Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
06 Eylül 2014
CAHİLLİK NE GÜZEL ŞEY BE!

Geçenlerde bir arkadaşla sohbet ediyor ve kulaktan dolma bilgiyle ahkâm kesenleri çekiştiriyorduk. Cahillik ne güzel şey, be; her şeyi biliyorsun dedi.

CAHİLLİK NE GÜZEL ŞEY BE!
 Geçenlerde bir arkadaşla sohbet ediyor ve kulaktan dolma bilgiyle ahkâm kesenleri çekiştiriyorduk. "Cahillik ne güzel şey, be; her şeyi biliyorsun" dedi.
 Gerçekten de cahillik ne güzel şey; her şeyi biliyorsun. Cahil oldun mu, hele hele cahil olduğunun farkında olmadın mı, öğrenmek diye bir derdin, sıkıntın, çaban yok; çünkü sen her şeyi biliyorsun. Bu anlayış toplumun her kesiminde var. 
Benim 45 yıldır öğrenmeye çalıştığım çalışma yaşamında ise bu anlayış çok yaygın. Geçen gün, Memur-Sen’in belgelerinde "sendikacılık anlayışı" diye dile getirilen anlamsız ifadeleri yazmıştım. 
 
BİLMEYEN RAHAT KONUŞUR 
Eğer dünyada ve Türkiye’de sendikacılık hareketinin geçmişi ve bugünü konusunda ciddi bilginiz yoksa, "her şeyi bilirsiniz" ve kolayca konuşursunuz. Dilin kemiği yok. Halbuki öğrenmeye çalışan kişi için boğaz dokuz boğumdur; bir laf ederken, dokuz kere, hatta kırk kere düşünmek gerekir. Tabii eğer mahcup olma gibi bir derdiniz varsa; mahcup olma yeteneğinizi yitirmemişseniz. Mahcup olma derdinden kurtulmuşsanız, her şeyi bilmeye devam edersiniz. Bu anlayış solda da var. Bazı kişiler kendilerini "solcu" olarak nitelendirdiler ve tanımladılar mı, "vahiy yoluyla" her şeyi kısa sürede öğrendiklerini zannediyorlar; ve tabii ki "her şeyi biliyorlar." Benim uğraştığım alanda bu tavrı çok sık görüyorum. Örneğin, "ekonomik-demokratik mücadele"den söz eden birisine Türkiye’deki sendikaların en önemlilerini sorsanız, yanıt alamıyorsunuz. "Ekonomik-demokratik mücadele"nin temellerinden biri, haklan artırmaktır.
 
 HAKLARI BİLMEYEN NASIL ÖNCÜLÜK EDECEK?
 Haklan artırmak için önce hangi hakların olduğunu, bunların ne ölçüde kullanıldığını bileceksiniz. Yoksa gider işçilere akıl öğretmeye kalkarsanız, yüzünüze gülmeme nezaketini gösterseler bile, arkanızdan sizinle iyi dalga geçerler. İşin kötüsü, bu alanda en bilgisizler, en fazla akıl öğretmeye kalkanlardır. Bir keresinde "sosyalist" olduğunu belirten bir siyasal hareket, işçi haklarına ilişkin bir bildiri dağıtıyordu. Bildiride eleştirdiği kanun yürürlükten kalkmıştı. 
Bunun farkında bile değillerdi. Sıradan bir işçinin bildiği kadar bile işçi haklarından habersiz bir kişinin işçi sınıfına önderlik etme iddiasında olabilmesi sizlere komik gelmiyor mu? "Ayının kırk hikayesi vardır, kırkı da armut (veya ahlat) üzerine" denir.
 İşçinin kırk hikayesi de en geniş tanımıyla ekmeğe ilişkindir. İşçinin enerjisini bağımsız ve demokratik bir Türkiye ve sınıfsız ve sömürüşüz bir dünya doğrultusuna kanalize edeceksek, en geniş tanımıyla bu ekmek meselesini iyi bileceksiniz. İşçinin "ekmek meselesi" nedir? Ücretidir, meslek hastalıklarıdır, iş kazalarıdır, iş güvencesidir, kıdem tazminatıdır, işe iade davasıdır, yıllık iznidir, hastalandığında alacağı geçici işgöremezlik ödeneğidir, haftalık çalışma süresinin günlere dağılımıdır, fazla mesaisidir vb. Siz bunlan bilmeyeceksiniz, sonra da "ekonomik-demokratik mücadele" vereceksiniz, öyle mi? Komik olmayın! Bunları bilmeden işçi sınıfına önderlik edeceksiniz, öyle mi? 

Eğer öyle zannediyorsanız, hayal dünyasında yaşıyorsunuz demektir. İşçi sizi tefe koyar; farkına bile varmazsınız. Ekonomik-demokratik mücadele, her şeyden önce kağıt üzerindeki işçi haklarını ve kullanılabilen işçi haklarını sıradan işçiden ve hatta sendikacıdan çok daha iyi bilmekle başlar. Siz kendinize bir siyasi kimlik belirleyeceksiniz ve sonra vahiy yoluyla elde ettiğiniz bilgilerle işçilere akıl öğreteceksiniz, öyle mi? Ben bu anlayışa, "cahillik ne güzel şey, be; her şeyi biliyorsun" derim. 

DİĞER HABERLER
4 EVDEN BİRİNDE ET PİŞMİYOR
4 EVDEN BİRİNDE ET PİŞMİYOR

Ekonomik kriz, çocukların gıda, sağlık ve sosyal hayata erişimini kısıtladı. Aileler çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamadı, yemeye et, sebze alamadı. Evde oyuncağı, sokakta bisikleti bile olmayan çocuklar, tatili de ancak alabildikleri kitaplarda görebildi.

VATANDAŞ ABUR CUBURLA KARNINI DOYURUYOR
VATANDAŞ ABUR CUBURLA KARNINI DOYURUYOR

Peynirin yerini çikolata, beyaz etin yerini cips aldı.

GREV, ALICI FİRMALARA TAŞINDI
GREV, ALICI FİRMALARA TAŞINDI

İzmir’de üç ayrı fabrikada toplam 1700 tütün işçisi grevi, alıcı firmaların önüne taşıdı. Torbalı’da bulunan JTI ve Philip Morris önünde yapılan açıklamada, “Vazgeçmeyeceğiz” denildi.

DANONE TİKVEŞLİ’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
DANONE TİKVEŞLİ’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Danone Tikveşli arasında aralık ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.