ÇAYKUR’DA YETKİ TİYATROSU YENİDEN SAHNELENDİ!
ÇAYKUR´da yine yetki tiyatrosu sahneye kondu. Türk-İş´e bağlı Tekgıda-İş Sendikası daha önceki davaların sonuçlanmadığı gerekçesiyle Çalışma Bakanlığı´nın Öz Gıda-İş´e verdiği yetki belgesine itiraz etti.

ÇAYKUR’da yine yetki tiyatrosu sahneye kondu. Türk-İş’e bağlı Tekgıda-İş Sendikası daha önceki davaların sonuçlanmadığı gerekçesiyle Çalışma Bakanlığı’nın Öz Gıda-İş’e verdiği yetki belgesine itiraz etti.
Ancak Bakanlık itirazı dikkate almayarak Öz Gıda-İş’e yetki verdi. Çalışma Bakanlığı’nın Tek Gıda-İş’e yönelik bu tutumu ilk olarak 2008 yılında yaşandı. 2008 yılında Çalışma Bakanlığı’nın toplusözleşme yetkisini, çoğunluğa sahip Tek Gıdaİş’e değil Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Öz Gıda-İş’e vermesi üzerine başlayan yasal süreç, 2013 yılma kadar sürmüştü.
5 yıllık hukuk ve sendikal mücadelenin ardından yetkiyi tekrar kazanan Tekgıda-İş bu sürecin ardından aldığı ilk grev kararını hayata geçirememişti. Çünkü işçiler, ÇAYKUR yönetimi tarafından 1 ay önceden erken işbaşı yaptırılmış ve grev kırılmıştı. Mahkeme kararı ile kaldırılmadığı sürece grev kararının geçerli olmasına ve bu süreç tamamlanmadığı için yeni yetki işlemlerinin başlatılmasının mümkün olmamasına rağmen, Bakanlık yargı yetkisini kullanarak ÇAYKUR’da çoğunluğun Öz Gıda-İş’e ait olduğuna karar vermiş, usulsüz olarak bu sendika lehine yetki tespiti yapmıştı.
‘KANUNA AYKIRI UYGULAMA’
Tekgıda-İş, Bakanlık’ın bu kararına itiraz etmiş ancak itiraz kesinleşinceye kadar yetki işlemlerinin durdurulması gerekirken Çakşma Bakanlığı itirazın süresi içinde yapılmadığını öne sürerek Öz Gıda-İş lehine yetki belgesi vermiş ve Kamu-İş’le bir gece içinde apar topar sözleşme imzalayarak yürürlüğe koymuştu. Tek Gıda-İş’in bu durum karşısında imzalanan toplusözleşmenin hükümsüzlüğünün tespiti için açtığı dava henüz sonuçlanmadı. Ancak ÇAYKUR’da tüm bu yaşananları yine aratmayacak gelişmeler yaşandı.
Hukuken geçersiz olan toplusözleşmenin yürürlük süresinin 31 Aralık 2014 tarihinde sona ermesi üzerine Çalışma Bakanlığı yetkiye ilişkin davaların sürmesine rağmen 25 Aralık 2014 tarihli yazısıyla Öz Gıda-İş lehine yeniden yetki tespiti yaptı. Tek Gıda-İş 12 Ocak’ta bu tespite itiraz etti. Tek Gıda-İş bununla yetinmedi, 13 Ocak’ta da Bakanlık evrakına kaydettirerek, tespite usulüne uygun şekilde itiraz edildiğine dair bir dilekçe verdi. Ancak Bakanlık, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 43/5 maddesine göre yetki işlemlerini durdurması gerekirken kanundaki bu hükmü yok sayarak Öz Gıdaİş’e yetki belgesi verdi.