Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
10 Eylül 2023
BİZ DÜNYADA DEĞİL MİYİZ?

Çarşı-pazardaki etiketler dünyadan negatif ayrışmaya devam ediyor. Küresel gıda fiyatları pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı krizi geride bıraktı.

BİZ DÜNYADA DEĞİL MİYİZ?

Dünyada fiyatlar yüzde 11.8 geriledi, Türkiye’de ise yüzde 73.6 artış gösterdi. Aradaki makas Türkiye’nin kendine özgü sorunları olduğunu ortaya koydu.

ETİKETLERDEKİ ARTIŞ MART 2021 SEVİYESİNDE

Gıda fiyatları; Kovid-19 pandemisi, Rusya-Ukrayna savaşı ve iklim krizi gibi küresel sorunlara karşın düşüş eğilimini sürdürdü. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Küresel Gıda Fiyat Endeksi, yüzde 2.1 puan düşerek 121.4’e geriledi. Bu, son iki yılın en düşük verisi olarak kayıtlara geçti. Dünyada gıda fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.8 düştü. Türkiye’de ise gıda enflasyonu cep yakmaya devam etti.

‘ENFLASYONU REKABET ORTAMI DÜŞÜRÜR’

Türkiye’de gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 73.6 oldu. Ağustosta süt ortalama yüzde 12, yoğurt yüzde 14, peynir yüzde 26 zamlandı. TESK Başkanı Palandöken “Eskisi gibi aynı mesleği 70 yıl devam ettirmek mümkün değil. Artık semtimizde bakkal, manav, kasap görmek mümkün olmuyor. Fiyatlar yükselince piyasada rekabet edecek insan sayısı azalıyor. Enflasyonun önüne geçecek şey rekabet ortamının oluşması” dedi.

GIDA FAO’DA DÜŞÜYOR TÜRKİYE’DE ARTIYOR

Küresel gıda fiyatları artık pandemi ve Rusya-Ukrayna çekişmesini geride bırakırken artık kriz neredeyse bitti gibi. Bu süreçte Türkiye’de artan enflasyonun nedeni olarak gösterilen küresel gıda fiyatlarının artık düşüş serisine girmesi, bize yansımadı. Ağustos ayında FAO, küresel gıda fiyatlarının, bitkisel yağlar, et, tahıl ve süt ürünlerindeki düşüşün etkisiyle Mart 2021’den beri en düşük seviyesine indiğini duyurdu. TÜİK ise aynı dönemde gıda fiyatlarının yüzde 8,4 arttığını paylaştı.

Türkiye’de yüksek kur, yüksek enflasyon dönemiyle birlikte, geçim güçlüğü gittikçe artmaya başladı. Uzun bir süredir gıda fiyatlarındaki yüksek seyre tahıl krizi de eklenince fiyatlar patlamaya başladı. Aynı dönemde küresel gıda fiyatlarında da artışlar görülürken, dünyada kriz hafifledikçe etiketler gerilemeye başladı. Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) da küresel gıda fiyatlarının düştüğünü duyurdu. FAO, küresel gıda fiyatlarının, bitkisel yağlar, et, tahıl ve süt ürünlerindeki düşüşün etkisiyle ağustosta Mart 2021’den beri en düşük seviyesine indiğini duyurdu. FAO’dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,2 düşerek 121,4 puan oldu. Endeks, Mart 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Türkiye’de ise tablo tam tersi hareket ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ağustos ayına ilişkin açıkladığı verilere göre, gıda enflasyonu aylık yüzde 8,48 yıllık ise yüzde 72,86 yükseliş kaydetti. Türkiye’de gıda fiyatları Ağustos 2020’den bu yana 36 aydır aralıksız artıyor. TÜRK-İŞ’in çalışanların geçim koşullarını ortaya koyduğu Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması ’da Ağustos 2023 sonuçlarını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, ağustos ayında süt fiyatlarında ortalama yüzde 12, yoğurtta yüzde 14, peynir fiyatlarında ise yüzde 26 artış görüldü. Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) ithal eti düşük fiyattan piyasaya vermesiyle dana kıyma 190 lira, kuşbaşı 210 liradan satılmaya başlanmıştı. Bu ürünler sırasıyla bu ay 269 lira ve 289 liradan satıldı. Bir ay içinde pirinç, bulgur ve un yüzde 3’er, irmik ve makarna hafif seviyede zamlandı. Bir ay içinde zeytinyağında yüzde 24, tereyağında yüzde 22, margarinde yüzde 8, ayçiçek yağında yüzde 5 fiyat artışı yaşandı.

AÇLIK SINIRI 40 BİN LİRA

FAO, dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı Hindistan’ın bazı yurt dışı tahıl satışlarını yasaklamasının ardından küresel pirinç fiyatlarının ağustosta 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu. Küresel gıda fiyatlarının ağustosta hafiflemesine karşın, pirinç fiyatlarının önceki aya göre yüzde 9,8 arttığını bildiren FAO, bu durumun “Hindistan’ın Indica beyaz pirinç ihracatına getirdiği yasağın ardından ticari aksaklıkları yansıttığını” vurguladı. Şeker endeksi ağustos ayında aylık bazda yüzde 1,3 artarak El Nino hava koşullarının küresel üretim üzerindeki etkisine dair endişelerin desteğiyle bir önceki yılın yüzde 34 üzerine çıktı. TÜRK-İŞ, ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarına göre; bu ay 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı, 12 bin 198 lira olarak hesaplandı. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 39 bin 733 lira oldu. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 15 bin 813 liraya yükseldi.

‘ENFLASYONUN ÖNÜNE ANCAK REKABET GEÇER’

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Orta Vadeli Program’ın (OVP) en önemli ayaklarından birinin temel gıda ürünlerindeki fiyatların, enflasyonun üzerinde artmasını engellemek olduğunu bildirdi. Palandöken, şunları kaydetti: “Enflasyonun önüne geçecek şey, rekabet ortamının oluşmasıdır. Günümüz koşullarında eskisi gibi aynı mesleği 70 yıl devam ettirmek mümkün değil. Artık semtimizde bakkal, manav, kasap görmek mümkün olmuyor. Çünkü zincirler onların çalışma alanlarına girip kendi istedikleri fiyatı ve ambalajı dikte ederek satış yapıyor. Bir zincirde farklı fiyat, diğerinde farklı fiyat olmak üzere, zaman içerisinde bu, temel gıdada, zaman içerisinde ise zorunlu tüketim ürünlerinde oluyor.”

FAO ENDEKSİ DE DÜŞÜŞ KAYDETTİ

FAO Gıda Fiyat Endeksi Ağustos 2023’te geriledi. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Mart 2022’deki rekor seviyesinden yaklaşık yüzde 24 gerileyen endeks, savaşla birlikte 159,7 puana ulaşarak rekor kırmıştı. Bu arada, yüzde 123,9 puan olarak açıklanan temmuz ayı FAO Gıda Fiyat Endeksi verisi de 124 puan olarak revize edildi. FAO, dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı Hindistan’ın bazı yurt dışı tahıl satışlarını yasaklamasının ardından küresel pirinç fiyatlarının ağustosta 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu. Küresel gıda fiyatlarının ağustosta hafiflemesine karşın, pirinç fiyatlarının önceki aya göre yüzde 9,8 arttığını bildiren FAO, bu durumun “Hindistan’ın Indica beyaz pirinç ihracatına getirdiği yasağın ardından ticari aksaklıkları yansıttığını” vurguladı. Dünyada gıda fiyatları düşerken, Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve artan kurlardan dolayı artmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ağustos ayına ilişkin açıkladığı verilere göre gıda enflasyonu aylık yüzde 8,48 yıllık ise yüzde 72,86 yükseliş kaydetti.

ET FİYATLARINDA SERT HAREKET

FAO Et Fiyat Endeksi de ağustos ayında yüzde 3.0 oranında azalış gösterdi. Dünya küçükbaş hayvan fiyatları, özellikle Avustralya’dan gelen ihracat arzındaki artış ve Çin’den gelen zayıf taleple desteklenerek en fazla düşüşü kaydetti. Güçlü arz domuz, kümes hayvanları ve büyükbaş et fiyatlarında da aşağı doğru bir hareketi beraberinde getirdi. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Okyanusya’dan bol miktarda tedarik edilen tam yağlı süt tozu için oluşan uluslararası fiyatlandırmaların öncülüğünde, bir önceki aya göre yüzde 4.0 oranında geriledi. Uluslararası tereyağı ve peynir fiyatları ise, Avrupa’daki yaz tatilinin piyasalarda yarattığı durgunluğa bağlı olarak düştü. Et ve süt ürünleri fiyatı dünyada düşerken Türkiye’de artışa geçti. TÜRK-İŞ, ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasında ağustos ayında süt ortalama yüzde 12, yoğurt yüzde 14, peynir yüzde 26 zamlandı. Market markalı süt fiyatları 21,5 TL/L, peynir 117,5 TL/kilo seviyesine geldi. Dana etinin fiyatında sınırlı bir düşüş gözlemlendi. Dana kıyma ortalama 303, kuşbaşı ortalama 340 TL’den reyonlardaki yerini aldı. Bir ayda balık (kültür) ve nohut yüzde 4, tavuk yüzde 7, yağlı tohumlar (kuru yemiş) ve yeşil mercimek yüzde 10, kırmızı mercimek ve yumurta yüzde 11 oranında zamlandı. Tavuk yumurtasının tanesi 3,60 TL’nin üzerine çıktı. TÜRK-İŞ paylaşımında ise Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) ithal eti düşük fiyattan piyasaya vermesiyle dana kıyma 190 lira, kuşbaşı 210 liradan satılmaya başlanmıştı. Bu ürünler sırasıyla bu ay 269 lira ve 289 liradan satıldı.

KAYNAK Karar
DİĞER HABERLER
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Barry Callebaut Türkiye arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

İŞÇİ SINIFLARI ENTERNASYONALİST DEĞİL, MİLLİYETÇİDİR
İŞÇİ SINIFLARI ENTERNASYONALİST DEĞİL, MİLLİYETÇİDİR

1 Mayıs, “işçi sınıflarının uluslararası düzeyde birlik, dayanışma ve mücadele günü”dür.

DAR GELİRLİYE DIŞARIDA YEMEĞE ÇIKMAK HAYAL!
DAR GELİRLİYE DIŞARIDA YEMEĞE ÇIKMAK HAYAL!

Ekonomik kriz nedeniyle dışarıda yemek yemek günden güne zorlaşıyor. Buna rağmen vatandaş diğer ihtiyaçlarından kısarak gittiği mekanlarda gelen faturalara isyan ediyor.

ASGARİ ÜCRET İÇİN ÜÇ AYDA BİR ARTIRILSIN TEKLİFİ SUNULDU
ASGARİ ÜCRET İÇİN ÜÇ AYDA BİR ARTIRILSIN TEKLİFİ SUNULDU

CHP Grup Başkanvekilleri, asgari ücretin her üç ayda bir enflasyon oranındaki artış doğrultusunda otomatik olarak artırılmasını öngören bir yasa teklifi hazırladı.