Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, ülkemizde gıda güvenliği konusunun giderek kötüleşmekte olduğunu savundu. Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Atak, çeşitli gıda ürünlerinde yaşanan tağşişler, genetiği değiştirilmiş yemlerin gıdalara bulaşma riski, NBŞ gibi konulara ek olarak temel gıdalarda insafsız bir enflasyon süreci yaşandığını söyledi.
KÖPRÜ GERÇEĞİ
Tüketilen sebze ve meyvenin tarladaki fiyatı pazara geldiğinde üç, beş kat arttığını ve aynı durumun, et, ekmek ve sütte de yaşanmakta olduğunu anlatan Hasan Atak, şu bilgileri verdi: "Mutfaktaki yangın bacayı sarmıştır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yaklaşık dokuz aydır tüketici sağlığıyla oynayan firmaları açıklamamaktadır. Neleri yediğimizi, içtiğimizi bilemiyoruz. Gıdada hile ve tağşiş yapan firmaların açıklanmamış olması, hilekarları cesaretlendirerek haksız bir rekabete neden olmakta.
Elektrikte ‘hırsılama’yı, ‘kayıp-kaçağı’ biz ödüyoruz. Suda, doğalgazda, benzin fiyatlarında dünya şampiyonluğunu biz Türk tüketicileri olarak hiç kimseye kaptırmıyoruz. Değil geçmediğimiz; duymadığımız, görmediğimiz köprülerin bile geçiş ücretini biz ödüyoruz! Son olarak hazırlanan bir tebliği ile tüketicinin hak arama yolları da kısıtlanmaktadır. 1011 Tüketici Hakem Heyetinin sayısın 311′ e kadar indirilmesine olanak sağlayan çalışmalar son aşamasındadır."
VERGİ YÜKÜ AĞIR
Bugün Türkiye’de tüketici haklarının durumu ne diye bakıldığında öncelikle nimet ve külfet ölçeğinden hareket etmek gerektiğini kaydeden Atak, "Burada, önce yediğimiz ekmekten, içtiğimiz sudan, kullandığımız elektriğe kadar tükettiğimiz her şeyden KDV ÖTV İletişim Vergisi, TRT Payı vb. adlarla dolaylı vergiler ile 2018 bütçesine koyulan ve tüketiciye ödettirilecek Dolaylı Vergilerin toplam vergiler içerisindeki payı yüzde 68.10 olduğunu belirtmek gerekir" ifadelerini kullandı
‘GIDA SANAYİSİNİN YÜZDE 50’Sİ KAYIT DIŞI’
Öte yandan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, uzmanların araştırmalarına göre ülkemizdeki gıda sanayisinin yüzde 50’sinin kayıt dışı üretim yaptığını bildirdi. Özellikle gıda ürünlerinde yapılan hilekarlıkların vatandaşın damak tadını bozduğuna dikkat çeken Palandöken, "Sahte ile gerçeği ayırt edemeyen tüketiciler hileli gıdaların tadım benimsemeye ve gerçek tatları unutmaya başladı. Çocuklarımız köy tavuğunun, organik yumurtanın ve tereyağının tadını yadırgamaya başladı"diye konuştu.