BÜYÜK, ZENGİN VE İŞSİZ
Türkiye büyümede Avrupa lideri oldu, GSYİH hasılası rekor düzeye ulaşarak 1 trilyon lirayı aştı ancak işsizlik hâlâ yüzde 11’lerin üzerinde
Türkiye büyümede Avrupa lideri oldu, GSYİH hasılası rekor düzeye ulaşarak 1 trilyon lirayı aştı ancak işsizlik hâlâ yüzde 11’lerin üzerinde
TÜİK, 2010 yılı büyüme hızını yüzde 8.9, geçen yılın son çeyrek büyümesini de yüzde 9.2 olarak açıkladı. Milli gelir geçen yıl cari fiyatlarla 1 trilyon 105 milyar lira oldu. Ancak henüz istihdama yansımayan büyümenin, işsiz sayısını 5 milyon kişinin altına çekmesinde önemli bir rolü olmadı.
Ekonomi Servisi – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 8.9 büyüdüğünü açıkladı. TÜİK, üretim yöntemiyle hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) 2010 dördüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, büyüme hızı 2010’un son çeyreğinde yüzde 9.2 oldu. Üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH tahmininde, 2010’un dördüncü üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre gayri safi yurtiçi hasıla cari fiyatlarla 298 milyar 294 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.
Büyüme hızı, geçen yıl ise sabit fiyatlarla yüzde 8.9 oldu. Geçen yıl gayri safi yurtiçi hasıla cari fiyatlarla 1 trilyon 105 milyar 101 milyon liraya (735 milyar 828 milyon dolar) çıktı. 2010’da, kişi başına milli gelir ise 10 bin 79 dolar oldu.
Takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH, 2010 dördüncü üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.6’ arttı.
İç talebe dayalı büyüme 2004’ten beri yaşana en hızlı büyüme olurken ülkede işsizlik ve cari açık cephesinde henüz yeni bir şey yok. Cari açıkta yeni bir rekor yaşınırken işsizlikte de geçen yıl yüzde 2.1’lik düşüşe karşın hâlâ gerçek sayısı 5 milyonun üzerinde.
Betam: Büyüme iç taleple zive yaptı
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) “Stoklar erirken tüketim de arttı. Üçüncü çeyrekte azalmış alan ihracatın dördüncü çeyrekte yön değiştirerek artmış olması da büyümeyi hızlandırdı. Yıllık olarak baktığımızda büyümeye en büyük katkı yine iç talepten geldi” açıklamasını yaptı. Betam,
2011’de ekonomik büyümenin 2010’a göre çok daha küçük olacağını kaydetti. Açıklamalarda, GSYH’nin alt kalemlerini mevsim ve takvim etkisinden arındırarak yapılan analize göre hem dördüncü çeyrekte hem de yıllık bazda büyümeye en büyük katkının özel yatırım kaleminden geldiği belirtildi.
Küçük: Kırılganlıklara dikkat
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Türkiye’nin yüzde 8.9 büyümesinin önemli ancak bunun sürdürülebilir hale getirilmesinin daha da önemli olduğunu belirterek “Çünkü ekonomideki en önemli kriterlerden bir tanesi istikrarı sağlayabilmek” dedi.
Gerek imalat sanayii endeksleri, gerekse kapasite kullanım oranlarıyla bunu gözlemlediklerini ifade eden Çağlar, “Bankacılar olarak bize gelen kredi taleplerinden bunu görüyorduk” diye konuştu.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük: Büyüme rakamları son derece sevindirici. 2010’da büyümede, daha çok iç tüketimdeki canlanma etkili olmuş görünmektedir. Asıl olan, büyümenin 2011 ve sonrasında da, yine yüksek oranlarda ama çok daha sağlam bir zeminde mutlaka devam edebilmesidir. Bunun için, lokomotif konumundaki sanayimiz başta olmak üzere reel sektöre verilen destek artmalı ve kırılganlıklar dikkatle takip edilmelidir.
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: Sanayideki büyüme devam etmektedir. Ancak, sanayi üretiminin ulaştığı seviye beş yıl öncesinden çok farklı değildir. Son beş yıldır sanayimiz, sanayicilerin üstün çabasına ve verimlilikteki artışlara rağmen yerinde saymıştır.
Fitch büyüme tahminini aşağı çekti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, çeyrek yıl “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda, Ortadoğu’daki karışıklıklar sonucunda yükselen petrol fiyatlarının yanı sıra Japonya’daki deprem ve tsunaminin Japon ekonomisine etkisinin yansıması olarak bu yıl ve 2012 için büyüme tahmininin yüzde 3.8’den 3.2 olarak revize edildiği belirtildi. Ayrıca, küresel enflasyon tahminini de artırdı.
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi