ÇAYKUR’DA BİR KARARLILIK ÖYKÜSÜ
İşçimizin hakkını alacağız, bu iş greve kadar da giderse onu da yapacağız. Hiç kimse Çaykur’un avukatlığını yapmasın, siyasiler, bürokratlar Çaykur’u bizim kadar düşünemez. Biz çay da üretiriz, fabrika da da işleriz”.

Çay işletmeleri genel müdürlüğünde 60 yıldan beri örgütlü olan Tek Gıda-İş Sendikası ve üyelerine yönelik 2008 yılında Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası tarafından açık bir saldırı başlatarak örgütlenmeye başladı. Örgütlenme girişimlerine başladı dediysek yanlış anlaşılmasın, işçilerin böyle bir talebi vardı da başladılar değil. Siyasi iktidarı ve onun yereldeki temsilcileri hatta cami imamlarını bile kullanarak işçiler zorla Öz Gıda-İş’e geçirilmeye çalışıldı.
Tek Gıda-İş Sendikası siyasi iktidarın bu baskılarına sessiz kalmadı ve üyelerinin haklarını koruyabilmek için dört yıldır mücadele yürütüyor. Bu dört yıllık sendikal rekabetin ardından kazanan Tek Gıda-İş Sendikası oldu. Bu başarı hiç kuşku yok ki sabırla ve kararlılıkla yürüttüğü mücadelenin ardından geldi. Şimdi Çaykur’da toplusözleşme görüşmeleri başladı ve işçiler yıllardır yaşadıkları hak kayıplarının alınması için sabırsızlıkla bekliyor.
GENEL MÜDÜRÜN TALİMAT VERDİ
Bu dört yıllık süreci başından beri bu mücadelenin başında olan Tek Gıda-İş Sendikasının şube başkanlarının dilinden aktaracağız.
Tek Gıda-İş Rize 1 No’lu Şube Başkanı Ziya Aksoy, “Açıkçası ilk etapta bizlerde bu emek düşmanlarının Tek Gıda-İş ve onun örgütlü gücünü kıramayacaklarını düşündük. Öz Gıda-İş resmen siyasal iktidarın tüm imkânlarını arkasına alarak çalışmalarına başladı. İlk iş olarak o tarihlerde Çaykur Genel Müdürü olan Ekrem Yüce aldığı talimatlar doğrultusunda fabrika müdürlerine direktifler vererek Öz Gıda-İş çalışmalarına yardımcı olunmasını istedi. Birçok müdür bu talimatı emir kabul ederek harekete geçti. Öz Gıda-İş genel merkez temsilcileri Rize’de geçici bir karargâh kurarak çalışmalar hız verdiler. Bunu yaparken yerel siyasetçileri ve bürokratları yanlarından hiç ayırmadılar. Bazı çalışanları sürgün etmekle bazılarının görev yerini değiştirerek bazılarına silah ruhsatı alarak, bazı emekçi kardeşlerimizin çocuklarına özel şirketlerde iş vaat ederek en önemlisi ise Öz Gıda-İş üyesi olacak olan işçilerin diğer Tek Gıda-İş üyesi işçilerden daha çok süre çalıştırılacağı vaatleri ardı arda sıralandı” dedi.
3 BİN 9 BİNDEN BÜYÜK ÇIKTI
“Yaptığımız mücadele sonucunda yaklaşık 10 bin üye ile çalışma bakanlığına başvurduk ve yetki istedik. Bakanlık bizi değil 3 bin üyesi olan Öz Gıda-İş’i ‘çoğunluğa sahip sendika’ diye açıkladı. Tarih böyle bir hokkabazlık görmedi. Bu duruma karşı çıktık. Yargıya gittik. Yargı çoğunluk üye ye sahip sendikanın Tek Gıda-İş olduğuna karar verdi, bu karara Öz Gıda-İş bir üst mahkemeye başvurarak itiraz etti. Süreç her geçen gün uzadı. Bu süreçte işçilerin mağduriyeti devam etti. Yargıdaki süreç tam 4 yıl sürdü. Sonunda Yargıtay yerel mahkemenin ‘Çaykur’da en çok üye ye sahip sendika Tek Gıda-İş’dir’ kararı 24 Ağustos 2012 tarihinde onaylanınca toplusözleşme süreci de başladı” diyen Tek Gıda-İş Rize 2 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Çiftçi, Öz Gıda-İş’in siyasi iktidarı ve onun yerel bağlantılarını arkasına alarak tezgâhladığı oyunun boşa çıktığını kaydetti.
SENDİKANIZA GERİ DÖNÜN
Tek Gıda-İş Artvin ve 4 No’lu Şube Başkanı Fevzi Akınç; “Çaykur emekçileri 60 yıllık tarihinde böyle bir zülüm görmedi. Akıl almadık baskılarla karşılaştık. Birçok işçi arkadaşımıza telefonlarına sürgün mesajları gönderildi. Yaşanan baskıları protesto etmek için Genel Başkanımız Mustafa Türkel Çaykur’un karşısından sahil parkta çadır kurarak tek başına eylem gerçekleştirdi” diye konuştu.
Amaç Çaykur’u özelleştirmektir diyen Tek Gıda-İş Rize 3 No’lu Şube Başkanı İsmail Rakıcı ise hala Öz Gıda-İş üyesi olan işçilere şu çağrıyı yaptı, “Buradan Öz Gıda-İş’e o veya bu şekilde üye olan arkadaşlarımıza seslenmek istiyorum; ‘gelin 60 yıllık sendikanız Tek Gıda-İş’e yeniden üye olun. Burası sizin evinizdir. 4 yıldır gasp edilen ve yok sayılan haklarınızı almak için yapacağımız toplusözleşmeden yararlanmak için üyeliğinizi yenileyin. Üyeliğinizi yenilemezseniz toplusözleşme haklarından yararlanamayacaksınız. Öz Gıda-İş sizleri bu konuda da yanıltıyor ve Tek Gıda-İş’e üye olmanızı engellemeye çalışıyor. Artık bu yalancılara kanmayın” dedi.
İŞÇİNİN HAKKINI ALACAĞIZ
TEK Gıda-İş Sendikası yetki mücadelesini kazanmalarının ardından Rize’de yaptıkları Başkanlar Kurulu toplantısında sendikanın Genel Başkanı Mustafa Türkel şöyle konuşmuştu, “4,5 yıl birlikte mücadele ettik, baskılar, zulümler ve iş birlikçilere karşı mücadele ettik, hak yerini buldu. Bu sürede bizde hatalarımızı iyi gördük, artık hata yapmadan yolumuza devam etmeliyiz, biraz daha sorumlu davranacağız, toplu iş sözleşmesi taslak çalışmaları başladı, bu sürede her fabrikadan yanımızda bir temsilci olacak. 4 yıllık kaybımızı kapatmak için çalışacağız. Kamu-İş’ten kimse yanımıza gelmesin. İşçimizin hakkını alacağız, bu iş greve kadar da giderse onu da yapacağız. Hiç kimse Çaykur’un avukatlığını yapmasın, siyasiler, bürokratlar Çaykur’u bizim kadar düşünemez. Biz çay da üretiriz, fabrika da da işleriz”.