ÇALIŞANLARIN YÜZDE 8’İ SENDİKALI
Türkiye´de denildiği gibi çalışanlann yüzde 60´ının sendikalı olmadığını belirten Bakan Çelik, İşte bu gerçek rakamlara gelmek için Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı´nın çıkması gerekiyor dedi.
Türkiye’de denildiği gibi çalışanlann yüzde 60’ının sendikalı olmadığını belirten Bakan Çelik, "İşte bu gerçek rakamlara gelmek için Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı’nın çıkması gerekiyor" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye’de 3 milyon 200 bin sendikalı işçi yoktur, Türkiye’de 880 bin işçi vardır. Türkiye’de yüzde 60 çalışanlar sendikalı değildir. Türkiye’de yüzde 8,5’i sendikalıdır" dedi.
DOĞRULARI BİLMİYORLAR
AB’nin desteklediği "İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlüğü Bölge Laboratuvarlarının Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında, Demirtaş Organize Sanayi Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamlan Derneğinde düzenlenen bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bakan Çelik, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, sendikal mevzuatla ilgili sanayicilerin, yanlış, doğru olmayan bilgilerle çok rahatsız edildiğini söyledi. Bu konuda rakamlar veren Çelik, şöyle konuştu:
İŞTE GERÇEK RAKAMLAR
"Şunu ifade etmek istiyorum; sendikal mevzuatta yapmak istediğimiz bir şey var. Nedir biliyor musunuz? 3 milyon 200 bin sendikalı olmayan işçiyi bakanlığa, bakanlık kayıtlarına ve resmi kurumlara söyletmeye yıllardır devam ettiriyoruz. Bu doğru bir yaklaşım değil. Türkiye’de 3 milyon 200 bin sendikalı işçi yoktur, 880 bin işçi var. Türkiye’de yüzde 60 çalışanlar sendikalı değildir. Türkiye’de yüzde 8,5’i sendikalıdır. İşte bu gerçek rakamlara gelmek için Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısının çıkması gerekiyor."
Bazılarının ‘Bu sanal rakamlarla birbirimizi aldatalım’ dediğini belirten Bakan Çelik, "Devlet aldatır mı ya? Devletin yetkili bakanı çıkıp ‘yüzde 8,5’i yüzde 60’tır’ der mi" diye sorarak şöyle devam etti:
"Demeyeceğimizi söyledik, onun için ‘sosyal güvenlik verilerini esas alalım’ dedik, bu yasal düzenlemeyi yaptık, bu çerçevede de ülke barajlarını makul bir düzeye çekelim, iş kolu barajlarını dedik. iş yeri barajını hiç ellemedik. 50 artı 1, yani bir sendika iş konul barajını aşacak, Türkiye genelinde tekstil iş kolu diyelim, ondan sonra sizin iş yerinize gelecek, 50 artı 1, 500 kişi çalışıyorsa 251 kişiyi sendikasına kaydedecek ki bu sendika toplu sözleşme hakkını elde etsin. Bu bölümünü hiç anlatmadılar, farklı bir bakış açısıyla gürültü kopardılar, bunların doğru olmadığını ifade etmek istiyorum."