ÇALIŞMAYAN EMEKLİNİN HALİ PERİŞAN
Yapı Kredi Emeklilik’in yaptırdığı Yaşlılık Geçim Endeksi 2011’in sonuçlarına göre Türkiye’de yıllarca çalıştıktan sonra emekli olan her 10 kişiden dördü bir işte çalışarak ayakta kalıyor. Geri kalan ikisi de bir iş bulduğu anda çalışmak istiyor.

Yapı Kredi Emeklilik’in yaptırdığı Yaşlılık Geçim Endeksi 2011’in sonuçlarına göre Türkiye’de yıllarca çalıştıktan sonra emekli olan her 10 kişiden dördü bir işte çalışarak ayakta kalıyor. Geri kalan ikisi de bir iş bulduğu anda çalışmak istiyor.
Emeklilerin çoğunluğu eş dost yardımı ve benzeri ek gelirler olmadan ayakta kalabilecek durumda değil. 500 ila 1999 lira arasında gelire sahip olan emeklilerin geçinebilmek için ayda ortalama 2 bin 159 liraya ihtiyaçları bulunuyor.
Kuruluşunun 20. yılını kutlayan Yapı Kredi Emeklilik, ilk kez 2009’da yapılan Yaşlılık Geçim Endeksi’nin 2011 yılı sonuçlarını açıkladı. Buna göre Türkiye’de emeklilerin yüzde 41’i yeniden bir işte çalışmadan geçimini sürdürebilecek durumda değil. Emeklilerin çoğunluğu eş dost yardımı ve benzeri ek gelirler olmadan ayakta kalabilecek durumda değil. Tüm gelirleri de hesaba katıldığında emeklilerin yüzde 35’i ayda 500 ile 999 lira arasında gelire, yüzde 44’ü de 1000 lira ile 1999 lira arasında gelire sahip. Oysa emekliler, geçinebilmek için ayda ortalama 2 bin 159 TL’lik bir gelire ihtiyaçları olduğunu belirtiyor.
Yüz yüze görüşme yöntemi ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’nın da bulunduğu toplam 10 ilde 850 kişi ile yapılan araştırmadan çıkan diğer sonuçlar şöyle:
• Emeklilerin yüzde 44’ü hayatlarından memnun değil. Bunun en büyük nedeni maddi sıkıntılar.
• Emeklilerin yaklaşık yüzde 33’ü emekli olduktan sonra bir süre çalışmış ya da çalışmaya devam ediyor.
• Yüzde 20’si de bir iş bulmak için koşuşturuyor. Şu anda emekli erkeklerin yüzde 20’si, genelde de yüzde 16’sı iş arıyor.
• Türkiye’de 55 yaşını aşmış insanların yüzde 22’si herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı değil.
TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDEKİ? ÜÇ BÜYÜK?SORUN
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, Türkiye’nin önünde bekleyen üç önemli açığın ‘tasarruf’, ‘sosyal güvenlik’ ve ‘emeklilerin açığı’ olarak belirterek Bireysel Emeklilik Sistemi’nin bu sorunun çözümünde büyük önemi olduğunu vurguladı.
Türkölmez şunları söyledi:
“Ülkemizdeki tasarrufların GSMH’ye oranı 10 yıl önce yüzde 25 iken bugün bu oran yüzde 12’ye düştü. Sosyal güvenlik gelirlerinin giderleri karşılama oranı 10 yıl önce yüzde 60 iken bugün bu oran yüzde 55’e geriledi. Yaptığımız araştırmaya göre her 10 emekliden 4’ü çalışmak zorunda. Yani emekliler de durumlarından memnun değil. Bireysel Emeklilik Sistemi bu görüntünün olumluya dönüşmesinde görev alacak en önemli çözüm üreticisidir.”