ÇAY PLATFORMU 6 NO’LU BİLDİRGESİ
Çay platformu, dönem sözcüsü Nevzat PALİÇ başkanlığında sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarının geniş katılımıyla 25.04.2012 tarihinde saat 14.00 da Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda bir araya gelmiştir.
Çay platformu, dönem sözcüsü Nevzat PALİÇ başkanlığında sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarının geniş katılımıyla 25.04.2012 tarihinde saat 14.00 da Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda bir araya gelmiştir.
Toplantıda çay sektörünün sorunları ele alınmış ve görüşmeler sonucunda aşağıdaki hususların kamuoyuna açıklanmasına karar verilmiştir.
Platformun daha önceki önerisi; 3092 sayılı Çay Kanunu’nda değişiklik yapılarak veya mevcut Kanun’u genişleterek üreticiyi, işletmeciyi, tüketici koruyan 15 madde halindeki çay eylem planındaki uygulamaları Kanun içine yerleştirerek yasalaştırmasıydı.
Rize Dernekler Federasyonu, Ticaret Borsası işbirliği ve Ticaret Bakanı Sn. Hayati YAZACI’NIN katkılarıyla düzenlenen, Türk Çayı’nın Markalaşması ve Uluslararası Tanıtımı 2023 Vizyonu Çalıştayı’nın çalışmaları içinde yer alan; başta çay üreticileri ve çalışanları olmak üzere, bölge ve ülke halkının refahına katkıda bulunmak ve çayımızı dünyada tanılan ve tercih edilen bir marka haline getirmek için üretici eğitimi, markalaşma vizyonu eğitimi, çay ıslahı, ürün çeşitliliği, imaj ürün geliştirme, tüketici talep araştırması, ortak marka oluşturulması, işletme teknolojisinin geliştirilmesi, doğru gübreleme, çaylıkları gençleştirme, üretici örgütlenmesi, kaliteye bağlı üretici destekleri, çay tanıtım grubunun kurulması ve İhracatçı Birliği oluşturulması gibi faaliyetlerin Çay Platformu tarafından desteklenmesi ön görülmüştür.
Çaykur’un günlük yaş çay işleme kapasitesinin arttırılması Platform tarafından olumlu karşılanmıştır. Ancak, basına yansıyan şekli ile Genel Müdür Sn. İmdat SÜTLÜOĞLU’nun altı fabrikada kapasite arttırılacağı yönündeki açıklamasının üreticinin ihtiyaçlarını karşılayamayacağı düşüncesiyle, gelecek dönemde planlama dâhilinde kapasite arttırılmasına devam edilmesi görüşü hâsıl olmuştur.
2012 yılı kampanyasında kalitenin ön planda tutulması; Çaykur ve özel sektörün yaş çay alımlarında birlikte hareket etmesi;
Özel sektörün açıklanacak olan taban fiyatın altında yaş çay satın almaması, üreticilerin mağdur edilmemesi için ödeme takvimini belirtmesi istenmiştir.
Ülkemize giren kaçak çay girişi engellenerek, yakalanan firmalar kamuoyuna açıklanarak caydırıcılık sağlanmalıdır.
Çay platformu temsilcileri 2012 yılı yaş çay kampanyasının başta üreticiler olmak üzere çalışanlara, bölge halkına hayırlı olması temennisinde bulunmaktadır.
Çay platformu her zaman olduğu gibi ileri tarihte tekrar bir araya gelerek sektörle ilgili çalışmalarına devam edecek, oluşacak görüş ve önerileri özgürce kamuoyuyla paylaşacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Nevzat PALİÇ
Dönem Sözcüsü