ÇALIŞMAYIN YOKSULLAŞIRSINIZ!
TÜİK, işsizlik rakamlarını indire indire yüzde 8´e kadar getirdi. Ancak Türkiye´ye özgü garip bir durum var: Türkiye´de genel yoksulluk oram da arttıkça artıyor. Toplumun yüzde yirmisi gelirin yüzde 46´sını yutarken, en alttaki yüzde 20, yüzde 5.8´le yetiniyor.

Türkiye giderek daha fazla çelişkiler ülkesi haline geliyor. Hükümetin emrinde iyimserlik saçma kurumu olarak görev yapan Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) göre, işsizlik gerilemeye devam ediyor. TÜİK verilerine göre şubat ayından bu yana gerilemeye devam eden işsizlik oranı, haziran ayında yüzde 8’e kadar geriledi.
İşsizlik oranı mayıs ayında yüzde 8.2 olmuştu. Haziranda tarım dışı işsizlik yüzde 10.2, genç işsizlik oranı yüzde 15.7 oldu. TÜİK’e göre, haziran döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 676 bin kişi artarak 25 milyon 577 bin kişiye yükseldi.
Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 45 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı da 721 bin kişi arttı. Yoksulluk artıyor Ancak öte yandan, yine TÜİK’in 2010 yılına ilişkin, "Gelir ve Yaşam Koşullan Araştırmasına göre, nüfusun yüzde 16.1’i yoksulluk altında. Kentsel ve kırsal yerler için hesaplanan yoksulluk sınırlarına göre, kentsel yerlerde bu oran yüzde 13.9 iken, kırsal yerlerde yüzde 15.7 oldu.
Verilere göre; eşdeğer hane halkı kullanılabilir gelirlere göre oluşturulan yüzde 20’lik gruplarda, en yüksek gelire sahip son gruptakilerin, toplam gelirden aldığı pay yüzde 46.7 iken, en düşük gelire sahip ilk gruptakilerin toplam gelirden aldığı pay ise yüzde 5.8 oldu.
Doğru bir hesaplama mı? Şüphesiz bu veriler de ortalamalardan oluşuyor. Yani örneğin en zengin yüzde 20 içinde aslında çok büyük servetlere sahip bir kesim piramidin uç noktasında yer alıyor. Aynı şekilde en altta da açlıkla boğuşan dip yoksullar bulunuyor.
Verilere göre, İstanbul Bölgesi 14 bin 873 TL ile ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir geliri en yüksek olan bölge durumunda oldu. Bunu, 12 bin 924 TL ortalama gelir ile Ege Bölgesi izledi. En düşük ortalamaya sahip bölge ise 5 bin 418 TL ile güneydoğu illerinde oldu.
Kentsel ve kırsal yerler için hesaplanan yoksulluk sınırlarına göre, kentsel yerlerde bu oran yüzde 13.9 iken, kırsal yerlerde yüzde 15.7 oldu.