CHP’NİN EMEĞE YÖNELİK SORUMLULUĞU
Çalışanlan ve emeklileri yakından ilgilendiren üç temel yasa, şu günlerde TBMM komisyonlannda bulunuyor.
Çalışanlan ve emeklileri yakından ilgilendiren üç temel yasa, şu günlerde TBMM komisyonlannda bulunuyor. İntibak Yasası denilen ve 2000 yılı öncesi SSK emeklilerinin aylıklarında belli bir artış sağlayan yasa tasansı, önümüzdeki hafta Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek.
Tasarı gerçek anlamda bir intibakı sağlayamadığı gibi çeşitli haksızlıklara da yol açıyor. Alt komisyonda 100 bin dolayındaki dul ve yetime yapılan haksızlık düzeltildi ancak refah payının tamamının emekli aylıklanna yansıtılmaması gibi haksızlıklar duruyor. Yasa, doğrudan doğruya 2 milyon emekliyi ilgilendiriyor.
Öte yandan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasansı da, Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonunda yine alt komisyona gönderildi. Bu tasan da, bir süre önce işkolu barajı nedeniyle kamuoyunda önemli bir tartışmaya yol açtı. Grev yasaklannın yanı sıra sendikal örgütlenmeyi de engelleyen hükümlerin bulunduğu bu tasan, ülkemizdeki sendikacılık hareketi açısından büyük önem taşıyor. Yasa doğrudan doğruya 900 bine yakın sendikalı çalışanı ilgilendirmekle birlikte sendika üyesi olabilecek çok daha geniş bir kesime hitap ediyor.
Meclis’te bulunan üçüncü temel yasa da, Kamu Görevlileri Sendikalar Kanunudur. Bu yasa tasansı da, Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşüldü, Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderildi. Mevcut yasadan daha geri hükümler taşıyan, grev yasağı bulunan ve toplu sözleşmede son sözün hükümet temsilcilerine ait olduğu bu tasan, yine ciddi tartışmalara yol açtı. Bu yasa, 2.5 milyon memur ve 2 milyon da memur emeklisi olmak üzere 4.5 milyonluk bir kesimi ilgilendiriyor.
CHP’nin sendika kökenli iki milletvekilinden eski DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonunda, eski DİSK Genel SEKRETERİ Musa Çam da, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görev yapıyor. Çelebi, geçenlerde yapılan DİSK Genel Kurulu’nda emekçilerin sorunlarına Meclis’te sahip çıkacağını bir kez daha tekrarladı. Çam da, aynı görüşte. CHP temsilcileri, öncelikle komisyonlarda çalışanlann ve emeklilerin sorunlannı somut verilere dayanıp savunur, önerilerini ortaya koyar ve kamuoyunu da bilgilendirirlerse yararlı olur. Yine CHP, bu konulardaki duyarlılığını emek örgütleriyle yakın işbirliği yaparak sürdürmelidir.
Öte yandan sosyal demokrasinin savunduğu sosyal devlet anlayışı da, kapitalizmin ciddi saldınsı altındadır. Sosyal devletin temelini oluşturan eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki saldırılara ve hak kayıplanna karşı geniş bir cephenin oluşturulması gerekli hale gelmiştir. Bu açıdan CHP’nin temel toplumsal sorunlarla ilgili daha aktif ve etkin bir tavır alması, söylem düzeyinden eylem düzeyine geçmesi, bir emek cephesinin oluşturulmasına katkı yapacaktır.