ÇALIŞMA SÜRESİ ZATEN YÜKSEK
Türkiye´de bir işçi Norveçli işçinin 14.5, Avusturyalı işçinin 9.7 saat üzerinde çalışıyor

Türkiye gerek resmi-normal çalışma süreleri gerekse de mesai saatleri bakımından Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında açık ara önde bulunuyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’in mesai saatlerinin sabah saat 6-7’ye alınması ve cumartesi günü de çalışılması önerisi tartışma yaratırken Türkiye çalışma sürelerinde Avrupa ülkelerini geride bırakıyor.
Türkiye gerek resmi-normal çalışma süreleri gerekse de mesai saatleri bakımından Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında açık ara önde bulunuyor.
DİSK’in hazırladığı "Çalışma Süreleri Raporu"na göre, ortalama haftalık resmi çalışma süresi Fransa’da 35, ingiltere’de 37, Norveç-Hollanda’da 37.5, Almanya’da 37.6, İtalya’da 38, Bulgaristan’da 40, Yunanistan’da 40 iken Türkiye’de 45 saat. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ortalamasının 38.6 saat olduğuna dikkat çekilen araştırmada, Türkiye’deki işçilerin AB üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında ortalama 6.4 saat daha fazla resmi haftalık çalışma süresine sahip oldukları belirtildi.
Haftalık resmi çalışma süresi bakımından Türkiye’yi aralarında Etiyopya, Guatemala, Pakistan vb. ülkelerin bulunduğu 10 ülke geçerken Türkiye, Zimbabwe, Sri Lanka, Tanzanya ile 45 saatlik haftalık çalışma süresine sahip ülkeler liginde yer alıyor.
Fazla mesai yapıyoruz
Ortalama haftalık olağan çalışma süresi Norveç’te 39.2, Hollanda’da 40.8, Belçika’da 40.9, 99 dünya ülkesi üzerinden yapılan hesaplamaya göre, Türkiye 14 günlük asgari ücretli izin hakkı ile en düşük ücretli izin hakkının bulunduğu 35 ülke arasında bulunuyor.
Türkiye’deki işçiler, Angola, Fas, Güney Afrika, Kamboçya, Cezayir başta olmak üzere ülkelerin 4’te 3’ünden daha az ücretli izin hakkına sahip. Fransa’da 41, italya’da 41.1, Almanya’da 41.7, İngiltere’de 43, Yunanistan’da 43.7, Avusturya’da 44 iken, Türkiye’de ise 53.7 saati buluyor.
Araştırmada, Türkiye’nin fazla mesai sürelerinde de diğer ülkeleri geride bıraktığına dikkat çekildi. Araştırmada "İşçilerimiz AB-27 ortalamasının 3 katma yakın fazla mesai yapmaktadır" denildi.