Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
21 Nisan 2012
BİRLİK GÜNÜNDE BÖLMEYİN

Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayısta konfederasyonların ayrı kutlama kararlarına sendikacılar ve işçilerden tepki geldi. İşçiler, birlik gününde bölünme olmamasını istedi.

BİRLİK GÜNÜNDE BÖLMEYİN

Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayısta konfederasyonların ayrı kutlama kararlarına sendikacılar ve işçilerden tepki geldi. İşçiler, birlik gününde bölünme olmamasını istedi.

SGBP TAKSİM’DE
SENDİKAL Güç Birliği Platformu, tüm işçi ve emekçileri 1 Mayısta alanlara davet etti. SGBP açıklamasında, "Bizler onaylamadığımız politikalara karşı çıkıyor ve işçi sıırıfının ortak sesiyle Taksim 1 Mayıs alanında bunu haykırmak istiyoruz. Sınıf dostları ve sınıf büeşenlerimizle” dedi.

ORTAK OLMALI
BELEDİYE-İŞ 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, "1 Mayıs Türkiye’nin her yerinde ortak kutlanacaktır" dedi. Tez Koop-Iş 5 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca, "Hükümetin 1 Mayısı devlet törenine dönüştürme girişimlerinin olduğu bir zamanda Türk-İş bu yanlıştan dönmelidir. Tüm emek güçleri ile birleşmelidir" dedi.

ANKARA’da Türk-İş bünyesindeki sendikalara bağlı 11 şube, 1 Mayıs’ta KESK, DİSK ve diğer demokratik kitle örgütleriyle birlikte Sıhhiye Meydanında olacaklarını açıkladılar. Şubelerden yapılan ortak açıklamada, işçi sınıfının mücadele ve taleplerinin ülke ve dünya sorunlarından ayrı düşünülemeyeceği belirtilerek, saldırıların arttığı bir dönemde konfederasyonların ayrı tutum almaları eleştirildi.

Şubeler, konfederasyonlarının Hak-İş ve Memur-Sen’in Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda yapılacak kutlamayı ortak kutlama adresi gibi göstermesine de tepki gösterdiler. Petrol-İş, Hava-İş, Basın-İş, TÜMTİS ve TGS Ankara Şubeleriyle, Belediye-İş EGO Şubesi, TezKoop-İş 1 Nolu, 2 Nolu ye 4 Nolu Şubeler, Tek Gıda-İş 1 Nolu ve 2 Nolu Şube dün ortak bir açıklama yaptılar.

Açıklamada, konfederasyonların 1 Mayıs kutlamalarını ortaklaştıramaması eleştirildi. Kıdem tazminatının gaspına yönelik hazırlıkların yapıldığı, eğitimin ticarileştirildiği, iş cinayetlerinin arttığı, kuralsız çalışmanın yaygınlaştırıldığı, Ortadoğu’da emperyalist savaş hazırlıklarının yapıldığı bir süreçten geçildiğine dikkat çekilen açıklamada, işçi sınıfının talepleri ve mücadelesinin ülke ve dünya sorunlarından soyutlanamayacağı vurgulandı.

TÜRK-İŞ’E ELEŞTİRİ
Açıklamada, Türk-İş yönetiminin Hak-İş ve Memur-Sen’le birlikte davranması şu sözlerle eleştirildi:

"Aşağıdan yukarıya karar mekanizmaları işletilmeden, Türk-İş ve bağlı sendikalarının birlik, dayanışma ve örgüt içi demokrasi ilkesiyle kurduğu yarım asırlık karar alma geleneğini hiçe sayarak, işçi sınıfınan maruz kaldığı en ağır saldırılar karşısında susan, hatta hükümet ve sermaye saldırlarına ortak olan yandaş, işbirlikçi yapı ve oluşumlarla 1 Mayıs kutlamamızı kimse bizden bekleyemez, dayatamaz."

"Ağır bedeller ödediğimiz yüz yıllık sınıflar mücadelesinin en önemli kazanımlarından biri olan 1 Mayıs İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü bugüne kadar olduğu gibi bu yıl da emeğin ve mücadelenin tarafları ile birlikte üyelerimiz, mücadele geleneğimiz, dostlarımız ve tüm coşkumuzla Sıhhiye Meydanı’nda olacağız. Bizler Sıhhiye Meydanı’nda işçi sınıfının gerçek taleplerini haykıracağız".

Güçlü 1 Mayıs umudu arttı
TÜRK-İŞ, Kamu-Sen, Memur-Sen ve Hak-İş Ege Bölge Temsilcilerinin dün Türk-İş’te yapılacağını duyurduğu ortak basın toplantısı yapılmadı. Basın toplantısının yapılacağı saatlerde konfederasyon temsilcilerinin kendi aralarında yaptığı değerlendirme toplantısından ortaklaşma çıkmadı.

Hak-İş Temsilcileri toplantıya katılmazken, Kamu-Sen Ankara’da merkezi olarak kutlayacağını ifade etti. Türk-İş’e bağlı sendikaların şube başkanları, işçi hareketi olarak bir bölünme yaşanmadan, 1 Mayısı Gündoğdu’da ortak kutlamak istediklerini belirtti.

Türk-İş Ege Bölge Temsilciliği, dün basma gönderdiği faksta, Türk İş, Hak-İş, Kamu-Sen, Memur-Sen olarak Bornova’da kutlama kararı aldıklarını, Düzenleme Kurulu olarak açıklama yapacaklarını duyurmuştu. DİSK, KESK, Türk-İş’e bağlı sendikalar, TMMOB, TTB, TEB ise Gündoğdu’da ortak kutlama için Valiliğe başvuru yapmıştı.

GÜÇBİRLİĞİ TAKSİM’DE
Uluslararası işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs ile bütünleşmiş olan Taksim Meydanına sahip çıkmak için, ülkemizde yaşanan bunca soruna rağmen, hiçbir şey yokmuşçasına her şeyi toz pembe gösteren AKP’nin yalanlarını deşifre etmek için Taksim’deyiz" diyen Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), tüm işçi ve emekçileri 1 Mayısta alanlara davet etti. SGBP yaptığı yazılı açıklamada, Ulusal İstihdam Strateji Planı içerisinde yer alan esnekleştirilmiş yeni çalışma biçimleri ile yarınların güvencesiz hale dönüştürüldüğünü, 4857 sayılı Yasa’da yapılmak istenen değişiklik ile asıl işlerde de taşeron uygulamasının önü açıldığı bir süreçten geçildiğini kaydetti.

Her gün yaşanan iş cinayetleriyle meydana gelen ölümler yetmezmiş gibi, yeni ölümlere davetiye çıkarılmak istendiğinin belirtildiği açıklamada, "Bölgesel Asgari Ücret, İşçi İstihdam (kölelik) Büroları ve esnekleştirilmiş yeni çalışma biçimleriyle, iş yaşamı patronlar için dikensiz gül bahçesine dönüştürülmek istenmektedir. 2821 ve 2822 sayılı Yasalarda yapılan düzenlemeler, sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırmadığı gibi, hükümetlerin sendikalar üzerindeki tahakkümünü daha da artırır bir içerik taşımaktadır" denildi.

YASAKLAR SÜRÜYOR
Düzenleme ile iş kolu ve işyeri barajları korunurken, toplusözleşme prosedürü süreç olarak mevcut durumunu sürdürdüğünün ifade edildiği açıklamada, grev yasaklarının devam ettiği, grev yasağı kapsamında bulunan iş kolları sayısında hiçbir azalmaya gidilmediği, grev ertelemelerinin erteleme olmaktan çıkıp, grevleri yapılamaz duruma getirdiğine dikkat çekildi. Açıklamada, "Kıdem tazminatına yönelik yapılmak istenen değişiklikler, patronları rahatlatırken, işten atılmaları kolaylaştırırken, işçiler için bir güvence olma özelliğini yitirmiştir. Gün sayısında yapılmak istenen düzenleme ile kazanılmış hak ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır" denildi.

ONAYLAMADIĞIMIZ POLİTİKALARA KARŞI
"İleri demokrasi söylemleriyle ülkemiz, cezaevlerinde en çok siyasi tutuklu ve hükümlü bulunan ülkeler sıralamasında dünyada birinci sıraya oturmuş, halk adına hizmet üretmesi gereken kamu kurum ve kuruluşları, özelleştirme adı altında kapitalist güçlere peş keş çekilerek, on binlerce işçi işinden olmuştur. Vesayet sistemine karşı çıkıyoruz denilerek, yeni vesayet güçleri oluşturularak, hak arama ve adalet söylemleri suç sayılır olmuştur.

Yıllardır süregelen Kürt sorunu çözümsüzlüğe sürüklenerek, ülkemizin geleceği riske atılmıştır. Halkların barış ve birlikte yaşama talepleri gündemden çıkarılmak istenmiştir. Halkımız oluşturulmak istenen korku imparatorluğunun tutsağı haline getirilmek istenmektedir. Kadın cinayetleri artmış ve meslek sahiplerinin mesleklerini icra ederken saldırıya maruz kalarak hayatlarını kaybetmeleri sıradan olaylara dönüşmüş, toplum bunları kanıksamaya başlamıştır" denilen açıklamada, 4 4 4 eğitim modeli ile özgür birey anlayışının terk edilerek, biat kültürü hakim kılınmaya çalışıldığına vurgu yapıldı.
Açıklamada, Ortadoğu’da ve son olarak Suriye ile savaşın eşiğine getirilen Türkiye’nin ağır bedeller ödeme riski ile yüz yüze geldiği belirtildi. Açıklama şöyle bitirildi, "Bizler onaylamadığımız bu politikalara karşı çıkıyor ve işçi sınıfının ortak sesiyle Taksim 1 Mayıs Alanı’nda bunu haykırmak istiyoruz. Sınıf dostları ve sınıf bileşenlerimizle."

TÜRK-İŞ’E YAKIŞMAZ
Tez Koop-İş 5 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca: Türk-İş 1 Mayıs kutlamalarından çekilmedi Hak-İş, Kamu-Sen ve Memur-Sen ile kutlayacağını söyledi. Hükümetle dirsek teması içinde olan sendikalarla kutlamayı tercih ediyor. Kürt sorunu bu ülkenin temel sorunu ve dolayısıyla işçi sınıfının da sorunudur. Türk-İş emek örgütü olamaması bir tarafa hükümetin sözcülüğünü yapar noktaya düşmüştür. Suriye konusunda biz savaş istemiyoruz ama savaş isteyen hükümetin tarafında yer almak bir emek örgütüne, Türk-İş’e yakışmaz. Hükümetin 1 Mayısı resmi devlet törenine dönüştürme girişimleri var, mücadele günü olarak değil de resmi devlet törenine dönüştürme girişimlerinin olduğu bir zamanda Türk-İş bu yanlıştan dönmelidir. Tüm emek güçleri ile birleşmelidir. Türk-iş’i biz Taksim’de görmek istiyoruz. Türk-iş’in yeri Taksim alanıdır.

HER YERDE KUTLANMALI
Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm:
Bu karar sendikal hareket açısından merkeziyetçi, iktidara bağlı, sorunlarını iktidar ile iyi geçinerek çözmek isteyenlerin zihniyetinin 1 Mayısa yansımasıdır. İşçilerin, emekçilerin, halkların sorunlarını dile getirmek için 1 Mayıs önemli bir fırsattır. Türk-iş’in ayrılığa gerekçe olarak gösterdiği nedenler, bu ülkenin temel problemleridir. 1 Mayıs Türkiye’nin her yerinde ortak kutlanacaktır. Aynı konfederasyonda olamayabiliriz ama sınıfın sorunlarını dile getiren her kurumla yan yana olabiliriz.

DİĞER HABERLER
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR

Açlık sınırı altında aylıklarla yaşamaya mahkûm edilen emekliler, çalışma yaşamına geri dönmek zorunda kalıyor. Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışan emekli sayısı son 4 yılda 1 milyon 125 bin 131 kişi arttı.

HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM
HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM

Politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakan TCMB, liraya geçişi özendirmek için bankaları mevduat faizini artırmaya zorluyor. Bankalar mevduat faizini düşük, kredi faiz oranını ise daha yüksek hızda artırıyor.

İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR
İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR

5 yıldır özel bir iş yerinde çalışıyorum. Geçen hafta iş sözleşmesi verip imzalamamı istediler. Anlayabildiğim kadarıyla şartlar hep işverenin lehinde. Sözleşmeyi imzalamazsam ne olur, işveren işten çıkarabilir mi?

FAİZİ ARTIRMAK İYİ OLURDU DA, ANLAYIN İŞTE!
FAİZİ ARTIRMAK İYİ OLURDU DA, ANLAYIN İŞTE!

Bizler, yani kamuoyu, enflasyonda buzdağının su üstündeki kısmını görürüz. Merkez Bankası ise suyun altında kalan kısmı da görür, görmelidir, zaten gördüğünü de dile getiriyor.