Sistem sık sık kesintiye uğruyor. Uzun hasta kuyrukları oluşuyor. Bazı özel hastaneler, hastalardan ücretin tamamını alıyor. SGK´nın ödemesi gereken miktar, gün içinde sistem çalışmaya başlayınca geriye gelen hastalara iade ediliyor
Sistem sık sık kesintiye uğruyor. Uzun hasta kuyrukları oluşuyor. Bazı özel hastaneler, hastalardan ücretin tamamını alıyor. SGK’nın ödemesi gereken miktar, gün içinde sistem çalışmaya başlayınca geriye gelen hastalara iade ediliyor
SGK tarafından zorunlu hale getirilen avuç içi tarama yöntemiyle işleyen biyometrik kimlik doğrulama sistemi, daha 1 ayını bile doldurmadan sorunlara yol açtı. Sık sık bağlantı kurulamadığı için tıkanan sistem uzun kuyruklara neden oldu. Kuyrukları önleyebilmek ve hastalara hizmet verebilmek isteyen hastaneler ise hastalardan muayene parası alarak hizmet vermeye başladı. Gün içinde sistemin tekrar çalışması halinde hastaneye gelmeleri istenen hastaların avuç izleri alınarak paraları iade edildi. En ucuz tahlil ücreti 25 lira, ücretler bin liraya kadar çıkıyor. Cebinde parası olmayan vatandaş ise tedavisini yaptıramıyor.
‘350 TL ödedim’
Sevgi Taşar, Gaziosmanpaşa’daki özel bir hastanede yaşadıklarını şöyle anlattı: "Hafta başında rutin testlerimi yaptırmak için SGK anlaşmalı özel bir hastaneye gittim. Biyometrik sistemin arızalı olduğunu, testlerin ücretini ödemek zorunda olduğumu aksi takdirde işlem yapamayacaklarını söylediler. Testleri o gün yaptırmak zorundaydım ve zamanım da yoktu. Karaciğer enzim testleri, kolesterol ve tiroid testlerine toplamda 350 TL ödedim. 55 yaşındayım böyle şaçma sapan bir uygulama görmedim."
İstanbul Okmeydanı’nda özel bir hastanenin yöneticisi "İnsanlar alışkın değil, bir de üstüne sık sık sistem tıkanıyor. Henüz aylık bilanço çıkmadı ve değerlendiremedik fakat olumsuz etkilendiğimiz açık. Hastane sabah saatlerinde kalabalık oluyor. Özel muayeneyi kabul eden hastalardan alınan parayı sistem çalıştığında iade ediyoruz" diye konuştu.
‘İş yükümüz arttı’
Hasta kayıt biriminde çalışan B.M, de sistemin özellikle de sabah saatlerinde arızalandığını belirtterek, "İş yükümüz iki kat arttı. Avuç izi okuyucu yerine kimlik taranabilirdi, işimiz daha kolay olurdu. Sistem çoğu zaman çalışmıyor. Büyük hastaneler bir şekilde hallediyor. Olan küçük hastanelere oldu.Hastalar da şikayetçi sistem çalışmadığında özel muayeneyi kabul eden hastalardan sigortanın karşıladığı ücreti de alıyoruz. Daha sonra gün içinde sistem çalıştığı zaman geliyorlar sistemden geçirip paralarını iade ediyoruz" dedi.
Sistem amacına ulaşmadı
SGK’nın biyometrik sistemin gerekçesi olarak sunduğu başkasının yerine muayene olmayı önlemenin de amacına ulaşmadığı ortaya çıktı. İsmini vermek istemeyen hasta kabul çalışanı önceki gün gerçekleşen olayı şöyle anlattı: "Geçen gün 18 yaşındaki oğlunun sigortası olmadığı için bir baba gelip kendisinin muayene olacağını söyleyerek parmak izini verdi. İçeri girdiğinde ise oğlunu muayene ettirmiş. Durum sonradan ortaya çıktı."