İş Kanunu madde 22´ye göre, işveren çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği size yazılı olarak bildirip, 6 işgünü içinde sizin yazılı onayınızı alarak yapabilir.
Üç senedir bir restoranda çalışıyorum. İşe ızgaracı olarak girdim, işçi çıkardılar ve 2 kişi kaldık. Kasap, kebap, kömür, tava işlerinin hepsini siz yapacaksınız dediler. Birimiz izinliyken 4 istasyonda bir usta tek başına kalıyor ve o gün 13 saat çalışıyor. 2 senedir senelik iznimi vermiyorlar. Kendim çıkarsam tazminat alabilir miyim veya mahkemeye mi versem?
İşçi çıkarmalar nedeniyle çalışma koşullarınızın ağırlaştığı, ancak bu şekilde çalışmaya devam ettiğiniz anlaşılıyor, İş Kanunu madde 22’ye göre, işveren çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği size yazılı olarak bildirip, 6 işgünü içinde sizin yazılı onayınızı alarak yapabilir. Ancak, yeni sistemde çalışmayı sürdürdüğünüze göre, durumu kabullendiğiniz sonucu çıkıyor.
Yıllık ücretli izninizin kullandırılmaması ise size iş Kanunu madde 24/H/f ‘ye göre iş sözleşmenizi kıdem tazminatınızı hak ederek sona erdirme hakkı vermektedir. Yıllık ücretli izin, işyerinde bir yıl çalışan işçinin kazandığı ve izleyen yıl içinde kullandığı temel bir haktır, iznin yıl içinde ne zaman kullanılacağı konusunda nihai kararı işveren vermekle birlikte, birikmiş bir yıllık ücretli izin söz konusuysa işveren talebiniz üzerine izninizi kullandırmakla yükümlüdür.
Önerimiz, hak edildiği tarihin üzerinden bir yıl geçmesine karşın kullandırılmayan birikmiş yıllık izninizi kullanmak istediğinizi yazılı bir dilekçeyle işverene bildirmeniz, işverenin izin talebinize onay vermemesi halinde de iş sözleşmenizi haklı nedenle feshederek kıdem tazminatınızı talep etmenizdir.
Yargıtay’ın ilgili dairelerinin çok sayıda kararı, yıllık iznin talep edilip de kullandırılmaması işçi açısından haklı fesih nedeni olduğu yönündedir. Kıdem tazminatınızın ve hak ettiğiniz tüm yıllık izinler ile varsa diğer alacaklarınızın ödenmemesi durumunda arabulucu yoluyla hakkınızı arayabilirsiniz. Bu aşamada anlaşma sağlanmazsa, dava açabilirsiniz.