Uzun süredir çalıştığım işyerinde iki defa kıdem tazminatıma sayılmak üzere toplu ödeme aldım, ikinci ödeme üç yıl önceydi. Herhangi bir girdi-çıktı yapılmadı. Önümüzdeki ay emeklilik hakkım dolunca ayrılmayı düşünüyorum. Kıdem tazminatım hesaplanırken yalnızca son 3 yıl mı dikkate alınır, yoksa önceki yıllar için de fark alabilir miyim?
Kıdem tazminatının ödenebileceği durumlar 1475 sayılı eski iş Kanununun 14. maddesinde sayılmaktadır. Siz "herhangi bir girdi-çıktı yapılmadan" kıdem tazminatına sayılmak ve sonuncusu üç yıl önce olmak üzere iki kez toplu ödeme aldığınızı belirtiyorsunuz.
Yargıtay kararlarında, iş sözleşmesi feshedilmeden kıdem tazminat adı altında yapılan ödemeler avans olarak değerlendirilmektedir.
Örneğin Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 4.10.2018 tarihli bir kararında şu değerlendirme yapılmaktadır: "İşçinin iş sözleşmesi feshedilmediği halde çeşitli nedenlerle kıdem tazminatı adı altında yapılan ödemler avans niteliğinde sayılmalıdır. İşçinin iş sözleşmesinin feshinde kıdem tazminatına hak kazanılması durumunda, işyeri ya da işyerlerinde geçen tüm hizmet sürelerine göre kıdem tazminatı hesaplanmalı, daha önce avans olarak ödenen miktar yasal faiziyle birlikte mahsup edilmelidir."
Buna göre, emekli olurken alacağınız kıdem tazminatı yalnızca son üç yıl için değil, işyerindeki toplam kıdeminiz için son ücretiniz üzerinden hesaplanmalıdır. Ancak, daha önce size kıdem tazminatı olarak yapılan ödemeler yasal faiziyle birlikte bu miktardan düşülecektir.