Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
23 Mayıs 2012
CAYKUR GENEL MÜDÜRÜ SÜTLÜOĞLU

Sütlüoğlu:Yaptığımız yeni yatırımlar ve teknolojik gelişmelerle fabrikalarımızı daha çevreci hale getirirken, yılda en az 15 milyon lira tasarruf sağlayacağız.

CAYKUR GENEL MÜDÜRÜ SÜTLÜOĞLU

Sütlüoğlu:"Yaptığımız yeni yatırımlar ve teknolojik gelişmelerle fabrikalarımızı daha çevreci hale getirirken, yılda en az 15 milyon lira tasarruf sağlayacağız. Halkımızın sağlığını korumak için Türk Gıda Kodeksinde pestisit oranını sıfırlamamız lazım.

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği değişmeli 

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yaptıkları yeni yatırımlar ve teknolojik gelişmelerle çay fabrikalarını daha çevreci hale getirirken, yılda en az 15 milyon lira tasarruf sağlayacaklarını söyledi.

Sütlüoğlu, Çay Enstitüsü Ziraat Çay Bahçesinde düzenlediği basın toplantısında, yaş çay ve kuru çayda kalitenin artırılması için sonuna kadar mücadele ettiklerini belirterek, "Çayda kalitesizliğin çayın sonunu getireceğini biliyoruz. Çayda kaliteyi yakalayamazsak bu sektörün önünü tıkamış oluruz. Uçurumdan aşağı düşer, farkında olmayız. ‘Bu iş şimdiye kadar bitmedi bitmez’ diye düşünmeyelim. Hemen yanı başımızda Gürcistan’da bizdeki kadar çay üretimi vardı, 1990lı yıllarda fabrikalar çalışıyordu. Bugün ne çay tarlaları ne fabrikaları var. Bu kötü akıbetle karşılaşmadan çayı gelecek kuşaklara taşıyalım" dedi.

ÇAYKUR’un sezon başında 4 ay gibi kısa bir surede fabrikalarda yenilemeye gittiğini ifade eden Sütlüoğlu. "300 ton ilave kapasite artırımı gerçekleştirdik. 400 tonluk yeni ilave kapasite artırımı için izin aldık. Budama kararnamesini uzatarak vatandaşın isteği doğrultusunda yedi yıldan on yıla çıkardık. Budama tazminatını yüzde 50 artırdık. Ruhsatsız çaylıklar bölge için çok ciddi problemdi.

Çay bahçelerinin ruhsatlandırılması için kararnameyi çıkardık. Yılların birikmiş problemlerini çözüyoruz. Bunu yaparken ufak sorunlarla kimse ÇAYKUR’u linç etmeye çalışmasın" diye konuştu.

ÇAYKUR’un fabrikalarını çevreci hale getirdiklerini ve çok ciddi ekonomik külfeti ortadan kaldırdıklarını vurgulayan Sütlüoğlu, şunları söyledi:

"En çok çevreyi kirleten, fuel-oil kullanılan 22 fabrikamızın 11 tanesini doğal gaza çevirdik. Bunu Türkiye’nin bütün kapasitesini kullanarak yaptık. Daha fazlasını yapamadık. Biz bu yatırımları kendi imkanlarımızla yaptık. Paramız da olsa istediğimiz gibi bu parayı kullanamıyoruz. Bu parayı ancak izin alarak kullanabiliyoruz. Şartlan zorlayarak bu yatırımları gerçekleştirdik Fabrikalarda hijyenik" çalışmalar yaptık, çay bantlarını değiştirdik. Fabrikalarımıza yeni elekler koyduk Yeni eleklerle birlikte lif diye yakmaya gönderdiğimiz çaylarımızı ayıklayacağız. Bu işlemin en az bir puan randımanımızı artıracağını düşünüyoruz. Bu da yüz kilogram yaş çayda 19-20 kilogram kuru çay işlemek demek.

Yaş çayın boşaltılması için robotik makineler kullanmaya başladık. Artık insanlar arabaların üzerine çıkarak çapalarla çay boşaltmayacak. Yaptığımız yeni yatırımlar ve teknolojik gelişmelerle fabrikalarımızı daha çevreci hale getirirken, yılda en az 15 milyon lira tasarruf sağlayacağız. 2012 yılında yaptığımız yeni yatırımların toplam değen 25-27 milyon lira seviyesinde. 17 milyon lira resmi yatırım bütçemiz vardı. Ancak biz bunun üzerine çıkan bir yatırım gerçekleştirdik. Yeni yatırımlar yapmaya da devam ediyoruz."

"ÇAYDA DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR"

Özel sektörün, ÇAYKUR’un açıkladığı 1.22 liralık yaş çay kilogram fiyatının çok altında çay aldığını öne süren Sütlüoğlu, şöyle devam etti:

"ÇAYKUR’un açıkladığı fiyat özel sektörü bağlamıyor. Özel sektör bunun altında veya üstünde çay alabilir. Ancak sürekli çok düşük fiyata çay alınıyor. Özel sektör 65-75 kuruşa çay alıyor, işçiler asgari ücretle çalışıyor. Bazılarının kaçak işçi çalıştırdığını dahi duyuyoruz. MALİyetleri ÇAYKUR’un çok altında. Ucuza çay alarak, çay satarak kendilerini kurtardıklarını düşünüyorlar ancak birbirlerinin ayağına basıyor. Sektörü aşağı çekiyorlar. Vatandaşın mağduriyetini önleyecek, özel sektörü bağlayıcı bir düzenleme yapılması gerekiyor."

Geçmişte çay kanunu taslağı hazırlanarak bir emek verildiğini dile getiren Sütlüoğlu, şunları kaydetti:

"Taslağı yok saymak yanlış olur ancak her düzenlemeyi de tasvip etmiyorum. Taslakta bazı değişiklikler yapılması gerekiyor. Dünyada çay üreten hemen her ülkede borsa var. Türkiye’de de çay borsası kurulması gerekiyor. Ancak ‘ÇAYKUR çayını borsaya verecek, oradan çay alacak. Vatandaş sanayici ile anlaşacak, ondan başkasına çay veremeyecek’ düzenlemeleri doğru değil. Diğer ülkelerde de uygulama böyle değil. Borsa mecburi bir kurum değil, isteyen yine çayını borsaya dökme veya paketli verebilmeli. Borsa üzerinden işlem görebilmeli ancak bu isteğe bağlı olmalı."

Kanun taslağında yabancı çayla Türk çayının karıştırılması maddesini çok doğru bulmadığını da söyleyen Sütlüoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizim çayın en büyük özelliği doğal oluşu, içerisinde haşere zehiri olmayışıdır. Türk çayında haşere yok. Yabancı çay alıp, Türk çayı ile karıştırırsanız çayınızın özelliğini yok edersiniz. Temiz bir suyun içerisine birkaç damla da olsa kirli bir şey attığınızda temizlik kalmıyor. Türk çayı ile yabancı çayın karıştırılması da aynı. ‘Yabancı çay alıp Türk çayı ile karıştırıp Güneydoğu’nun damak tadına uygun çay yapalım’ diyorlar. Bu doğru değil. Halk zehirleniyor. Bir sürü sıkıntı oluyor. Bile bile neden bunu halkımıza satalım. Her şey para değil ki."

"TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ DEĞİŞMELİ"

Türk Gıda Kodeksi yönetmeliğinin değişmesi gerektiğini savunan Sütlüoğlu, şunları belirtti:

"Türk Gıda Kodeksinde pestisiti sıfırlayalım diyorum. Ona çalışıyorum. Sıfır pestisit çok önemli. Yabancı çaylardaki pestisit oranının Avrupa standartlarına uygun olduğu söyleniyor. Ben de bu kanaatte olmadığını söylüyorum. Halkımızın sağlığını korumak benim görevim. Benim sağlıklı bir çayım var.

Avrupa Birliği ülkeleri belirli oranda pestisiti kabul etmek zorunda halkına çay içirtecekse alternatifi yok. Almanya’nın en büyük çay firması Kenya’dan çay almıyor, pestisit oranı yüksek olduğu için. Tüketiciler bunu takip ediyor. Belirlenen standart da artık Avrupalı vatandaş tarafından kabul edilmiyor. Biz de halkımızın sağlığını korumak için Türk Gıda Kodeksinde pestisit oranını sıfırlamamız lazım. Bakanlıkta ben bunun savaşını veriyorum aslında."

DİĞER HABERLER
İLK ADIMIN İZİNDE 105 YIL
İLK ADIMIN İZİNDE 105 YIL

İstiklale atılan ilk adım. Bir milletin kölelikten efendiliğe, esaretten, özgürlüğe, yıkılmışlıktan, şahlanışa attığı ilk adım!

DEVLET ELİYLE KÖLELİK!
DEVLET ELİYLE KÖLELİK!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçe dağıtımında mesleki ve teknik eğitimde sürekli artırıma giderken politikasını ise “piyasacı” anlayış üzerinden sürdürüyor.

GENÇLERE DÜŞMAN REJİM
GENÇLERE DÜŞMAN REJİM

Emperyalist işgale karşı 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak başlattığı bağımsızlık mücadelesinin üzerinden 105 yıl geçti.

VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI

Sendikamızın Mustafa Kemalpaşa Şube Başkanı, uzun soluklu mücadele arkadaşımız Ömürlü Ulufer, yakalandığı hastalık dolayısıyla hayatını kaybetmiştir.