BORÇLANIP TÜKETİYORUZ
İş Yatırım’a göre iç talepte yavaşlama olsa da harcamalar, finansal istikrarı tehlikeye soktu.

Rapora göre iç tasarruflar, yatırım ihtiyacına kıyasla düşük kalıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin büyümek için dış tasarruflara ihtiyacı var. Bu açıdan küresel likiditenin önümüzdeki dönemde eğilimi ve Türkiye’nin bu pastadan aldığı pay, büyüme açısından büyük
önem taşıyor.
Ekonomi Servisi – İş Yatırım’ın “2012-2 Yarı Yatırım Stratejisi: Senaryolar, Öngörüler ve Öneriler” raporuna göre son dönemde yavaşlama olsa da borçlanarak tüketme iştahı finansal istikrarı tehlikeye sokuyor. Türkiye’de iç tasarruflar, yatırım ihtiyacına kıyasla düşük ve büyüme için dış kaynak akışı şart.
İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, Araştırma Müdürü Bülent Şengönül, Kıdemli Ekonomist Burcu Ünüvar ve Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdür Yardımcısı Şant Manukyan’ın sunduğu rapora göre Türkiye yabancı sermayeyi çekebildiği ölçüde büyüyebiliyor ve küresel likiditenin önümüzdeki dönemde eğilimi ve Türkiye’den aldığı pay, bu açıdan büyük önem taşıyor.
Önlemler işe yaradı
Kıdemli Ekonomist Burcu Ünüvar, “Merkez Bankası’nın önlemleri son derece başarılı oldu ve iç talepte bir yavaşlama var. Ama yine de Türkiye’nin GSYİH’nin yüzde 8-10’u kadar kaynağa ihtiyacı var. Tasarruflar az, yetersiz. Dolayısıyla ne kadar sermaye gelirse büyüme o kadar olur” dedi. Ünüvar, yaptığı sunumda, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:
g Hanehalkı harcaması borçlanma ile destekleniyor. Kriz sonrası kuvvetli bankacılık sektörünün, kredileri büyütmede son derece istekli olması, genç nüfusun da kredi kullanarak harcamada istekli olmaları iç talebi güçlü kıldı.
g Ancak iç talebin genişleme hızının dış talebi geçmesi, cari açığı genişleten bir faktör. Bu nedenle talep bileşenleri arasındaki makasın açılması, Merkez Bankası’nı, finansal istikrarı hedefleri arasına eklemeye zorladı.
g Artan cari açık ve finansal istikrarsızlık, riski konusundaki endişelerin çözümü, talep bileşenleri arasındaki dengelemeyi sağlamakta arandı. Büyüme bileşenleri arasındaki denge iç talepteki kontrollü yavaşlama ve ihracatın büyümeye katkısının artması ile gerçekleşiyor. Pazarı çeşitlendirme çok işe yaradı.
Risk algısında iyileşme
İş Yatırım, risk algısında iyileşme ve enflasyonda kısmi düzelme ile birlikte Merkez Bankası’nın (TCMB) ikinci yarıda parasal gevşemeye gideceği beklentisiyle 12 aylık İMKB 100 endeksi hedefini 71.000 puan olarak açıkladı. İMKB 100 endeksi TL bazında yılbaşından bu yana yüzde 20.84 yükseliş kaydetti. İş Yatırım’ın diğer bazı öngörüleri şöyle:
g Küresel büyümenin yavaşladığı, emtia fiyatlarının gerilediği, enflasyon riskinin azaldığı mevcut konjonktürde Türkiye, dünya piyasalarına göre daha iyi performans gösterecek.
g Hisse senedi stratejisine yönelik risklerin başında, Avrupa’da krizin daha da kötüleşmesi, global yavaşlama. Bunun ihracat ve finansman yolu ile büyüme üzerinde baskıyı artırması var.