının eksikleri doluğunu, en az üç yıl daha çiftçinin barajdan yararlanamayacağını belirten Bilgili, “Devlet Su İşleri (DSİ) elini çabuk tutarsa, çiftçimiz kışın sular altında kalmaktan, yazın da kuraklık çekmekten kurtulur. Yani üretim artar ve gıda sorunumuz çözülmüş olur” değerlendirmesinde bulundu.
ELEKTRİK SORUNUNA DEĞİNMEDİ
Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, Pakdemirli’nin çiftçiyi kambur yapan elektrik sorununa ilişkin önerisi olmadığını söyledi. Kamacı “Toplantı yapıldı ama sadece anlattılar ve notlar aldılar. Onun dışında önerilerimize bir şey demediler. DSİ bizden parasını alıyor, belediye bizden emlak vergilerini alıyor… Bunların bize hangi katkıları oluyor” dedi.
Kamacı, örgütsüzlükten yakınarak, “Bizim örgütümüz olsa, planlama yapsa, disiplin içinde ekim ve pazarlama belirlense… Bu şekilde üretici de tüketici de memnun olur” ifadelerini kullandı.