BOZULMA SÜRECEK, İŞSİZLİK ARTACAK
İşsizlik rakamları yıllık bazda düşse de aylık bazda yükseliş eğilimine girdi. Mevsimsel etkiden arındırılmış işsizlik, temmuzda yüzde 9.1´e yükseldi. İşsiz sayısı 97 bin arttı. İşsizlikteki bozulmanın temmuzda görüldüğünü belirten ekonomistler, önümüzdeki aylarda artışın devam etmesini bekliyor.

İşsizlik rakamları yıllık bazda düşse de aylık bazda yükseliş eğilimine girdi. Mevsimsel etkiden arındırılmış işsizlik, temmuzda yüzde 9.1’e yükseldi. İşsiz sayısı 97 bin arttı. İşsizlikteki bozulmanın temmuzda görüldüğünü belirten ekonomistler, önümüzdeki aylarda artışın devam etmesini bekliyor.
İşsizlik oranı Temmuz 2012 döneminde hizmet sektöründe istihdam artışıyla geçen yılın aynı dönemine göre 0.7 puan düşüşle yüzde 8.4’e geriledi, ancak ekonomik aktivitedeki yavaşlama nedeniyle haziran dönemine göre 0.4 puanlık artış kaydetti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hanehalkı İşgücü İstatistikleri Temmuz 2012 (Haziran, Temmuz, Ağustos) verilerini açıkladı. Mevsimsel etkiden arındırılmış işsizlik geçen aya göre yüzde 0.2 artışla yüzde 9.1 ‘e yükseldi. İşsiz sayısı bir önceki aya göre 97 bin arttı. Geçen yılın aynı ayı ile karşılaştırdığında ise işgücüne katılım oranındaki düşüş, 216 bin işsizi sakladı. Temmuz döneminde mevsim etkilerinden anndınlmış işsiz sayısında ise 48 bin kişilik artış yaşandı.
İnşaat da yetmedi
Temmuzda mevcut işsizlerin yüzde 19.8’ini oluşturan 459 bin kişi işsiz kaldı. Tarım dışı işsizlik oranı temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre 1.1 puan azalışla yüzde 11.8’den yüzde 10.7’ye geriledi. Kentsel yerlerde tarım dışı işsizlik oranı 1.2 puan azalışla yüzde 10.8, kırsal yerlerde 0.4 puan azalışla yüzde 10.4 düzeyinde gerçekleşti.
Genç nüfusta işsizlik oranı 2012 temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 2 puan azalışla yüzde 16.3 düzeyinde gerçekleşti. Haziranda yüzde 8 ile 2005’ten itibaren açıklanan yeni veri setinin en düşüğüne gerileyen işsizlik oranında bozulmanın temmuzda ilk işaretlerinin görüldüğünü belirten ekonomistler, önümüzdeki aylarda artışın devam etmesini bekliyor.
BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, "İşgücü piyasasındaki iyileşmenin temmuzda bittiğini görüyoruz. Aslında haziran kıyasla manşet işsizlikte temmuzda bir düşüş olması gerekirdi ancak tepe noktasındaki turizm, inşaat ve hasat dönemine karşın artış görüldü" dedi.
Türkiye Devrime İşçi Sendikalan Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallannı kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde işsizlik oranının yüzde 8.4 değil, yüzde 14.21, işsiz sayısının da 2 milyon 373 bin değil, 4 milyon 223 bine çıktığını açıkladı. DİSK-AR gizli işsiz olarak görülen eksik istihdam da ilave edildiğinde işsizlik oranının yüzde 16.6 düzeyinde bulunduğunu ifade etti.
CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, yaz aylarında inşaat ve turizm sektörlerinin devreye girmesiyle işsizlik verilerinde geçici olarak düşme görüldüğünü, verilerin yanıltıcı ve gerçek işsizliğin daha yüksek rakamlarda olduğunu söyledi. Güneş, önümüzdeki aylarda işsizliğin sürekli arttığına dair verilerin geleceğini aktardı.