BURSA’DA DEV FABRİKA SÜTAŞ’TA İŞÇİ KIYIMI
Bursa’da üretim yapan Türkiye’nin en büyük firmalarından olan SÜTAŞ’da sendikal örgütlenme kaynaklı birçok işten çıkarmanın yaşandığı iddia edildi.
Konuyla ilgili konuşan Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, ”Mücadelemiz evine ekmek götürebilmek, çocuğuna bir gelecek kurabilmek peşinde koşan işçinin mücadelesidir” derken, fabrika yetkilileri iddiaları kabul etmeyerek yaşanan durumun olağan işe giriş ve çıkış süreçleri olduğunu ifade etti.
Bursa’da üretim yapan Türkiye’nin en büyük firmalarından olan SÜTAŞ’da işçi kıyımı yaşanıyor.
İddiaya göre en son sendikaya üye oldukları gerekçesiyle 4 işçi işten tazminatsız olarak çıkartıldı. Bu işten çıkarmalarla birlikte son 2-3 ayda toplamda 61 kişinin sendikal örgütlenme nedeniyle işten çıkarıldığı öğrenildi.
Konuyla ilgili Bursa’da Bugüne açıklama yapan Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, ”Son 2-3 ay içinde 61 arkadaşımız sadece sendikaya üye olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldı. Sütaş’ın patronu aynı zamanda eski TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz hakkında bu tutumu nedeniyle TUSİAD tarafından bir yaptırım olacak mı merak ediyoruz. Mücadelemiz evine ekmek götürebilmek, çocuğuna bir gelecek kurabilmek peşinde koşan işçinin mücadelesidir. Vazgeçmeyeceğiz” dedi.
SÜTAŞ’TAN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili Bursa’da Bugün ‘ün ulaştığı fabrika yetkilisi ise, ”Biz 7 bin kişinin çalıştığı ve milyonlar TL ihracat yapan bir firmayız. Her firmada olduğu gibi işe giriş ve işten çıkışlar oluyor. Sendikanın takınmış olduğu tavrı son derece yanlış buluyor, iddiaları kabul etmiyoruz” dedi.
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
Tekgıda-İş Sendikası basın açıklaması şu şekilde;
Ülkemizde anayasal bir hak olan sendikaya üye olmanın önüne geçebilmek için işçilere baskı yapmayı, işçileri işten çıkartıp çalışan diğer işçileri korkutarak işçilerin birlik olmasını, sendikalaşmasını engellemenin neredeyse bir patron geleneği olduğu ülkemizde bu baskıların sembol bir ismi olmuş SÜTAŞ firması önünden sesleniyoruz.
Devletlerin yasalarını korumakla ve onu uygulamakla görevli olanlar hükümetlerdir. 2012 yılından bugüne kadar Tekgıda-İş Sendikası olarak örgütlenme çalışmaları yürüttüğümüz Sütaş firmasında 10 yıldır yüzlerce işçi sendika üyesi olduğu için işten çıkartıldı. Tekgıda-İş sendikası olarak işten çıkarılan üyelerimizin davalarını açtık onlara sahip çıktık Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri bu davaların hemen hemen tamamını kötü niyet tazminatı yani kamuoyunda bilinen adıyla sendikal tazminata karar vermiş olmasına rağmen patron işçilerin sendikal tazminatları da dahil alacaklarını ödeyerek ve sendikalaşmanın önüne geçmenin huzuruyla emek sömürüsüne devam etmiştir. 2012-2014-2017 örgütlenme çalışmalarında aynı olay olmuştur ve bugün 2022 yılında yine SÜTAŞ firması üyeliklerin arttığını fark edince Aksaray fabrikasında 26 Karacabey fabrikasında 15 İzmir fabrikasında 20 toplam 61 işçi arkadaşımızı işten çıkartmıştır. Tekgıda-İş Sendikası olarak üyelerimizin sendikal tazminat talepli işe iade davalarını açtık ve örgütlenmeye devam ediyoruz. Ancak artık bunun bir son bulmasını istiyoruz.
ÇALIŞMA BAKANI VEDAT BİLGİN’E…
Öncelikle Çalışma Bakanımıza seslenmek istiyoruz. Kürsülerde işçilere sendikalaşın diye seslenmekle olmuyor sayın Vedat Bilgin. Onların işleriyle, aşlarıyla tehdit edilmesini önlemeniz gerekiyor. 2014 yılında sendikal sebeplerle işçiler işten çıkartıldıktan ve bunu mahkemelerde ispatlamamıza rağmen o tarihten sonra SÜTAŞ firması İzmir’de, Bingöl’de devlet teşvikleriyle 2 tane daha fabrika açtı. Hükümet sanki sendikalaşma karşıtlığını teşvik eder gibi firmaya destek verdi. O destekleri de sendika üyesi olduğu için işinden, aşından edilen işçilerin vergileriyle yaptınız. Yarın seçim var diye yanlarına gideceğiniz işçileri bugün düşünmüyorsanız yarında hiç gelmeyin oy istemeye.
İŞÇİLERİN BULUNDUĞU ALANA DIŞKI DÖKÜLDÜ
Patronlar kulübü olarak anılan TÜSİAD yönetimine de seslenmek istiyoruz. 2014 yılında TÜSİAD Başkanlığı görevi yürütürken direnen işçilerin eylem alanına sıvılaştırılmış hayvan pisliği döken daha sonrada sanki TÜSİAD’ın zarar görmemesi için ama gerçekte sendikalaşmayla daha rahat mücadele edebilmek için Başkanlık görevinden istifa eden halen üyeniz pozisyonunda bulunan SÜTAŞ patronuyla ilgili bir yaptırımınız olacak mı? TÜSİAD 12 Kasım 2007 tarihinde BM Küresel İlkeler anlaşmasını imzalamış bir kurumdur. Küresel İlkeler anlaşmasının 10 ilkesi bulunmaktadır. Bu ilkeler İnsan Hakları, İşçi Hakları, Çevre ve Yolsuzlukla mücadele alanında kabul görmüş beyannamelerden alınmıştır. Üyeniz olan SÜTAŞ patronuna bu konuda bir yaptırım yapılmazsa TÜSİAD’ın kapısı da bizler için eylem alanı kapsamına girecektir.
Son olarak SÜTAŞ firmasına seslenmek istiyoruz. Sendikalı işyerlerinin batması gibi bir durum olmaz. Sendikalı işyerleri kurumsal yapılardır ve kurumsallaşma aşamalarını daha kolay atlatırlar. Sizleri yanlış bir şekilde yönlendiren ama fabrikalarda denetlenmeyen yapı sebebiyle istediği gibi at oynatan yerelde ki yöneticileriniz kendi yaptıklarını örtbas edebilmek için Tekgıda-İş Sendikasını hedef gösteriyorlar. Onların yaptıkları bizi bağlamaz şirketin iç işleyişidir. Biz daha öncede dediğimiz gibi patronun içeriye aldığı sendika lekesini sendikamıza sürdürmeyiz. Sizden tek talebimiz çalışanlarınızın anayasal haklarına saygı duyun. Onlara sendikaya üye olmayın diye baskı yapmayın. Artık bu mücadele eskisi gibi olmayacak. Bir taraftan yaptıklarınız eylemlerle kamuoyuyla paylaşılırken diğer taraftan örgütlenmeye devam edeceğiz. SÜTAŞ ürünlerini sendikalaşma tamamlanana kadar almayacağız. Mücadelemiz evine ekmek götürebilmek, çocuğuna bir gelecek kurabilmek peşinde koşan işçinin mücadelesidir. Tekgıda-İş Sendikası mücadelesinden vazgeçmeyecektir.