Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
23 Kasım 2012
ÇELİK SORUNLARIN ÜZERİNİ ÖRTÜYOR

Çelik sorunların üzerini örtüyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı´nın bütçesinin, Plan ve Bütçe Komisyonu´ndaki görüşmelerinde, kıdem tazminatından işsizlik sorununa, işçi kiralamadan emekliliğe pek çok konuda açıklama yapan Çalışma Bakanı Faruk Çelik´in sözleri gerçekleri yansıtmıyor.

ÇELİK SORUNLARIN ÜZERİNİ ÖRTÜYOR

Çelik sorunların üzerini örtüyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesinin, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde, kıdem tazminatından işsizlik sorununa, işçi kiralamadan emekliliğe pek çok konuda açıklama yapan Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in sözleri gerçekleri yansıtmıyor.

Işkur kime çalışıyor? HÜKMÎ Çelik, sorunların üzerini örtüyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesinin görüşmeleri esnasında kıdem tazminatından işsizlik sorununa, işçi kiralamadan emekliliğe pek çok konuda açıklamalar yapan Bakan Faruk Çelik’in sözleri gerçekleri yansıtmıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi esnasında ilginç tartışmalar yaşandı. Bakan Faruk Çelik’in, Türkiye’de aslında işsizlik gibi bir sorun olmadığını söylemesi şaşkınlık yaratırken, kıdem tazminatının da raftan her an indirilebileceğinin sinyalleri verildi.

ASLINDA İŞSİZLİK YOKMUŞ!

Komisyonda milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Çelik’in muhalefet milletvekillerinin işsizlikle ilgili eleştirilerine, "Ben tam tersini söylüyorum. Türkiye’de işsizlik yok. Şanlıurfa’da bin 200 kişiyi istihdam edecek iş var" sözleriyle yanıt vermesi şaşkınlık yarattı. Çelik, Ulusal İstihdam Stratejisi’ne de atıfta bulunarak, 2023’te işsizliği yüzde 5’e indirmeyi, istihdam oranını yüzde 50’ye çıkarmayı, kadınların işgücüne katılma oranını ise yüzde 38’e yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti. TÜIK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’de resmi işsizlik oranı yüzde 8,8 olarak gerçekleşirken; hükümetin işsiz kabul etmediği ümitsiz işsizler gibi kesimlerin de dahil edildiği işsizlik oranı uzmanlar tarafından yüzde 17,5 ve işsiz sayısı ise 5 milyon olarak hesaplanıyor. 12 milyonun üzerinde kadın ise "ev işleriyle ilgilendiği" için istihdamın dışında.

İŞÇİLERİ KİRALAMAKTA KARARLILAR

Özel istihdam büroları ile ilgili düzenlemenin bir an önce yapılmasından yana olduğunu vurgulayan Çelik, bugüne kadar 554 özel istihdam bürosuna izin verildiğini, 324 özel istihdam bürosunun ise fiilen çalışmakta olduğunu belirterek, özel istihdam bürolarının kayıtdışılığı önlemekte önemli bir araç oldu1 ğunu iddia etti. Uzun süredir hükümetin gündeminde olan özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi verilmesi konusu, sendikalar tarafından "çağdaş kölelik sistemi" olarak adlandırılıyor.

EMEKLİLİK TARTIŞMALARI
Komisyondaki görüşmeler sırasında, emeklilik konusu da önemli gündem, maddelerinden biri oldu. CHP izmir Milletvekili Musa Çam, 48 yaşındakilerin emeklilik yaşının 53’e çıkarılacağı yönünde haberler olduğunu belirterek, bunların doğru olup olmadığı konusunda bilgi istedi. CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ise, emeklilikte yaşa takılanların en büyük sorunlardan olduğunu belirterek, kademeli yaş uygulaması nedeniyle emeklilik hakkı ötelenen çok sayıda vatandaş bulunduğunu söyledi. CHP milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da Çelik’in emeklilik konusundaki tavrına tepki göstererek, "Sayın bakan, bu konuda tavırsızsımz, duyarlı değilsiniz, konuya hiç ilgi duymuyorsunuz. Hep sessiz kalıyorsunuz. Bu insanları bir dinleyin, aç bu insanlar" ifadelerini kullandı.

BU KONUYU POLİTİKA KONUSU YAPMAYALIM

Faruk Çelik ise konu ile ilgili yaptığı ilginç açıklamada, "2036’ya kadar devam edecek 60 yaş emekliliğini bugünden yine 40 yaşa çekecek olursak, yani zar-zor kurduğumuz, dünyanın hiçbir yerinde olmayan 40 yaş emekliliğini tekrar ikame edecek şekilde düzenleme yapacak olursak, inanın bırakın iktidarı, muhalefet olarak da kamuoyunda söyleyecek bir şeyimiz olmaz. Bu konuları Meclis’te de konuşurken ben diyorum ki, suskunluğumuz oradan kaynaklanıyor. Bu konuları biz politika konusu, tartışma konusu yapmayalım" şeklinde konuştu. "48 yaş emekliliği 53 yaşa çıkarma" yönünde bir çalışmanın olmadığını da belirten Çelik, bu tartışmanın Bakanlar Kurulu toplantısında, "SGK’nın Dünü, Bugünü ve Geleceği" ile ilgili yapılan sunumun bir bölümünün öne çıkartılmasından kaynaklandığını belirtti.

657 DEĞİŞİKLİKLERİ İÇİN GÖRÜŞÜLECEK

Devlet memurlarının artık toplu sözleşme hakkına sahip olduğunu belirten Çelik, "Avrupa ülkelerinde maaşlar, dondurulurken, ülkemizde memurlarımıza 2012 yılı için 4 4,2013 yılı içinse 3 3 maaş artışı öngörülmüştür. 2002’ye oranla en düşük devlet memuru maaşı yüzde 348 ar-‘ tısla bin 758 liraya, ortalama memur maaşı da yüzde 253 artışla 2 bin 42 liraya ulaşmıştır" dedi. Kamu emekçilerine "grevsiz toplu sözleşme hakkı" düzenlemesi getirilmesi, AKP tarafından sendikal hakların genişletilmesi olarak sunulmuştu. Sendikalar ise grev hakkı olmadığı sürece düzenlemelerin "toplu görüşmeden" bir farkı olmadığını belirtiyor.

Bakan Çelik, 657 sayılı kanunda planlanan değişiklikler ve memurların iş güvencesine ilişkin bazı tereddütler olduğunun da hatırlatılması üzerine, "Devlet Memurları Kanunu ile ilgili değişikliği sendikalar ve konfederasyonlarla görüşmeden yapmayız. Yüzde 68 örgüdü olunan bir yerde bu örgütlü kesim ile konuşmadan 657 ile ilgili bir değişiklik yapmayız" diye konuştu. Haber Merkezi İşsizlik sigortası ödemelerinin başladığı 2002 yılı Mart ayından 2012 yılı Ekim ayı sonuna kadar, işsizlik ödeneği için başvuran 3 milyon 498 bin kişiden ödenek almaya hak kazanan 2 milyon 718 bin 478 ldşiye 5 milyar 329 milyon lira ödeme yapıldığını belirten Çelik, Eylül 2012 tarihi itibariyle İşsizlik Sigortası Fonu’nun toplam varlığının 59 milyar 677 milyon lira olduğunu ifade etti.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise yaptığı konuşmada konuyla ilgili olarak, "işsizlik Fonu’nu işçiler için koymadınız mı, niye GAP’a kaynak aktarıyorsunuz? işçiler sizden alacaklıdır" dedi. 2008 yılında yasaya eklenen ve GAP kapsamındaki yatırımlara öncelik vermek kaydıyla işsizlik Sigortası Fonu’ndan Hazine’ye para aktarılabilmesini sağlayan düzenleme sonucunda, o tarihten bu yana 11,2 milyar lira Hazine üzerinden sermaye kesimine aktarılmıştı. Yani işsizlik sigortası fonundan, patronlar işçilerin iki katı fazla para aldı.

Kıdem tazminatı gündemde Bütçe görüşmelerinde kıdem tazminatı konusunu raftan üren Bakan Faruk Çelik, Ulusal istihdam Strateji Belgesi ve hükümet programında kıdem tazminatı konusunun yeniden düzenleneceğinin yer aldığını hatırlattı. Alt işveren konusu ile İadem tazminatını ilişkilendiren Çelik, alt işverende 11 ay çalışan işçilerin kıdem tazminatı alamadığını ve bu sorunu çözmek için adım attıklarında kıdem tazminatı fonu konusunun gündeme geleceğini ifade etti. Fon tasansı, alınacak tazminat miktarını çok düşürmesi, patronların işçi çıkartmasını kolaylaştırması, işçinin haklı nedenle fesih hakkını fiilen ortadan kaldırması gibi hak kayıplarını gündeme getirdiği için sendikaların büvük tepkisi ile karşılanıyor.

O Komisyonda ilginç tartışma Komisyon çalışmaları esnasında, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal’ın söyledikleri tartışmaların en ilginç bölümlerinden birini oluşturdu. Milletvekilleri olarak sağlıksız koşullarda çalıştıklarını ve ILO standartlarının altına düştüklerini belirten Günal, "9 ayın çarşambası bir araya getirilerek çalıştıklarını" söyletii. Günal, "Hepimiz hareketsizlik, kirli hava, yoğun tempoyla çalışıyoruz. Hem Meclis Başkanlığı’m hem de Komisyon Başkanlığı’m size şikayet ediyorum. Baskı altındayız" diye konuştu.

DİĞER HABERLER
TARIMDA ÜRETİCİ ENFLASYONU MARTTA YÜZDE 61,87 OLDU
TARIMDA ÜRETİCİ ENFLASYONU MARTTA YÜZDE 61,87 OLDU

TÜİK verilerine göre, tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) martta yıllık yüzde 61,87, aylık yüzde 5,57 arttı.

NAS BİLANÇOSU KEŞKE YALNIZCA 818 MİLYARLIK TCMB ZARARI OLSAYDI
NAS BİLANÇOSU KEŞKE YALNIZCA 818 MİLYARLIK TCMB ZARARI OLSAYDI

Merkez Bankası’nın 2023 yılını 818 milyar lira zararla kapatması aslında sürpriz olmadı. Bilançodan hareketle yılın zaten 800-850 milyar lira arasında zararla kapatılacağı görülüyordu.

AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETE DAYANDI
AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETE DAYANDI

Martta açlık sınırı 16 bin 646 TL, yoksulluk sınırı 57 bin 578 TL Günlük maliyet 555 TL

GIDA ENFLASYONUNDA OECD’Yİ 13’E KATLADIK
GIDA ENFLASYONUNDA OECD’Yİ 13’E KATLADIK

Türkiye, şubat ayında yüzde 71.1 ‘e ulaşan gıda enflasyonuyla dünya ülkelerine fark attı.