Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
05 Aralık 2011
CATERİNG HİZMET SEKTÖRÜ İSTİHDAMDA İKİNCİ SIRADA

Her geçen gün büyüyen Catering (yiyecek-içecek hizmeti) sektörü, 5 milyar dolarlık cirosu, 350 bin kişiye doğrudan, 1 milyon 500 bin kişiye dolaylı olarak yarattığı istihdamla, hizmet sektöründe istihdamda ikinci sırada yer alıyor.

CATERİNG HİZMET SEKTÖRÜ İSTİHDAMDA İKİNCİ SIRADA

       Her geçen gün büyüyen Catering (yiyecek-içecek hizmeti) sektörü, 5 milyar dolarlık cirosu, 350 bin kişiye doğrudan, 1 milyon 500 bin kişiye dolaylı olarak yarattığı istihdamla, hizmet sektöründe istihdamda ikinci sırada yer alıyor.

       Yemek Sanayicüeri ve İşadamları Derneği (YESİAD) Başkam Arslan Atlı, çalışan insan sayısının artması, kentleşmenin hızlanması, kadınların daha fazla çalışma yaşamında yer alması, yaşam standartların değişmesi, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapıdaki değişmeler sonucunda insanların günlük beslenmelerinde en az bir öğünü çalıştıkları kurum veya kurum dışında tüketir hale geldiklerini belirtti.

       Atlı, Türkiye’de 5 bin dolayında yemek şirketinin faaliyet gösterdiğine işaret ederek, bunun 3 bine yakınının İstanbul’da, 500’ünün Ankara’da olduğunu söyledi.

       Türkiye’de 5 milyar dolarlık bir ciro yaratan 350 bin doğrudan, 1 müyon 500 bin dolaylı istihdam yaratan toplu yemek sektörünün tüm hizmet sektöründe istihdam yaratümasmda ikinci sırada yer aldığını belirten Atlı, "5 Milyar dolarlık pazar payının yüzde SO’si özel sektörler, yüzde SO’si kamu hastaneleri, okullar, askeri birlikler v.b olmak üzere sektörümüzün toplu yemek hizmeti veren firmaları tarafından karşüanmaktadır" dedi.

       Atlı, sektörün 3 müyon 500 bin kişiye hizmet verdiğini ifade ederek, ulaşması beklenen sayının 7 müyon olduğunu düe getirdi.

"MERDİVEN ALTI FİRMALARIN SAYISI ARTMAKTA"

       Sektörün ana sorunlarının başında denetimsizüğin geldiğini vurgulayan Atlı, şunları söyledi:

       "Ülkemizde yemek firmaları üe ilgili hizmetler 5 Haziran 2004 tarihli 25483 sayüı Resmi Gazetede yayınlanan ve yürürlüğe giren "5179 sayüı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine" dair Kanun Hükmünde Kararnamenin değiştirilmesi üe yetki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına verilmektedir. Bunun dışında belediyelerin de denetim yetkisi vardır."

       Merdiven altı üretime dikkati çeken Atlı, "Zamanında ve doğru şeküde yapümayan denetimler yüzünden, merdiven altı firmalar her geçen gün sayüannı arttırmaktadır. Merdiven altı firmalar, maliyeti düşürmek amacı üe kalitesiz gıda maddeleri kullanmakta, hijyen ve standardı sağlamaya yönelik yatırım ve harcamalardan kaçınmakta, kalifiye olmayan iş gücü ve sağlıksız üretim koşullarında üretim yapmakta, böylece hem hizmetten yararlananların sağlığını tehdit etmekte, hem de standartların uygun üretim yapan ciddi firmalara karşı dayanılmaz bir haksız rekabetin artması sonucunu doğurmaktadır" diye konuştu.

       "Gelişmiş ülkelere baküdığında Toplu Beslenme Sistemlerinde (TBS) kalite ve güvenlik açısmdan gerekli her türlü yasal önlemin alındığı ve konuya bir halk sağlığı konusu olarak önemle yaklaşüdığı anlaşılmaktadır" diyen Attı, şöyle devam etti:

       "Türkiye’de ise halk sağlığında önemli bir konu olarak karşımıza çıkan TBS’de gerek yasal düzeyde gerekse sektör bazında birçok belirsizlikler ve sorunlar yaşanmaktadır. Sektörün kayıt altına almması ülkemizi sadece kayıt dışı ekonomi bağlamında değü aynı zamanda halk sağlığı açısmdan da yalandan ügüendirmektedir. Yemeğin üretimi için gerekli hammadde, sebze, meyve, beyaz ve kırmızı et ve tüm bakliyatlardır. Bu sebeple işletmelerde ‘Hammadde Kalite Standartları ve Girdi Kalite Kontrollü’ yapılması gerekmektedir.

       Kayıt altına alınamayan işletmelerde tüm bunların kontrolü yapüamamakta ve halk sağlığı ciddi anlamda risk altında bulunmaktadır. Gayri resmi rakamlara göre sadece İstanbul’da her yü 10 bin insan yemeklerden zehirlenirken, hayatını kaybedenlerin sayısı 200’ü bulmaktadır. Denetim elemanlarının yetersizliği ve yasal boşluklar sebebiyle merdiven altı üretimin önüne geçüemezken, her gün müyonlarca insana hizmet sunan hazır yemek sektörü kıyasıya fiyat rekabetine girişmiştir. Denetim zafiyetlerinden faydalanan bazı firmalar, çorbaya suyu gereğinden fazla koyarken, yemeğin etini ise kısmaktadır. Yemek sektöründe kayıt dışı çalışma ülkemizi bir çok yönden riske sokmaktadır. Birincisi ekonomik oia-; rak ülkenin kaybı vergiler, SSK, istihdam oranlarındaki tutarsızlıklara; ikinci olarak ise gıda güvenliği denetimi kayıt dışı firmalarda yapüamadığından toplum sağlığı ciddi anlamda tehdit altında bulunmaktadır."

EĞİTİMLİ PERSONEL YETERSİZ

       Atlı, toplu beslenme yapan kurum ve kuruşlarm bu alanda bilinçlendirilmesi ve Ugüi bakanlıklardan alınmış üretim izni olmayan kayıt dışı çahşan işletmelerden toplu beslenme hizmeti satm almamaları konusunda uyarılmaları gerektiğini vurguladı.

       Sektördeki bir diğer sorunun ise eğitimli personelin yetersizliği olduğunu dile getiren Atlı, "Aşçılık okullarının sayısı yok denecek kadar az. Turizm otelcilik okulları ise toplu yemek sektöründen çok otellere yönelik eğitim vermekte. Sektörde çalışanların yüzde 3’ü eğitimli; genelde ara eleman ihtiyacını sektör kendi imkanlarıyla yetiştirmektedir. Dolayısıyla eğitimli eleman sıkıntısı hat safhadadır. Buna rağmen akademik eğitim almış olan gıda mühendislerinin mezun olanların yüzde ellisi sektörümüz tarafından istihdam edilmektedir" dedi. Sağlıklı üretim için gerekli standartların oluşmasında da yetersizliklerin olduğunun altını çizen Atlı, şunları söyledi:"Sektörde standardı belirleyen, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığından ahnmış Gıda Üretim ve Gıda Sicü Belgeleri, T.S.E , ISO, HACCP belgeleridir. Ancak söz konusu standartlara kanuni bir zorunluluk olarak değü, sektörel bir gereklilik olarak yaklaşmak önemlidir. Bu anlayışta olmayan firmalar, belirli bir ücret karşılığında kağıt üzerinde bu belgelere sahip olmakta, ancak standartların gereğini yerine getirmemektedirler."

DİĞER HABERLER
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE

OCAK’TA açıklanan 17 bin 2 TL’lik asgari ücrette döviz kurları nedeniyle meydana gelen kayıp 1.612 TL’ye ulaştı. En düşük memur maaşı ise 3 bin 94 TL eridi. 10 bin TL’lik en düşük emekli maaşı ise 399 dolardan 310 dolara geriledi.

YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU
YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU

Derinleşen ekonomik kriz ve hayat pahalılığı yaşlıları yoksulluğa mahkûm etti. TÜİK verilerine göre yaşlılarda yoksulluk patlaması yaşandı. Ülkedeki yaşlılarda yoksulluk oranı 4 yılda yüzde 7,5 arttı.

İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR
İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gelecek aylarda istihdamın seyrinin, büyümedeki yavaşlamanın keskinliği ve süresine bağlı olarak şekilleneceğine dikkat çekerek, “İşsizliğin Türkiye ekonomisinde yeniden kritik sorunlardan biri olması ihtimal dahilinde” uyarısında bulundu.

ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?
ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?

Ekonomik kriz derinleştikçe toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin ücret ve yan ödemelerinin ödenmesinde giderek artan sıkıntılar yaşanacağı açıkça görülüyor.