AKP’nin yeni vergi teklifi tepki çekti. Türk-İş, teklifin emekçiler lehine değiştirilmesini, dolaylı vergilerin azaltılmasını talep etti. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, teklifin yurttaşlara ciddi yük getireceğine dikkat çekti. TÜSİAD da yeni getirilen vergilere tepki gösterdi.
AKP’li milletvekilleri tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan ve üç yeni vergi getirilmesini öngören yasa teklifi tepki çekti. Türk-İş teklifin emekçiler lehine iyileştirilmesini talep ederken, vergi uzmanı Ozan Bingöl, "Bu vergi teklifi vatandaşa ciddi bir yük getirecek" dedi. Teklife bir tepki de patron örgütü TÜSİAD’dan geldi.
TÜRK-İŞ YAZI GÖNDERDİ
Hazine ve MALİye Bakanlığı, siyasi partilerin grup başkanvekilleri ile Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’na bir yazı gönderen Türk-İş Konfederasyonu, vergi teklifinin emekçiler lehine iyileştirilmesini talep etti. Yazıda, Türkiye’de gelir vergisi mükelleflerinin büyük çoğunluğunun ücretlilerden oluştuğuna dikkat çekilerek, "Ücretli çalışanlar üzerinde hem doğrudan gelir ve kazanç üzerinden alınan hem de dolaylı olarak mal ve hizmet alımında yapılan harcamalardan kaynaklanan vergilerin yükü bulunuyor. Dar ve sabit gelirli geniş kesimlerin beklentisi, çağdaş ve adil bir vergi sisteminin oluşturulmasıdır. Tüm vergi kanunlarında öncelik ‘vergi adaleti’nin sağlanması olmalıdır" dendi.
‘DOLAYLI VERGİLER AZALTILSIN’
Yazıda şu ifadelere yer verildi: "İşçiler üzerindeki vergi baskısı, ücretliler lehine olan ayrım ilkesinden vazgeçilerek vergi tarifesinin teke indirilmesi ve çalışanların üçüncü dilimdeki gelir vergisi tarifesine uygulanan vergi oranının yüzde 20’den yüzde 27’ye yükseltilmesi nedeniyle artmıştır. Gelir vergisi tarifesi artışının enflasyonun altında belirlenmesi de bir diğer mağduriyet konusudur. Doğrudan ve dolaylı vergilerin en büyük ödeyicisi olan işçileri, işverenler ile aynı oranlarda vergilendirmek haksız ve adaletsiz bir uygulamadır. Ücretli çalışanın bir yandan enflasyon nedeniyle satın alma gücü gerilerken öte yandan artan vergi oranı nedeniyle net ücreti azalmaktadır."
Evli ve iki çocuklu bir asgari ücretlinin yılın ilk ayında 2116,84 TL olan net ücretinin, yılın son üç ayında 2.008,11 TL’ye gerilediğine dikkat çekilen yazıda, asgari ücretten alınan verginin kaldırılması, belirlenecek tutarın üzerinde bir gelir elde edilmesi sonrasında vergilendirmenin başlatılması istendi. Yazıda dolaylı verginin azaltılması gerektiği de vurgulanarak, "Türkiye’de vergi alanında yapılacak ‘reform’ ancak ücretliler aleyhine var olan bu adaletsiz yapının değiştirilmesiyle mümkün olacaktır" dendi.