BU KEZ FİYATI SAĞLIĞI BOZACAK
Tuzu azaltılıp kepeği arttırılan ekmeğin gramajı düşeceği için tüketici daha küçük ekmeği pahalıya yemiş olacak.
Fazlası sağlığa zararlı olduğundan tuzu azaltılırken kepeği arttırılan ekmeğin gramajı da düşürülüyor. Ancak fiyat aynı kalacak. Fırıncılar bu durumu ‘Ekmeğe zam yok, fiyat aynı kalacak’ diye açıklarken tüketici gramajı daha düşük ekmeği aynı paraya, dolayısıyla pahalıya alacak. Şu anda yaygın olarak tüketilen ve kentlerde semte göre değişmekle beraber genellikle 85 kuruşa satılan 300 gramlık ekmek 250 grama düşse de fiyatı değişmeyecek.
Gramajı 300 gramdan 250 grama düşürülen ekmeğin fiyatı değişmeyecek. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmekte yeni düzenlemenin ardından ekmek fiyatında “kesinlikle olumsuz bir değişikliğin söz konusu olmadığını” bildirdi.
Balcı, düzenlediği basın toplantısında, Türk Gıda Kodeksi ekmek ve ekmek çeşitleri tebliğinin önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Tebliğle ekmekte tuz oranının azaltıldığını, kepek oranının ise arttırıldığını bildiren Balcı, yine aynı düzenleme doğrultusunda gramajın da 300 gramdan 250 grama gerilediğini ifade etti.
Balcı ekmek fiyatına da değinirken kesinlikle ekmek fiyatında olumsuz bir değişikliğin söz konusu olmadığını söyledi.
Balcı, “Ekmeğin kilogram fiyatının ülke genelinde uygulanan 2 lira 85 kuruşun üzerinde olması söz konusu değil. Gramın düşmesiyle birlikte fiyat da ona göre düşmüş olacak” derken şu anda yaygın olarak tüketilen ve semte göre değişmekle beraber genellikle 85 kuruşa satılan 300 gramlık ekmek 250 grama düşse de fiyatı değişmeyecek.
Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, ülke genelindeki 2 lira 85 kuruş olan kilogram fiyatına göre ayarlama yapacaklarını öne sürdü. Geniş halk kitlelerince tüketilen ekmeğin İstanbul ve Ankara’da 300 gramlık somun halinde satılan çeşidi çoğunlukla 85 kuruşa satılıyor. Bazı semtlerde ise 70, 80 kuruşa alıcı buluyor.