Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
02 Mayıs 2013
CAN GÜVENLİĞİ DEDİLER CANA KASTETTİLER

BAŞBAKAN ´BİRİ OLURSE NASIL HESAP VERİRİZ´ DEMİŞTİ
İstanbul Taksim´de yapılmak istenen ve yetkililerin Taksim´deki çalışmalarının mitinge gelenlerin can güvenliğini tehlikeye sokacağı bahanesiyle yasakladığı 1 Mayıs´ta adeta insanların canına kastedildi.

CAN GÜVENLİĞİ DEDİLER CANA KASTETTİLER

İstanbul Taksim’de yapılmak istenen ve yetkililerin Taksim’deki çalışmalarının mitinge gelenlerin can güvenliğini tehlikeye sokacağı bahanesiyle yasakladığı 1 Mayıs’ta adeta insanların canına kastedildi. Taksim’de kutlama yapmak için Şişli ve Beşiktaş’ta toplanmak isteyen işçi ve emekçilere gün boyu müdahale eden polis, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden oldu. Müdahaleler nedeniyle 4 kişi kalp krizi geçirdi, gaz bombası isabet eden 17 yaşındaki DA isimli öğrenci beyin kanaması geçirdi. Hastanelere bile gaz bombası atan polis, onlarca kişiyi de gözaltına aldı. İstanbul dün gün boyu adeta OHALİ yaşadı.

Taksim’de kutlanmak isteyen 1 Mayıs’ı bahane eden İstanbul polisi, sabah 05.00’ten itibaren Şişli ve Beşiktaş’tan Taksim’e giden tüm yolları trafiğe kapattı. Metrobüs, belediye otobüsü, metro, vapur seferleri iptal edildi. Galata ve Unkapanı köprüleri trafiğe kapatıldı. Birçok evin ve işyerinin içine biber gazı atıldı. DİSK Genel Merkezine saatlerce biber gazı atıldı. İLK MÜDAHALE BEŞİKTAŞ’TA 1 Mayıs’ı kutlamak için Beşiktaş ve Şişli’de toplanmak is. teyen işçi ve emekçilere ise saatlerce polis terörü uygulandı. Türk-İş, KESK, TMMOB, TTB, EMEP, ÖDP ve Halkevleri’nin bir araya gelmeye çalıştığı Beşiktaş’ta ilk müdahale saat 07.30’da yapıldı. TÜRK-İŞ AÇIKLAMA YAPTI Polisin Türk-İş’e gösterdiği tolerans dikkat çekti. Türk-İş üyelerinin Beşiktaş meydanına inmesine izin verildi.

KESK ve TTB üyelerinin Beşiktaş Meydanına geçmek istemesine karşılık gaz atıldı. Barbaros caddesi boyunca işçi ve emekçilere polis saldırısı sürerken, Beşiktaş meydanında Türk-İş Genel TEŞKİLATlandırma SEKRETERİ Nazmi Irgat basın açıklaması yaptı. İstanbul’da adeta sıkıyönetim ilan edildiğine dikkat çeken Irgat, "Arkadaşlarımızın buraya gelmesi engellendi. Buraya gelebilenler olarak yüz binleri temsil ediyoruz" dedi. Dünyada haksızlığa uğrayan emekçilerin alanlara çıktığını dile getiren Irgat, Türkiye’de de kıdem tazminatlarının gasp edilmek istendiğini, esnek ve kuralsız çalışmanın yaygınlaştırılmak istendiğini, örgütlenen işçilerin işten atıldığını, iş kazaları adı altında iş cinayetlerinin sürdüğünü bir ortamda 1 Mayıs’ı karşıladıklarının kaydetti. Irgat’ın açıklamasından saatler sonra Barbaros Caddesinde KESK Genel SEKRETERİ İsmail Hakkı Tombul bir açıklama yaptı. Sabahtan itibaren polisin yaptığı saldırıları kınayan Tombul, 1 Mayıs’ı kutlamadıklarını, Türkiye’nin taşeron yapılmasına karşı (Haber ve Fotoğraflar: Gökhan Durmuş, Ercan Karakaya, Eda Yıldırım, Sinem Uğurlu, Metin Akarsu, İsmail Afacan, Emre Caka, Erdi Tütmez, Mustafa Söğütlü) mücadelenin startını verdiklerini söyledi.

ŞİŞLİ DUMAN ALTINDA KALDI

Şişli kolunda bir araya gelen DİSK HDK bileşenleri ve demokratik kitle örgütleri de polis teröründen nasibini aldı. Taksim’e giden tüm yolların trafiğe kapatıldığı Şişli’de DİSK binası yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Yürüyüşe geçmeden önce bina önünde açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs’ı sorunlarla karşıladığını dile getirdi. Taksim’in emekçilere kapatılmasına tepki gösteren Beko, polis barikatlarının kaldırılmasını, bunun yapılması halinde kimsenin burnunun bile kanamayacağını söyledi. Bu açıklamadan bir süre sonra DİSK üyeleri sloganlarla Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Barikatla önleri kesilen DİSK üyeleri uzun süre barikatın kaldırılmasını bekledi. Polis yetkilileriyle yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmadı. Daha sonra kitleye saldıran polis birçok kişinin yaralanmasına neden oldu. Şişli bir anda atılan onlarca gaz bombası nedeniyle ‘beyaza’ bürünürken, fenalaşanlar oldu.

DİSK MERKEZİ GAZABOĞULDU

Bu saldırının ardından DİSK Genel Merkezine sığınanlara polis saatlerce gaz attı. Neredeyse tüm ara sokaklarda polisle Taksim’e gitmek isteyenler arasında çatışmalar yaşandı. Saat 12.30’da yeniden açıklama yapan Kani Beko, polisin saldırısına ve AKP Hükümetine sert tepki gösterdi. Onlarca işçi ve emekçinin yaralandığını ve mağdur edildiğini, İstanbul’da sıkı yönetim manzaraları yaşandığını dile getiren Beko, işçi ve emekçilerin evlerine dönmeleri için polisin geri çekilmesini istedi. Bu açıklamanın ardından evlerine dönmek için Mecidiyeköy’e giden emekçiler bile gaz bombası atan polise halk tepki gösterdi.

EMEP SALDIRIYI PROTESTO ETTİ

ŞİŞLİ ve Beşiktaş’ta yaşananlar EMEP’in çağrısıyla öğleden sonra Bahçelievler ve Kartal’da protesto edildi. Bahçelievler’de bir araya gelen 200’ü aşkın kişi sloganlarla polis saldırısını ve Hükümetin işçi ve emekçilere karşı tutumunu protesto etti. Kartal’da da EMEP üyeleri saldırıyı protesto etti. Çağlayan’da Emek Gençliği atölyelerin arasında yürüyüş yaparak işçileri 1 Mayıs’a çağırdı, öte yandan Maltepe Gülsuyu halkı da sabah saatlerinde davul zurna eşliğinde 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi. ŞİŞLİ’deki müdahaleden kaçan bir grup gencin Şişli Etfal Hastanesi bahçesine girmesi üzerine torna aracıyla beraber hastane içine giren polis, buraya da gaz bombası atmaktan çekinmedi. Hastane kapısında bekleyen sağlık emekçileri polise tepki gösterince geri çekilen polis bir süre sonra tekrar hastane bahçesine girerek gaz bombası attı, su sıktı. Bunun üzerine hasta ve hasta yakınlarıyla polis arasında sert tartışmalar yaşandı.

1 saat boyunca belli aralıklarla hastaneye giren polis, aynı şeyi tekrarladı. Atılan gazlar hastanede bulunanları etkiledi. Hastanede kalan hastalar camlardan endişeli gözlerle polis saldırısını seyretti. Gazdan etkilenen işçiler, polise tepki gösterdi. Türk Metal Sendikası Üyesi özer Çuhadaroğlu: Böyle 1 Mayıs olmaz. Şuradan şuraya gelinceye bile kadar gözümüz yandı, hep ağladık. Biz işçiysek bayramımızı kutlamak istiyoruz, ağlamak değil. Yol İş İstanbul 1 nolu Şube Başkanı Erdem Arcan: işçi bayramının yasağı olmaz, işçiler 10 yıldır AKP hükümetinin yasaklarına karşı mücadele ediyor. Taşerona, esnek çalışmaya, ulusal istihdam stratejisine karşı çıkıyor. Bizsiz bu yollar, fabrikalar olmaz. Bu bayrama, bu manzara yakışmıyor.

Demokrasiyi, barışı konuştuğumuz bir dönemde böyle bir yasak, her şeyi alt üst ediyor. Harb-İş üyesi Meral: Bu güzel bir şey değil. Tazyikli su, biber gazı. Sonra herkes hastanelere gidiyor. EĞİTİM Sen üyesi Sevil Yurtseven: Bayramımızı zehir ettiler. Bir arada olmamızdan rahatsızlar. Çünkü bir araya dahi gelmemize izin verilmedi.

Şişli kolunda toplanan DİSK üyelerine polis müdahalesinden, gaz maskesini takmakta geciken polisler de nasibini aldı. Maskesini takamayan bir polis müdürü gazdan etkilenince korumalarıyla bir kafeye sığındı. Koruma polislerinin kafeye girer girmez ‘Müdüreme limon, müdürüme limon’ diye bağırması gülüşmelere neden oldu. 
Gaz bombası biten polislere polis araçlarıyla takviye yapıldı. Polisler her takviyede ‘mühimmat geldi mühimmat geldi’ diye bir birlerine seslendiler. istanbul polisine destek için Ankara, Sakarya ve Kahramanmaraş’tan Torna araçları getirildi.

Mecidiyeköy’de Taksim’e doğru giden tüm yollar, 05.00’ten itibaren kapatıldı. Mecidiyeköy ile Taksim arasına ulaşmak isteyen vatandaşlar polislerle tartıştı. Görüntü almak isteyen basın mensupları da gazdan etkilenenler arasındaydı. Gaz maskelerine rağmen, fenalaşanlar oldu. Polis gazetecilere de tazyikli su ve biber gazı sıktı. Yaralanan gazetecilere, sağlık ekipleri müdahale etti.

Ambulansların yaralanan ve gazdan etkilenenlere müdahale etmesine engel olundu. Sağlık emekçileri yaralılara müdahale ederken, uyarılara rağmen polis üzerlerine gaz bombası attı. Sağlık ekipleri de gaz maskesi kullanmak zorunda kaldı. işlerine gitmek isteyen vatandaşlara belli yerlerde kimlik kontrolü yapıldı  Ambulansların yaralanan ve gazdan etkilenenlere müdahale etmesine engel olundu. 

DİĞER HABERLER
FAZLA ÇALIŞMANIN İSPATI
FAZLA ÇALIŞMANIN İSPATI

Fazla çalışma ücreti, kanunun veya sözleşmelerin öngördüğü haftalık çalışma süresinin üzerindeki çalışmalar için ödenecek ücreti ifade etmektedir.

GELİR DAĞILIMINDA BOZULMA ZİRVEDE
GELİR DAĞILIMINDA BOZULMA ZİRVEDE

İktidarın neoliberal politikaları gelir dağılımı adaletsizliğinde ülkeyi Avrupa’nın zirvesine taşıdı. En zengin %1’lik kesim ülkedeki servetin %40’ına sahip oldu. Halkın %71’inin 10 bin dolardan az serveti bulunuyor.

MAZERETSİZ DEVAMSIZLIKTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ
MAZERETSİZ DEVAMSIZLIKTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi sürdürülürken, işçi tarafından yapılan devamsızlıkların geçerli bir mazerete dayanması gerekmektedir.

BEDELLİ ASKERLİK VE TAZMİNAT HAKKI
BEDELLİ ASKERLİK VE TAZMİNAT HAKKI

Bedelli askerlik ve tazminat hakkı.